De bine ce Ministerul britanic al Muncii a anuntat astazi ca ar putea reevalua interdictia impusa muncitorilor romani si bulgari la finele anului in curs, Opozitia pretinde ca imigratia duce, printre altele, de la cresterea criminalitatii la cea a pretului locuintelor. Tot e bine ca nu mai suntem acuzati de unele tabloide engleze ca ii imbolnavim de SIDA. Motivul determinant pentru demersul Minsterului britanic de Interne il reprezinta datele finale ale unui unui raport ce releva faptul ca imigrantii nu au afectat piata muncii din Regat. Daca pana acum romanii si bulgarii erau blamati pentru ca ar fi dus la cresterea alarmanta a nivelului infractionalitatii locale, "The Guardian" scoate la lumina concluziile un raport tinut pana acum secret, si care arata ca, din contra, muncitorii din tarile mentionate au adus mari avantaje economiei britanice. In acelasi timp, Opozitia britanica acuza Guvernul laburist de la Londra ca a incercat sa ascunda opiniei publice concluziile negative ale unui raport dat publicitatii ieri, potrivit caruia fenomenul imigratiei exercita o presiune enorma asupra a cinci domenii cheie, titreaza "The Daily Express".
Forumul privind impactul imigratiei, creat de Executivul din Regat pentru a-i consilia pe ministrii britanici in privinta efectelor imigratiei se reuneste astazi pentru a discuta, intre altele, despre posibilitatea ridicarii restrictiilor pe piata muncii impuse romanilor si bulgarilor, incepand cu 1 ianuarie 2008.
Intrunirea vine intr-un moment in care impactul "invaziei" de mana de lucru din tarile est-europene ramane extrem de controversat la Londra. De altfel, presa britanica publica astazi doua statistici cu concluzii contradictorii. Unul dintre aceste rapoarte concluzioneaza ca sosirea lucratorilor romani si bpulgari a fost benefica pentru economia tarii, in vreme ce un al doilea evidentiaza faptul ca politica 'usilor deschise' provoaca presiuni serioase asupra serviciilor publice.
Un prim raport adresat Forumului privind impactul imigratiei de Ministerul de Interne evidentiaza 'beneficiile clare' aduse de imigranti pentru economia britanica. Raportul comun al Trezoreriei, Ministerului Afacerilor Interne si Departamentului pentru Munca si Pensii asupra emigratiei demonstreaza clar faptul ca Marii Britanii ii este mai bine cu emigranti decat fara, din punct de vedere economic. "Muncitorii emigranti sunt mai calificati si de multe ori mai dispusi sa munceasca decat muncitorii britanici. In plus, emigrantii au sustinut cresterea economica a Regatului Unit la sase miliarde lire sterline anual, conform primului studiu oficial asupra impactului muncitorilor straini".
Documentul califica drept nefondate afirmatiile potrivit carora est-europenii ar fi luat locurile de munca britanicilor. Dimpotriva, est-europenii au contribuit la cresterea cu 6 miliarde de lire sterline a economiei anul trecut in Marea Britanie, arata raportul citat de "The Guardian". In plus, imigrantii din Marea Britanie care muncesc sunt in jur de patru milioane, comparativ cu forta totala de munca, de 37 milioane de oameni.
"Sosirea imigrantilor, care la sfarsitul lui 2006 reprezentau 12,5 % din populatia activa pe piata muncii, fata de 7,4 % cu zece ani inainte, nu a avut un impact asupra nivelului somajului, conchide raportul, subliniind ca "muncitorii imigranti au calificari complementare cu cele ale mainii de lucru locale", se mai arata in documet.
Pe de alta parte, un alt raport citat de "The Daily Express", autoritatile regionale au avertizat ca imigratia exercita presiuni in cinci domenii cheie: criminalitate si dezordine publica, coeziune comunitara, sanatate, educatie si locuinte. Opozitia britanica acuza Guvernul laburist de la Londra ca a incercat sa ascunda opiniei publice concluziile negative ale documentului, a dezvaluit publicatia "The Daily Express". Autoritatile locale spun ca, desi zonele lor au beneficiat economic de pe urma imigrantilor, serviciile publice au de suferit daca bugetele nu tin cont de schimbarile aparute. Potrivit ministrului Byrne, este evident ca in prezent comunitatile sunt 'instabile' si ca un 'nou echilibru' trebuie gasit intre economie si societate in general. Noua abordare va ajuta guvernul sa ia decizii in materie de imigratie intr-un mod nou, incepand cu politica fata de Romania si Bulgaria, a spus Byrne.