Ziua Logo
  Nr. 4061 de marti, 16 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Actul normativ a fost trimis spre dezbatere in Senat
Legea votului uninominal, adoptata de Comisia de cod electoral
 16 octombrie, 17:30 
Mihai Voicu (foto: Mediafax)
Comisia pentru elaborarea Codului electoral a finalizat, astazi, raportul asupra proiectului de lege privind introducerea votului uninominal. Actul normativ, adoptat cu noua voturi "pentru" si o abtinere, la capatul unei sedinte record de doar 20 de minute, va intra in dezbaterea Senatului, in calitate de prima Camera sesizata. Mihai Voicu, presedintele Comisiei de Cod electoral, a sustinut ca finalizarea raportului nu are nimic de-a face cu anuntul de ieri al sefului statului, si ca forul pe care il conduce nu se poate raporta la calendarul impus de Basescu, pentru ca procesul de adoptare a legii va mai dura cel putin cateva saptamani. Seful statului a adresat, ieri, o scrisoare presedintilor Senatului si al Camerei Deputatilor, in care anunta ca, in cazul in care Parlamentul nu ii va trimite spre promulgare Legea privind votul uninominal pana pe 22 octombrie, va emite decretul de organizare a unui referendum national pe aceasta tema.
Proiectul de lege privind votul uninominal a fost adoptat astazi de Comisia parlamentara pentru elaborarea Codului electoral, cu noua voturi pentru si o singura abtinere, cea a deputatului UDMR, Marton Arpad. Arpad a declarat, pentru HotNews, ca "nu poate fi de acord cu un proiect care nu solutioneaza chestiunea delimitarii circumscriptiilor si a colegiilor electorale".
Actul normativ, ce contine 12 amendamente aduse de parlamentari si respecta, in cea mai mare parte, forma promovata de Asociatia Pro Democratia, va intra in dezbaterea Senatului, in calitate de prima Camera sesizata. "Comisia a renuntat la o solutie care practic bloca avansarea legii catre Senat, si anume la introducerea in corpul legii a desenarii colegiilor uninominale", a declarat, dupa adoptarea raportului, presedintele Comisiei de Cod electoral, liberalul Mihai Voicu.
Voicu a precizat ca finalizarea raportului nu are nimic de-a face cu anuntul de ieri al sefului statului, privind convocarea unui referendum daca legea in cauza nu ajunge la promulgare pana la inceputul saptamanii urmatoare. Seful Comisiei de Cod electoral a mai sustinut ca, din punctul sau de vedere, procesul de adoptare a legii privind introducerea votului uninominal va mai dura cel putin cateva saptamani, in cel mai bun caz, si ca, astfel, Comisia nu se poate raporta la calendarul impus de Basescu. "Faptul ca am deblocat legea nu are legatura cu referendumul, pentru ca nu este posibila votarea legii si in Senat si in Camera pana peste cinci zile. Decizia comisiei de azi nu este una influentata de posibilitatea organizarii unui referendum", a afirmat Voicu.
Presedintele Traian Basescu a adresat, ieri, o scrisoare presedintelui Senatului si presedintelui Camerei Deputatilor, precum si liderilor partidelor parlamentare, in care acorda Parlamentului termen pana la 22 octombrie pentru a trimite la promulgare legea votului uninominal, precizand ca in caz contrar va emite decretul pentru referendum. Seful statului avertizase, de altfel, Parlamentul ca, daca nu adopta legea de introducere a votului uninominal pana in 25 octombrie, va convoca referendum pe aceasta tema in aceeasi zi cu alegerile pentru Parlamentul European, in 25 noiembrie. "In situatia in care nu voi primi legea la promulgare pana la data de 22 octombrie 2007, va trebui sa imi respect angajamentele publice si sa emit decretul de organizare a unui referendum national pe tema votului uninominal, in baza articolului 90 din Constitutie", a sustinut Basescu.
Cristina STEFAN  
Alte articole
  Comisia de Cod electoral a aprobat principiile uninominalului    (2008-02-20 18:42)
A r h i v a
Stirile zilei 2007-10-16
 18:46 
Remes, suspendat din partid
2 comentarii
 18:13 
Seful diplomatiei de peste Prut: Romania ingradeste posibilitatea cetatenilor Moldovei de a calatori in UE
 17:50 
Fostul papa Ioan Paul al II-lea, in mijlocul credinciosilor
2 comentarii
 16:52 
Jurnalistii TVR nu au incalcat Codul Deontologic, dar s-au comis erori profesionale
 16:06 
Putin ii da unda verde Iranului pentru dezvoltarea programului nuclear
3 comentarii
 14:52 
Interdictia de intrare in Moldova a romanilor, data de prima sau a doua persoana in stat
 13:55 
Patriarhul Daniel nu a colaborat cu Securitatea
1 comentariu
 13:28 
Romania isi va rezolva problemele din agricultura fara interventii la Bruxelles
 12:29 
Castelul Bran, locul doi in topul celor mai scumpe proprietati din lume
 Top afisari / comentarii 
 Sarea iodata favorizeaza cancerul (6443 afisari)
 Jurnalist cu de-a sila (3487 afisari)
 PF Teoctist avea un nodul la plamani (3481 afisari)
 Scutul lui Stolojan (2710 afisari)
 Lucratura de la Cotroceni si prostia care nu doare (2636 afisari)
 Interdictia de intrare in Moldova a romanilor, data de prima sau a doua persoana in stat (454 afisari)
 Putin ii da unda verde Iranului pentru dezvoltarea programului nuclear (415 afisari)
 Remes, suspendat din partid (327 afisari)
 Castelul Bran, locul doi in topul celor mai scumpe proprietati din lume (250 afisari)
 Seful diplomatiei de peste Prut: Romania ingradeste posibilitatea cetatenilor Moldovei de a calatori in UE (243 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00935 sec.