Ziua Logo
  Nr. 4060 de luni, 15 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
V. Pambuccian, UAR: Ne-am fi dorit ca presedintele doar sa-si ceara scuze public
Colegiul pentru Combaterea Discriminarii: Basescu nu a discriminat armenii
 15 octombrie, 14:54 
foto: Mircea PAUN
Presedintele Traian Basescu nu a avut o atitudine discriminatorie fata de comunitatea armenilor, in momentul in care a afirmat despre medicul care l-a operat la tiroida ca "in sfarsit, vad si eu un armean bun, un armean competent". Asa a hotarat astazi Colegiul Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), care s-a autosesizat in urma unui articol publicat, luna trecuta, de colegul de la ZIUA, Marian Ghiteanu. Cu sase voturi "pentru" si unul "impotriva", Colegiul a decis ca in acest caz "nu sunt intrunite toate elementele pentru a se putea vorbi despre o adevarata discriminare", a anuntat presedintele CNCD, Csaba Asztalos. Potrivit legii, decizia, ce va fi adusa la cunostinta partilor in termen de 15 zile, poate fi atacata in instanta. Uniunea Armenilor din Romania (UAR) astepta scuze publice din partea sefului statului in legatura cu declaratiile pe care le-a facut la adresa etniei armene. Mai mult, comitetul director al UAR va decide daca ataca decizia CNCD de astazi.
Membrii Colegiului Director al CNCD au decis, cu sase voturi pentru si un vot impotriva, ca faptele continute de materialul probator nu intrunesc elementele constitutive ale conceptului de "discriminare". Singurul care a votat "pentru" a fost purtatorul de cuvant al CNCD, Istvan Halle. Acesta din urma a considerat ca afirmatiile presedintelui referitoare la comunitatea armeana reprezinta o 'incalcare a dreptului la demnitate'.
Totodata, in sedinta de astazi, Consiliul a facut apel la intreaga clasa politica si la toti formatorii de opinie sa promoveze un comportament si limbaj non-discriminatoriu, chiar si in dezbaterile politice, precum si sa ia atitudine fata de eventualele incalcari ale principiului egalitatii de sanse.
Conform legii, hotararea de astazi a Colegiului Director al CNCD va fi motivata si comunicata partilor in termen de 15 zile de la adoptare si poate fi atacata la instanta de contencios administrativ.
UAR ar putea ataca decizia in Instanta
Uniunea Armenilor din Romania (UAR) astepta scuze publice din partea sefului statului in legatura cu declaratiile pe care le-a facut la adresa etniei armene. Mai mult, comitetul director al UAR va decide daca ataca decizia CNCD de astazi. Vicepresedintele UAR, Varujan Pambuccian, a declarat ca nu comenteaza decizia CNCD potrivit careia declaratiile lui presedintelui Basescu nu au fost discriminatorii. "Noi am spus ce aveam de spus in sesizarea pe care am facut-o la CNCD. Totul se putea rezolva foarte simplu daca presedintele cerea scuze persoanelor de etnie armeana", a spus Pambuccian, citat de NewsIn.
In ziua cand a fost externat din Spitalul Militar Central, luna trecuta, dupa interventia chirurgicala suferita la tiroida, presedintele Traian Basescu a facut afirmatii considerate jignitoare la adresa armenilor. Seful statului i-a spus lui Mircea Ghemigian, coordonatorul echipei de medici care l-a operat: "In sfarsit, vad si eu un armean bun", dupa care a revenit cu precizarea ca, in sfarsit, intalneste "un armean competent".
In urma unui articol publicat in ZIUA, CNCD a decis declansarea unei anchete. La randul sau, Comitetul Director al Uniunii Armenilor din Romania a decis sa sesizeze Consiliul anti-discriminare privitor la aceasta afirmatie, pe care a considerat-o "o grava ofensa adusa comunitatii armene din Romania si armenilor de pretutindeni" si care "afecteaza nemeritat imaginea Romaniei".
De altfel, aceasta "iesire" a sefului statului nu este singura aflata in atentia CNCD. Presedintele a scapat cu o mustrare dupa ce a catalogat o ziarista de la Antena 1, drept "tiganca imputita".
Presedintele Basescu a mai tinut prima pagina a ziarelor, dupa ce s-a adresat cu apelativul "pasarica" unei alte reprezentante a mass-media si i-a propus unei alte ziariste "sa merga la ea in birou sa o facem (o declaratie-n.red)".
Pentru detalii, accesati :
"Recidiva la discriminare": http://www.ziua.net/display.php?dataa2007-09-11&ida226482
"Decizie amanata": http://www.ziua.net/display.php?dataa2007-10-12&ida227859
C.S.  
 Afisari: 112  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-10-15
 17:28 
Romania a semnat acordul, dar nu recunoaste "limba moldoveneasca"
3 comentarii
 17:00 
Sassu: Am aflat de difuzarea filmului cu Remes de pe site-ul Hotnews
 16:54 
Basescu: Daca nu primesc legea uninominalului pana la 22 octombrie, declansez referendum
 15:51 
Pretul aurului negru a atins un nou maxim istoric
 15:07 
Tariceanu: PNL a decis sa nu faca nici o remaniere guvernamentala
1 comentariu
 14:36 
Frattini va analiza incidentul dintre Republica Moldova si Romania
 13:34 
Paul McCartney: Lennon nu a fost homosexual
 Top afisari / comentarii 
 Gavarisi transnistreana, Orbane? (4312 afisari)
 DNA omoara dosarele lui Basescu (2932 afisari)
 Romania inghite "limba moldoveneasca" (2409 afisari)
 Ce castiga PNL din "scandalul Remes" (2299 afisari)
 Dragul mamii, sa stai departe de golani! (1958 afisari)
 Romania a semnat acordul, dar nu recunoaste "limba moldoveneasca" (313 afisari)
 Frattini va analiza incidentul dintre Republica Moldova si Romania (269 afisari)
 Pretul aurului negru a atins un nou maxim istoric (248 afisari)
 Tariceanu: PNL a decis sa nu faca nici o remaniere guvernamentala (232 afisari)
 Basescu: Daca nu primesc legea uninominalului pana la 22 octombrie, declansez referendum (221 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01271 sec.