Vladimir Putin a declarat la inceputul intalnirii de astazi cu Condoleeza Rice si Robert Gates ca Rusia s-ar putea retrage din Tratatul pentru Fortele Nucleare Intermediare (INF), in cazul in care acesta nu va fi extins prin aderarea altor tari in afara de Federatia Rusa si Statele Unite, informeaza Reuters. Presedintele rus a indemnat totodata Washingtonul ''sa nu forteze'' amplasarea scutului american antiracheta in Cehia si Polonia, un asemenea gest putand periclita relatiile bilaterale.
Tratatul ruso-american trebuie sa capete un caracter universal
Intrevederea de astazi dintre presedintele rus Vladimir Putin, secretarul de stat Condoleeza Rice si seful Pentagonului Robert Gates a avut un inceput tensionat, Putin grabindu-se sa ameninte cu retragerea Rusiei din acordul INF. "Din punctul nostru de vedere, trebuie sa acordam acestui tratat ruso-american un caracter universal", a declarat el la reuniunea cu inaltii oficiali americani desfasurata la resedinta sa din Novo-Ogarevo. "Trebuie ca si alti participanti internationali sa isi asume aceleasi obligatii ce au fost asumate de Federatia Rusa si de Statele Unite", a aratat liderul rus, amenintand ca, "daca nu putem atinge un astfel de scop, va fi dificil pentru noi sa ne mentinem in cadrul tratatului intr-o situatie in care alte tari dezvolta astfel de sisteme de armament si printre acestea se afla tari din apropierea noastra". Tratatul la care a facut referire presedintele rus, aminteste Rompres, a fost semnat in decembrie 1987 si a intrat in vigoare in luna mai a anului 1988. Textul acordului, valabil pe o perioada nedeterminata, prevede eliminarea si interzicerea permanenta a unei clase de rachete balistice americane si sovietice, cu o raza de actiune cuprinsa intre 500 si 5.500 de kilometri.
''In viitor, am putea decide ca scuturile sa fie plasate undeva pe Luna''
Un alt factor asupra caruia a insistat astazi Vladimir Putin la intalnirea sa cu Rice si Gates a fost acela al scutului ameican antiracheta din Europa, despre care presedintele rus a declarat ca risca sa afecteze relatiile tarii sale cu Statele Unite. ''Singurul lucru aspra caruia as vrea sa ne concentram atentia este ca, in procesul acestor negocieri dificile, speram ca nu ne veti impune aplicarea unor intelegeri anterioare cu anumite tari est-europene'', le-a spus Putin inaltilor oficiali americani aflati in vizita la Moscova. Mai mult, precizeaza Rompres, presedintele Federatiei Ruse a parut sa ia in deradere planul scutului american antiracheta in Europa de Est, declarand ca ''binenteles, la un moment dat, in viitor, am putea decide ca asemenea scuturi ar trebui plasate undeva pe Luna. Dar, inainte de a ajunge la semenea decizii, vom pierde oportunitatea de a solutiona anumite probleme dintre noi''.
Secretarul american de stat Condoleezza Rice s-a pronuntat astazi in problema scutului antiracheta chiar in drum spre Moscova, in cursul unei escale pe aeroportul Shannon din Irlanda, ea aratand ca planurile SUA de a extinde acest sistem in Polonia si Cehia vor continua in pofida opozitiei manifestate de Moscova. ''Este foarte clar ca avem nevoie de obiective in Cehia si Polonia'', a subliniat Rice. Facand referire la un plan alternativ propus de Rusia americanilor, care prevede, printre altele, folosirea de catre acestia a unei baze radar din Azerbaijan, Rice a explicat ca desi Washingtonul ''este interesat considerabil de Azerbaijan si de unele oportunitati aflate chiar in Rusia'', SUA nu pot renunta la proiectul lor din Estul Europei.