Ziua Logo
  Nr. 4058 de vineri, 12 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Premiul Nobel pentru Pace
Al Gore si Comisia de experti ONU pentru schimbari climatice, marii castigatori
 12 octombrie, 14:57 
Asa cum multa lume se astepta, Premiul Nobel pentru Pace a fost atribuit, in acest an, fostului vicepresedinte american Al Gore si Comisiei Interguvernamentale a ONU pentru schimbari climatice (IPCC). Distinctia anuntata in urma cu scurt timp, la Oslo, de catre presedintele Comitetului Nobel, Ole Danbolt Mjoes, este o recompensa a "eforturilor depuse pentru o informare cat mai ampla in domeniul riscului reprezentat de schimbarile climatice", titreaza Reuters. De altfel, documentarul lui Al Gore, "Un adevar care deranjeaza", care a primit un premiu Oscar, trage un semnal de alarma asupra consecintelor dramatice pe care le are incalzirea planetei. In competitia din acest an, 181 de personalitati si organizatii au figurat pe lista candidatilor la Nobelul pentru Pace.
Al Gore, fost vicepresedinte al SUA pe perioada mandatului lui Bill Clinton, si IPCC, principalul organism al ONU cu atributii in domeniul incalzirii globale, au primit, in comun Nobelul pentru pace din acest an. Juriul norvegian si-a motivat alegerea sustinand ca Gore si expertii ONU au depus eforturi pentru "a colecta si difuza cunostinte" despre schimbarile climatice provocate de om si pentru a pune bazele pentru masurile necesare luptei impotriva acestor schimbari. "Al Gore este probabil singura persoana care a facut tot posibilul pentru ca intreaga lume sa inteleaga masurile ce trebuie adoptate pentru contracararea schimbarilor climatice".
"Comisia Interguvernamentala a ONU pentru Schimbari Climatice (IPCC) a pus bazele unui consens si mai mare privind legatura intre activitatile umane si incalzirea globala", au mai precizat membrii Comitetului Norvegian pentru Nobel.
Al Gore: Voi dona intregul castig Aliantei pentru Protectia Climei
Al Gore s-a declarat onorat de primirea premiului si a anuntat ca va dona intregul castig Aliantei pentru Protectia Climei, anunta Reuters. 'Acest premiu este chiar mai semnificativ pentru ca am onoarea sa-l impart cu grupul interguvernamental privind schimbarile climatice - un prestigios grup stiintific dedicat imbunatatirii intelegerii de catre noi a crizei climatului - un grup ai carui membri au muncit neobosit si cu devotament timp de multi ani', a spus Gore.
'Eu si sotia mea, Tipper, vom dona intregul castig Aliantei pentru Protectia Climei, o organizatie non-profit dedicata schimbarii opiniei publice din SUA si din lume in privinta urgentei rezolvarii crizei climatului', a adaugat fostul vicepresedinte american, citat de Reuters.
Al Gore s-a numarat printre nominalizatii cotati ca avand cele mai multe sanse de a primi anul acesta Nobelul pentru Pace. Documentarul sau, "An Inconvenient Truth" ("Un adevar care deranjeaza"), deja recompensat cu un Oscar, trage un semnal de alarma asupra consecintelor dramatice pe care le are incalzirea planetei.
IPCC , o comisie infiintata de ONU in 1988 si formata din 2.500 de cercetatori din peste 130 de tari, a dat publicitatii in acest an mai multe rapoarte in care pune schimbarile climatice pe seama activitatilor umane.
Premiul - constand intr-o diploma, o medalie de aur si un cec de 10 milioane de coroane suedeze (1,08 milioane de euro) - va fi inmanat castigatorilor, la Oslo, pe10 decembrie, data aniversara a mortii fondatorului acestui premiu, Alfred Nobel.
Pe lista candidatilor la Nobelul pentru Pace din acest an au figurat 181 de personalitati si organizatii. Premiul este acordat persoanelor, institutiilor sau organizatiilor internationale care au depus eforturi deosebite pentru instaurarea, restabilirea pacii intr-o zona de conflict sau prezervarea ei la nivel international.
Initiatorul Premiului Nobel pentru Pace este magnatul industrial suedez Alfred Nobel, care, la moartea sa, in 1896, a lasat, prin testament, o cerere ca toate fabricile sale sa fie vandute si banii incasati sa fie plasati intr-un depozit bancar. Dobanzile rezultate urmau sa fie acordate in fiecare an "celor care, in anul anterior, au facut cele mai bune lucruri pentru umanitate".
Cristina STEFAN  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-10-12
 18:28 
Comisia de etica a TVR ii va audia pe Alexandru Sassu si pe Rodica Culcer
1 comentariu
 17:46 
Gheorghe Ciorba, trimis in judecata pentru evaziune fiscala
 17:36 
Guvernul, amenintat cu motiune de cenzura si "Operatiunea caltabosul" II
1 comentariu
 16:34 
Empire State Building celebreaza sfarsitul Ramadanului
 16:24 
"Garda Ungara" anti-romaneasca isi ingroasa randurile
1 comentariu
 15:17 
Noi inregistrari din dosarul Remes, postate pe Internet
1 comentariu
 15:16 
Putin ameninta cu retragerea Rusiei din Tratatul pentru Fortele Nucleare Intermediare
1 comentariu
 14:18 
Basescu a semnat decretul de numire a lui Ciolos la Agricultura
1 comentariu
 13:22 
Presedintele Nicolas Sarkozy, pregatit pentru viata de celibatar
 Top afisari / comentarii 
 Sursa si dovada (3877 afisari)
 Suspectul nr. 1 (2676 afisari)
 Impuscat mortal de politistii pe care i-a injunghiat (1915 afisari)
 Si ministri corupti, si politie politica (1865 afisari)
 Von Bismarck, contele cocaina (1625 afisari)
 Presedintele Nicolas Sarkozy, pregatit pentru viata de celibatar (493 afisari)
 Noi inregistrari din dosarul Remes, postate pe Internet (451 afisari)
 Comisia de etica a TVR ii va audia pe Alexandru Sassu si pe Rodica Culcer (192 afisari)
 "Garda Ungara" anti-romaneasca isi ingroasa randurile (185 afisari)
 Putin ameninta cu retragerea Rusiei din Tratatul pentru Fortele Nucleare Intermediare (172 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00639 sec.