Asa cum multa lume se astepta, Premiul Nobel pentru Pace a fost atribuit, in acest an, fostului vicepresedinte american Al Gore si Comisiei Interguvernamentale a ONU pentru schimbari climatice (IPCC). Distinctia anuntata in urma cu scurt timp, la Oslo, de catre presedintele Comitetului Nobel, Ole Danbolt Mjoes, este o recompensa a "eforturilor depuse pentru o informare cat mai ampla in domeniul riscului reprezentat de schimbarile climatice", titreaza Reuters. De altfel, documentarul lui Al Gore, "Un adevar care deranjeaza", care a primit un premiu Oscar, trage un semnal de alarma asupra consecintelor dramatice pe care le are incalzirea planetei. In competitia din acest an, 181 de personalitati si organizatii au figurat pe lista candidatilor la Nobelul pentru Pace.
Al Gore, fost vicepresedinte al SUA pe perioada mandatului lui Bill Clinton, si IPCC, principalul organism al ONU cu atributii in domeniul incalzirii globale, au primit, in comun Nobelul pentru pace din acest an. Juriul norvegian si-a motivat alegerea sustinand ca Gore si expertii ONU au depus eforturi pentru "a colecta si difuza cunostinte" despre schimbarile climatice provocate de om si pentru a pune bazele pentru masurile necesare luptei impotriva acestor schimbari. "Al Gore este probabil singura persoana care a facut tot posibilul pentru ca intreaga lume sa inteleaga masurile ce trebuie adoptate pentru contracararea schimbarilor climatice".
"Comisia Interguvernamentala a ONU pentru Schimbari Climatice (IPCC) a pus bazele unui consens si mai mare privind legatura intre activitatile umane si incalzirea globala", au mai precizat membrii Comitetului Norvegian pentru Nobel.
Al Gore: Voi dona intregul castig Aliantei pentru Protectia Climei
Al Gore s-a declarat onorat de primirea premiului si a anuntat ca va dona intregul castig Aliantei pentru Protectia Climei, anunta Reuters. 'Acest premiu este chiar mai semnificativ pentru ca am onoarea sa-l impart cu grupul interguvernamental privind schimbarile climatice - un prestigios grup stiintific dedicat imbunatatirii intelegerii de catre noi a crizei climatului - un grup ai carui membri au muncit neobosit si cu devotament timp de multi ani', a spus Gore.
'Eu si sotia mea, Tipper, vom dona intregul castig Aliantei pentru Protectia Climei, o organizatie non-profit dedicata schimbarii opiniei publice din SUA si din lume in privinta urgentei rezolvarii crizei climatului', a adaugat fostul vicepresedinte american, citat de Reuters.
Al Gore s-a numarat printre nominalizatii cotati ca avand cele mai multe sanse de a primi anul acesta Nobelul pentru Pace. Documentarul sau, "An Inconvenient Truth" ("Un adevar care deranjeaza"), deja recompensat cu un Oscar, trage un semnal de alarma asupra consecintelor dramatice pe care le are incalzirea planetei.
IPCC , o comisie infiintata de ONU in 1988 si formata din 2.500 de cercetatori din peste 130 de tari, a dat publicitatii in acest an mai multe rapoarte in care pune schimbarile climatice pe seama activitatilor umane.
Premiul - constand intr-o diploma, o medalie de aur si un cec de 10 milioane de coroane suedeze (1,08 milioane de euro) - va fi inmanat castigatorilor, la Oslo, pe10 decembrie, data aniversara a mortii fondatorului acestui premiu, Alfred Nobel.
Pe lista candidatilor la Nobelul pentru Pace din acest an au figurat 181 de personalitati si organizatii. Premiul este acordat persoanelor, institutiilor sau organizatiilor internationale care au depus eforturi deosebite pentru instaurarea, restabilirea pacii intr-o zona de conflict sau prezervarea ei la nivel international.
Initiatorul Premiului Nobel pentru Pace este magnatul industrial suedez Alfred Nobel, care, la moartea sa, in 1896, a lasat, prin testament, o cerere ca toate fabricile sale sa fie vandute si banii incasati sa fie plasati intr-un depozit bancar. Dobanzile rezultate urmau sa fie acordate in fiecare an "celor care, in anul anterior, au facut cele mai bune lucruri pentru umanitate".