Ziua Logo
  Nr. 4057 de joi, 11 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Raportul Severin-Lamassoure a fost adoptat de Parlamentul European
 11 octombrie, 15:01 
Raportul intocmit de eurodeputatul roman Adrian Severin si de eurodeputatul francez Alain Lamassoure, privind redistribuirea locurilor in Parlamentul European (PE), a fost adoptat, bucurandu-se de spijinul principalelor grupuri politice din Legislativul european, informeaza NewsIn. Primele trei grupuri politice din Parlamentul European - PPP-DE (popularii si conservatorii), PSE (socialistii) si ALDE (liberalii) - au anuntat inca de ieri ca vor vota in favoarea acestuia. Verzii si extrema dreapta (ITS) s-au declarat in schimb impotriva raportului.
Astazi, documentul a fost adoptat de eurodeputati cu 378 de voturi pentru, 154 impotriva �i 109 abtineri, din totalul de 641 de voturi exprimate. Raportul Severin - Lamassoure, aminteste NewsIn, este rezultatul contributiei Parlamentului la solicitarea Comisiei Europene de a prezenta un sistem de distribuire a numarului de locuri in legislativul european conform regulilor stabilite de Consiliu. Potrivit acestor reguli, numarul maxim de deputati europeni va fi de 750, fata de 785 cat sunt in prezent. In plus, nici unul dintre statele membre nu va putea avea mai mult de 96 de locuri si mai putin de sase. Raportul Severin-Lamassoure, care propune o diminuare a numarului de reprezentanti in legislativul european a 17 dintre tarile membre UE, cu incepere din 2009, a fost aprobat saptamana trecuta de catre membrii Comisiei pentru Afaceri Constitutionale a PE. Textul a fost apoi dezbatut ieri in plenul Parlamentului European. In urma adoptarii raportului Severin-Lamassoure, Germania va pierde trei eurodeputa�i, Franta va pierde patru, Marea Britanie cinci, Italia sase si Polonia trei. Dintre tarile mari, doar Spania, care era subreprezentata, isi va mentine numarul de europarlamentari. Romania, care avea pana acum 35 de reprezentanti in PE, va ramane cu doi eurodeputati in minus. In schimb, Austria, Slovenia, Suedia si Malta vor avea cate un eurodeputat in plus.
Noua distribuire de locuri in PE propusa de Severin si Lamassoure a starnit nemultumiri in mai multe dintre statele membre. Mai multi deputati polonezi au cerut ca tara lor sa-si pastreze numarul actual de europaralmentari, iar premierul italian Romano Prodi a declarat, in urma cu o saptamana, ca, desi Italia nu va bloca adoptarea raportului, acesta "ar dezechilibra traditionala paritate numerica intre parlamentarii italieni, francezi si britanici". Pledand in favoarea documentului, coraportorul Alain Lamassoure le-a cerut eurodeputatilor sa actioneze in interesul european si sa nu apere pozitii nationale. Adrian Severin a aratat, la randul sau, ca "raportul nu este provizoriu, ci de tranzitie". "Este de durata, dar permite si progrese in viitor. Am inclus clauze de revizuire pentru flexibilitate, adaptabilitate si pentru a se permite viitoare progrese. Nimeni nu este penalizat. Nimeni nu pierde, nimeni nu castiga. Este o mai mare legitimitate, deci toata lumea are de castigat. Unii vorbesc de mai putina degresivitate si de mai mult� proportionalitate. Este vorba de state mai mari, care doresc numar mai mare de locuri. Tarile mai mici vor exact opusul. Raportul respinge ambele pozitii, pentru a promova un compromis acceptabil", a mai aratat europarlamentarul roman.
Alina OLTEANU  
Alte articole
  PSD are sprijin in PE pentru modificarea modului de numire a procurorului general    (2008-03-28 16:52)
  Raportul Severin - Lamassoure, aprobat de PE    (2007-10-02 15:41)
 Afisari: 181  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-10-11
 19:38 
Basescu: Guvernul vrea sa desfiinteze DNA
 19:36 
CSM a adoptat regulamentul pentru numirea judecatorilor din Comisia de la Cotroceni
 16:35 
Rodica Culcer: Sassu ne-a spus ieri ca, daca avem asemenea imagini, nu putem sa nu le dam
5 comentarii
 14:57 
Basescu sustine ca nu e implicat in difuzarea filmului cu Remes
 14:38 
Madonna paraseste Warner Music pentru contract-record de 120 de milioane de dolari
 14:16 
Vin ninsorile!
 13:45 
Un baiat de 15 ani din Chisinau a angajat un asasin ca sa-i ucida parintii
 13:23 
Albastru inchis aproape negru (Azul oscuro casi negro)
 11:33 
Ministrul Decebal Traian Remes a demisionat
2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Lucratura (4898 afisari)
 Traian si procurorii politici (3792 afisari)
 Marturisirile unui criminal in serie (2644 afisari)
 Pacatul CNSAS cu Arhiepiscopul Andrei (2548 afisari)
 Chipul lui Tutankamon (2415 afisari)
  Ministrul Decebal Traian Remes a demisionat (631 afisari)
 Rodica Culcer: Sassu ne-a spus ieri ca, daca avem asemenea imagini, nu putem sa nu le dam (565 afisari)
 Un baiat de 15 ani din Chisinau a angajat un asasin ca sa-i ucida parintii (413 afisari)
 Basescu: Guvernul vrea sa desfiinteze DNA (319 afisari)
 Vin ninsorile! (281 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00763 sec.