Pana la 1 ianuarie 2007 Romania a fost una din putinele tari in care cetatenii moldoveni puteau intra fara probleme, fara a fi nevoie de vize, in afara de Ucraina, Rusia si alte foste republici sovietice. Acum, la fel ca in cazul tuturor celorlalte tari membre in UE, portile Romaniei s-au inchis si se deschid numai pentru cei care au cetatenie romana sau au obtinut o viza de intrare. Rezervari on-line, prin telefon si cozi interminabile: aceasta este situatia zilnica la Consulatul roman din Chisinau, conform Organizatiei "Osservatorio sui Balcani", preluata de Rompres, intr-o ampla analiza a razboiului vizelor dintre Republica Moldova si Romania. "Osservatorio" este un proiect al Fundatiei "Peace Bell" in colaborare cu Forumul Trentino pentru Pace si Drepturile Omului.
Reactia autoritatilor moldovene fata de aceste noi dificultati a fost aceea de indiferenta. Sau chiar mai rau, oficialii au impiedicat, sub diferite pretexte, deschiderea a doua consulate romanesti in orasele Balti, in nord, si Cahul, in sud. Deschiderea acestor doua consulate ar fi permis cresterea capacitatii de acordare a vizelor, depasind impasul celor 200 de cereri nerezolvate pe zi ale Consulatului de la Chisinau.
Tensiunile dintre cele doua state s-au amplificat in momentul in care au fost lansate acuzatii la adresa misiunii diplomatice romane, ministrul moldovean de Interne declarand ca ar fi descoperit o retea organizata de acordare ilegala a vizelor, in care ar fi fost implicat ''un functionar de rang inalt, cu puteri decizionale'' de la Consulatul Romaniei la Chisinau. Numai o luna mai tarziu, procuratura generala din Moldova a cerut Ministerului Justitiei din Romania sa declanseze anchetele fata de Alexandru Rus, seful sectiei consulare a Ambasadei Romaniei de la Chisinau, pentru abuz in serviciu si coruptie. Rus a fost destituit din functie, dar acest lucru nu inseamna, asa cum a declarat ministrul roman de Externe, Adrian Cioroianu, ca Rus ar fi vinovat.
La inceputul lunii septembrie, Guvernul de la Bucuresti a modificat legea privind cetatenia, in spiritul simplificarii procedurilor de obtinere a cetateniei. Potrivit estimarilor oficiale, pana in 2001 aproximativ 100.000 de moldoveni au obtinut cetatenia romana. Intre 2002 si 2006, numarul lor s-a redus drastic la 2.500, din cauza unei inaspriri a procedurilor legata de aderarea Romaniei la UE. Circa 800.000 de persoane si-au exprimat dorinta de a obtine cetatenia romana, desi numai 30.000 au prezentat o cerere oficiala.
De partea moldoveana insa, este in curs de aprobare un proiect de lege care risca sa-i descurajeze pe cei care doresc sa obtina cetatenia romana. Parlamentarii comunisti din Parlamentul moldovean au prezentat un proiect de lege in care se afirma ca toti cei care au dubla cetatenie nu pot fi alesi in Parlament, nu pot face parte din guvern, din Curtea Constitutionala, serviciile vamale si multe alte institutii publice. Multi au avut o pozitie defavorabila fata de acest proiect de lege, apreciindu-l drept neconform cu legislatia nationala si internationala.
Problema acordarii cetateniei romane si a vizelor pentru cetateni moldoveni ramane deschisa, conchid cei de la "Osservatorio sui Balcani".