Ziua Logo
  Nr. 4049 de marti, 2 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de pranz
CNSAS ar putea da maine verdicte in cazul prelatilor
Ticu Dumitrescu: Preotii se ascund in spatele Bisericii pentru pacatul lor
 1 octombrie, 12:49 
Ticu Dumitrescu (Mircea Paun, ZIUA foto)
"Eu sunt de acord ca exista o problema, o anumita sensibilitate daca ne referim la ierarhii Bisericii Ortodoxe, dar si o singura lege care nu face nici o exceptie", a declarat Constantin Ticu Dumitrescu, membru CNSAS, in cadrul emisiunii "3 X 3" de la Realitatea Tv. "M-a deranjat ca anumite persoane se ascund dupa institutie, desi pacatul l-au facut singure", a mai spus acesta. Constantin Ticu Dumitrescu a facut apel catre inaltii prelati sa vina la audieri pentru ca "prin puterea convingerii si a lamuririi sa intelegem daca este vorba de un pacat sau nu". Marti, Colegiul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii va decide daca incepe seria verdictelor in privinta prelatilor care au primit pana acum doua randuri de invitatii la audieri sau daca le mai acorda un timp de gandire pentru a se deplasa la sediul institutiei. De astazi, insa, Colegiul CNSAS va solicita listele candidatilor la alegerile europarlamentare in vederea verificarii lor conform prevederilor legale. Constantin Ticu Dumitrescu a precizat ca timpul prea scurt pana la alegeri ar putea impiedica verificarea tuturor candidatilor, dar ca va solicita Biroului Electoral Central cat mai repede aceste liste.
Constantin Ticu Dumitrescu a declarat ca a fost impresionat de mitropolitul Nicolae Corneanu care "are puterea marturisirii, iar acum pune pe hartie cainta". Dosarele mitropolitului sunt voluminoase, a adaugat acesta. Notele sunt despre credinciosi, despre oamenii cu care intra in contact, a spus acesta. Din dosare nu reiese ca Nicolae Corneanu ar fi devenit mitropolit ca urmare a colaborarii cu Securitatea, a declarat Constantin Ticu Dumitrescu. "Apelul meu catre inaltii prelati este sa vina la aceste audieri, prin puterea convingerii si a lamuririi sa intelegem daca este vorba despre un pacat sau nu", a declarat membrul CNSAS. Dosarul patriarhului Daniel a fost ars, a declarat Ticu Dumitrescu. "Patriarhul nu este singurul in situatia asta. Securitatea l-a distrus, dar nu stiu de ce. Dosarul era facut de SIE", spune Dumitrescu.
Colegiul CNSAS va lua in discutie, in sedinta de marti, daca incepe seria verdictelor in privinta prelatilor care au primit pana acum doua randuri de invitatii la audieri sau daca le mai acorda un timp de gandire pentru a se deplasa la sediul institutiei, citati de NewsIn. Pe de alta parte, colegiul CNSAS va incepe, in cel mai scurt timp, verificarea persoanelor pe care partidele politice din Romania le-au inscris pe listele pentru alegerile pentru Parlamentul European din noiembrie, a mai declarat Ticu Dumitrescu.
Membri ai Colegiului CNSAS au declarat, sub protectia anonimatului, ca problema inaltilor prelati care au dosare de Securitate va fi luata in discutie la sedinta ordinara de marti. Aceleasi surse au aratat ca, de la momentul deciziei CNSAS de a nu da curs solicitarii BOR de a se deplasa in Dealul Mitropoliei pentru a discuta despre colaborarea unora dintre arhierei cu Securitatea, membrii Colegiului nu au primit - pe canale oficiale - nici un raspuns sau comentariu. De asemenea, nici unul dintre episcopii, vicarii sau arhiepiscopiiinvitati pentru a doua oara la audieri la sediul CNSAS nu a transmis un raspuns in privinta disponibilitatii pentru a fi audiati, conform procedurii Legii CNSAS. Practic, spun membri ai Colegiului, BOR a tacut, iar prelatii in cauza nu au dat nici un raspuns.
Pe de alta parte, membri ai Colegiului spun ca probatoriile in cazul unora dintre cei asupra carora planeaza suspiciunea ca ar fi facut politie politica sunt incheiate, iar dosarele lor sunt gata de a capata verdicte, chiar in sedinta de marti. Potrivit legii, decizia in privinta declararii apartenentei la structurile Securitatii, ca politie politica, se poate lua si fara ca persoana in cauza sa fie audiata. Dupa verdict urmeaza, tot potrivit legii, posibilitatea de a contesta verdictul CNSAS, fie la Colegiu, fie in Justitie.
In urma cu doua saptamani, CNSAS a trimis a doua serii de invitatii la audieri celor opt episcopi si arhiepiscopi. Este vorba despre arhiepiscopul Pimen, al Sucevei, episcopul Calinic, al Argesului, Casian, arhiepiscopul Dunarii de Jos, Visarion, vicarul mitropolitului Ardealului, de la Sibiu, episcopul Ioachim Mares, de la Husi, cel de la Arad, Timotei, si episcopul Epifanie, al Buzaului. Pana acum, doar unul, Timotei, al Aradului, ar fi transmis, potrivit unor surse din Colegiu, ca nu este deplasabil din cauza starii de sanatate.
Pana acum, doi inalti clerici au primit de la CNSAS verdict de colaborare cu Securitatea ca politie politica. Este vorba de mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, si de arhiepiscopul Albei, Andrei Andreicut.
Pentru mai multe detalii, accesati si:
CNSAS ingaduitor cu inaltii ierarhi http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-09-14&id=226634&kword=CNSAS+prelati
Dana CONERTH  
Alte articole
  UPDATE 12:30 - A murit Ticu Dumitrescu    (2008-12-05 11:43)
 Afisari: 212  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Dumitescu Ticu   de puiu1952
A r h i v a
Stirile zilei 2007-10-02
 18:41 
Vladimir Putin, premier  2007-10-01
2 comentarii
 16:55 
Liderul PSD vede Executiv de stanga, de dreapta sau de respiratie mai larga  2007-10-01
 16:13 
Ciuvica: PNL si PSD, spionate de serviciile secrete  2007-10-01
 14:20 
Americanii se pregatesc sa atace Iranul  2007-10-01
2 comentarii
 13:51 
In scoala romaneasca inca se practica furtul si minciuna  2007-10-01
 Top afisari / comentarii 
 Cartea pierduta a lui Nostradamus (7325 afisari)
 Scene fierbinti cu Eva Longoria pe Internet (3391 afisari)
 Sub "Pax americana" se pregateste o tragedie (3086 afisari)
 Intoxicarea (2541 afisari)
 Scenariul Putin-Basescu (2463 afisari)
 Viziunea lui Basescu post-motiunea PSD (315 afisari)
 Pimen si Calinic ar putea primi verdicte de politie politica (277 afisari)
 Viktor Ianukovici, aproape castigator in alegerile din Ucraina (202 afisari)
 Emil Boc: PD va vota pentru motiunea de cenzura (184 afisari)
 30.000 de euro ca sa bata pe Arsenal (181 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00980 sec.