Ziua Logo
  Nr. 4049 de marti, 2 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de pranz
Presedintele kazah, Nursultan Nazarbayev, vine la Bucuresti in noiembrie
Romania este pentru Kazahstan un Drum al Matasii
 28 septembrie, 16:37 
Nursultan Nazarbayev, presedintele Republicii Kazahstan
Anuntata vizita a presedintelui Republicii Kazahstan, Nursultan Nazarbayev, in Romania s-ar putea concretiza in cateva acorduri bilaterale pe care cele doua tari le-ar putea semna, a declarat insarcinatul cu afaceri al Republicii Kazahstan la Bucuresti, Bakytzhan Ordabayev, intr-un interviu acordat Rompres. Oficialul kazah a vorbit si desptre achizitia Rompetrol de catre KazMunayGaz, achizitie care, in opinia lui Ordabayev, a contribuit la apropierea Kazahstanului de Europa, piata pe care poate contribui si cu produse finite. Ordabayev a explicat ca, daca va fi profitabil, Kazahstanul va participa la proiectele prin care Europa urmareste crearea unei alternative la schimburile energetice cu Rusia.
Vizita presedintelui kazah, Nursultan Nazarbayev, la Bucuresti, asteptata pentru luna noiembrie, s-ar putea concretiza si prin semnarea a 7-8 acorduri bilaterale intre Romania si Kazahstan, a declarat, intr-un interviu acordat Rompres, insarcinatul cu afaceri al Republicii Kazahstan la Bucuresti, Bakytzhan Ordabayev. "In acest moment, inca 7-8 acorduri Kazahstan - Romania sunt in curs de elaborare si analiza. Daca ambele parti se vor implica activ, va fi posibila semnarea lor chiar in timpul vizitei presedintelui Nazarbayev la Bucuresti, care s-ar putea materializa in a doua jumatate a lunii noiembrie", a precizat Ordabayev. Potrivit diplomatului kazah, acordurile vizeaza, in primul rand, sfera economica, transportul auto dintre cele doua state, protejarea investitiilor, domeniul vamal, invatamantul si turismul. Invocand discursul presedintelui Traian Basescu in fata diplomatilor romani, in cadrul caruia a mentionat intensificarea relatiilor cu Kakahastanul, diplomatul a subliniat ca "si conducerea Romaniei asteapta vizita presedintelui Nazarbayev, pentru a realiza o punte de legatura mai accentuata cu Kazahstanul". Intrebat care va fi caracterul vizitei presedintelui kazah in Romania, Ordabayev a declarat ca "nu va fi o vizita simbolica, ci una practica, pragmatica si sper sa aduca rezultatele pozitive pe care le asteapta ambele parti".
Romania, o poarta importanta spre Uniunea Europeana
Kazahstanul s-a apropiat de Europa si poate participa pe piata Uniunii cu produse petroliere finite, dupa achizitia Rompetrol de catre KazMunayGaz, a declarat Ordabayev. "Prin achizitionarea celor 75 la suta din Rompetrol de catre KazMunayGaz", a declarat Bakytzhan Ordabayev intr-un interviu acordat agentiei Rompres, "am rezolvat doua chestiuni: apropierea de piata Europei si participarea pe aceasta piata nu numai cu produse brute, ci si cu petrol prelucrat". "Kazahstanul devine automat co-detinator a doua rafinarii in Romania si a peste 600 de statii de alimentare raspandite pana in Franta. Aceasta era in perspectivele noastre de mai mult timp", a precizat insarcinatul cu afaceri al Kazahstanului in Romania. Ordabayev a explicat ca "daca va fi profitabil pentru Kazahstan, vom participa la proiectele prin care Europa urmareste crearea unei alternative la schimburile energetice cu Rusia". "Pe de alta parte", a aratat el, "avem relatii foarte bune cu Rusia, care este, pentru noi, un partener strategic, in economie si domeniul energetic" si, prin urmare, "se pune problema nu de a atenua, ci de a intensifica relatiile ruso-kazahe". In privinta rolului jucat de Romania in planurile tarii sale, diplomatul a aratat ca, prin aderarea ei la UE, Kazahstanul a obtinut o poarta in plus pentru patrunderea pe piata europeana. "Dupa aderarea Romaniei la UE", a explicat Ordabayev , "Kazahstanul are si mai multe sanse sa-si intensifice relatiile cu Uniunea". Diplomatul a facut referire la "asezarea geografica a Romaniei, la intrarea in Europa", care "genereaza diverse cai de transport dintre Est si Vest. Foarte importanta este ruta pe Dunare de la Marea Neagra spre Europa de Vest". In acest context, Bakytzhan Ordabayev a facut o comparatie cu celebrul Drum al Matasii. "Ati auzit de Drumul Matasii. Prin Romania trece acum o astfel de importanta cale. Si nu ma refer aici la caile ferate sau drumurile care duc spre statele UE. Foarte importanta este ruta pe Dunare de la Marea Neagra spre Europa de Vest, tot acest ansamblu trebuie utilizat. Asadar, Romania este o poarta importanta spre Uniunea Europeana", a aratat diplomatul kazah.
Alina OLTEANU  
Alte articole
  La presiunea Rusiei, Kazahstanul sanctioneaza Georgia, implicand indirect si Romania    (2008-09-25 14:19)
 Afisari: 294  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Astept   de DonS
A r h i v a
Stirile zilei 2007-10-02
 19:54 
Emil Constantinescu: Basescu distruge spiritul Pietei Universitatii  2007-09-28
1 comentariu
 16:39 
Liberalii nu dau capul lui Tariceanu pe o intrare efemera la guvernare  2007-09-28
2 comentarii
 16:38 
Bucurestiul, somat sa-si asume responsabilitatea pentru romanii din Italia  2007-09-28
1 comentariu
 16:36 
CNSAS cere arhivele fostei Militii  2007-09-28
 16:35 
Mihai Stoica a fost audiat la DNA  2007-09-28
 16:34 
Demnitarii vor avea acces la informatii clasificate  2007-09-28
 16:33 
Oprah Winfrey a castigat 260 de milioane de dolari intr-un an  2007-09-28
 Top afisari / comentarii 
 Cartea pierduta a lui Nostradamus (7325 afisari)
 Scene fierbinti cu Eva Longoria pe Internet (3391 afisari)
 Sub "Pax americana" se pregateste o tragedie (3086 afisari)
 Intoxicarea (2541 afisari)
 Scenariul Putin-Basescu (2463 afisari)
 Viziunea lui Basescu post-motiunea PSD (315 afisari)
 Pimen si Calinic ar putea primi verdicte de politie politica (277 afisari)
 Viktor Ianukovici, aproape castigator in alegerile din Ucraina (202 afisari)
 Emil Boc: PD va vota pentru motiunea de cenzura (184 afisari)
 30.000 de euro ca sa bata pe Arsenal (181 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01099 sec.