Ziua Logo
  Nr. 4046 de vineri, 28 septembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de pranz
Dupa crima de miercuri, autoritatile italiene reactioneaza dur
Bucurestiul, somat sa-si asume responsabilitatea pentru romanii din Italia
 28 septembrie, 16:38 
Primarul Romei, Walter Veltroni
Declarandu-se ingrijorati de cresterea alarmanta a infractionalitatilor comise de cetatenii romani, autoritatile italiene se arata decise sa ia masuri urgente in "problema bandelor de criminali din estul Europei". In editia de astazi a cotidianului "La Repubblica", primarul Romei, Walter Veltroni, a avertizat in termeni duri Romania, precizand ca, in cazul in care responsabilii de la Bucuresti nu vor lua masuri care sa limiteze valul de emingranti romani catre orasele Italiei, va solicita interventia forurilor europene. Reactia lui Veltroni vine la doua zile de la episodul inregistrat in cartierul Nomentana din Roma, cand un roman a murit impuscat, iar alti doi au fost grav raniti, in urma unei rafuieli armate intre doua bande rivale.
"Situatia ordinii publice la Roma s-a inrautatit de cateva luni, indeosebi dupa intrarea masiva a romanilor (in Uniunea Europeana-n.r)", a declarat edilul Romei, citat de "La Repubblica". Veltroni a afirmat ca se impune cat mai rapid o discutie cu autoritatile romanesti, care sa lamureasca problema cetatenilor sai plecati la munca in strainatate. Primarul a facut referiri asupra nivelului de trai, in crestere, inregistrat de Romania, semn ca autoritatile ar putea avea un suport financiar pentru forta de munca care alege sa plece in strainatate in cautarea unor remuneratii mai mari. ''Va trebui sa avem o discutie cu autoritatile romane. Eu am facut-o in calitate de primar, dar acum este necesar sa o fac la nivel national si european. Nu poti sa stai in Europa si sa nu-ti asumi problemele fluxului migrator cu atat mai mult cu cat Romania inregistreaza o crestere substantiala in ce priveste Produsul ei Intern Brut", a mai adaugat Veltroni.
Primarul capitalei italiene nu este singurul oficial local care cere sanctiuni pentru romanii certati cu legea. Si consilierii din cadrul partidului Alianta Nationala au ridicat aceeasi problema. "Ne aflam in fata unei prezente necontrolate a imigrantilor si a nomazilor in inima orasului, adevarate focare de criminalitate. Evenimentul sangeros petrecut loc noaptea trecuta intr-o zona centrala a Romei dovedeste, din pacate, inca o data, faptul ca intregul oras se afla in plina situatie de urgenta sub aspectul sigurantei", a afirmat consilierul Gianni Alemanno, preluat de cotidianul amintit.
Declaratiilor edililor locali din Roma li se adauga demersul autoritatilor din Pavia, care, in scopuri similare, au apelat, in urma cu doua saptamani, la o metoda cel putin inedita, aceea de a acorda 1000 de euro pentru fiecare imigrant de etnie roma care accepta repatrierea in Romania.
Pentru detalii, accesati articolul "1000 de euro pe rom repatriat" : http://www.ziua.net/display.php?data=2007-09-11&id=226486
Pentru detalii privind incidentul armat de la Roma, accesati materialul: "Roman executat la Roma": http://www.ziua.net/display.php?data=2007-09-28&id=227209
REACTII LA CALD
George DAMIAN, redactor Departament Politica Externa:
"Declaratiile agresive ale autoritatilor italiene ar trebui sanctionate de autoritatile de la Bucuresti. In primul rand libertatea de circulatie in Uniunea Europeana este un drept fundamental. In al doilea rand, italienii ar trebui sa isi aminteasca de valurile succesive de imigranti italieni in Statele Unite si adevaratele razboaie mafiote duse acolo in secolul al XX lea".
C.S.  
 Afisari: 251  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
lui Walter   de the
A r h i v a
Stirile zilei 2007-09-28
 19:54 
Emil Constantinescu: Basescu distruge spiritul Pietei Universitatii
1 comentariu
 16:39 
Liberalii nu dau capul lui Tariceanu pe o intrare efemera la guvernare
2 comentarii
 16:37 
Romania este pentru Kazahstan un Drum al Matasii
2 comentarii
 16:36 
CNSAS cere arhivele fostei Militii
 16:35 
Mihai Stoica a fost audiat la DNA
 16:34 
Demnitarii vor avea acces la informatii clasificate
 16:33 
Oprah Winfrey a castigat 260 de milioane de dolari intr-un an
 Top afisari / comentarii 
 Control fulger CIA (3614 afisari)
 Se-ntorc evreii... (3329 afisari)
 Fara presedinte si fara Guvern (3201 afisari)
 Nou-nascut de 7,75 kg (2745 afisari)
 Sa va lafaiti bine! (2357 afisari)
 Liberalii nu dau capul lui Tariceanu pe o intrare efemera la guvernare (313 afisari)
 Romania este pentru Kazahstan un Drum al Matasii (294 afisari)
 Bucurestiul, somat sa-si asume responsabilitatea pentru romanii din Italia (251 afisari)
 Emil Constantinescu: Basescu distruge spiritul Pietei Universitatii (199 afisari)
 CNSAS cere arhivele fostei Militii (119 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01510 sec.