Ziua Logo
  Nr. 4040 de vineri, 21 septembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de pranz
Dosarul mineriadei din 1990 a fost amanat
 21 septembrie, 12:57 
Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au amanat, astazi, primul termen in Dosarul Mineriadei. Fostul ministru de Interne, Mihai Chitac, adjunctul sau Gheorghe Andrita si fostii colonei Dumitru Costea si Vasile Constantin sunt acuzati de moartea a patru persoane si ranirea altor trei, in timpul mineriadei din 13-15 iunie 1990. Tot azi, asociatia Victimelor Mineriadelor a cerut sa fie parte civila in proces si vrea despagubiri de 5 milioane de euro de la cei care vor fi gasiti vinovati.
Magistratii instantei supreme au decis sa amane judecarea cauzei�intrucat�unul dintre inculpati, colonelul (r) Vasile Constantin, a suferit un infarct si nu s-a putut�prezenta la proces.
Mihai Chitac s-a prezentat in aceasta dimineata la Inalta Curte de Casatie si Justitie, declarand la intrarea in sala ca singurul lucru pe care il asteapta de la acest proces este sa se faca dreptate. Prin� rechizitoriul intocmit de procurorii Sectiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, fostul ministru de Interne Mihai Chitac, adjunctul sau, general maior (r) Gheorghe Andrita, si colonelul (r) Dumitru Costea, fost comandant al U.M. Trupe de Paza si Ordine Ploiesti, au fost trimisi in judecata, in data de 8 august, sub acuzatia de participatie improprie la omor calificat si omor deosebit de grav. Prin acelasi rechizitoriu, colonelul (r) Vasile Constantin, fost ofiter I in sectia Parasutisti, din cadrul Comandamentului Aviatiei Militare, a fost trimis in judecata pentru participatie improprie la omor calificat si omor deosebit de grav si participatie improprie la tentativa de omor calificat si omor deosebit de grav.
Procurorii Sectiei Parchetelor Militare au stabilit ca generalul (r) Mihai Chitac, generalul (r) Gheorghe Andrita si colonelul (r) Dumitru Costea, in exercitarea atributiilor functiilor indeplinite, au determinat, in data de 13 iunie 1990, subordonatii sa utilizeze armamentul din dotare cu munitie de razboi si sa traga asupra manifestantilor, actiune in urma careia au rezultat decesul prin impuscare a doua persoane si punerea in pericol a vietii altora. In cazul colonelului (r) Vasile Constantin, procurorii militari au stabilit ca, in noaptea de 13 spre 14 iunie 1990, in calitate de sef al Detasamentului de parasutisti, acesta i-a determinat pe subordonatii sai sa utilizeze armamentul din dotare cu munitie de razboi, tragand in zona magazinului "Romarta Copiilor", asupra manifestantilor, dintre care unii protestau violent, actiune in urma careia a rezultat decesul, prin impuscare a doua persoane si ranirea altor trei.
In acelasi dosar, procurorii Sectiei Parchetelor Militare au dispus, la data de 19 iulie,� prin rezolutie, disjungerea cauzei in cazul fostului presedinte Ion Iliescu. Aceasta parte din dosar a fost trimisa si inregistrata la Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, la data de 6 august 2007, ca urmare deciziei Curtii Constitutionale, conform careia parchetele si instantele militare nu mai au competenta de a cerceta si judeca persoane civile. Ion Iliescu a fost pus sub invinuire in acest dosar, prin rezolutia din 19 iunie 2007, sub acuzatia ca, la data de 13 iunie 1990, a determinat cu intentie interventia in forta a militarilor impotriva manifestantilor din Piata Universitatii din Bucuresti si din alte zone ale Capitalei, fapt ce a avut ca urmare moartea si ranirea prin impuscare a mai multor persoane.
D.C.  
Alte articole
  Curtea Suprem va decide dac va restitui la Parchet dosarul mineriadei din 13 iunie 1990    (2008-06-23 16:13)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Multumim din inima partidului ca a luat o asemnea hotarare si nu vom uita acest gest   de ionion
A r h i v a
Stirile zilei 2007-09-21
 17:01 
Vanghelie: M-am suit pe ei cu genunchii la beregata sa vad daca mint
2 comentarii
 14:31 
Un militar roman a fost ucis in Irak
 14:30 
Doi studenti impuscati intr-un campus din SUA
 13:10 
Al Hilal nu il lasa pe Olaroiu sa se intoarca la Steaua
 Top afisari / comentarii 
 Holocaustul, vazut de ofiterii SS (4713 afisari)
 80 de ani de la intemeierea Miscarii Legionare (3847 afisari)
 Doi pe esafod (3058 afisari)
 Doua capete (2513 afisari)
 Dinamo s-a facut de ras! (2389 afisari)
 Vanghelie: M-am suit pe ei cu genunchii la beregata sa vad daca mint (529 afisari)
 Un militar roman a fost ucis in Irak (261 afisari)
 Al Hilal nu il lasa pe Olaroiu sa se intoarca la Steaua (219 afisari)
 Doi studenti impuscati intr-un campus din SUA (98 afisari)
 Dosarul mineriadei din 1990 a fost amanat (73 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00886 sec.