Ziua Logo
  Nr. 4036 de luni, 17 septembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de pranz
Gigantul IT a primit o amenda-record pentru incalcarea legislatiei privind concurenta
Microsoft, amendata cu jumatate de miliard de euro
 17 septembrie, 14:11 
Compania Microsoft va trebui sa plateasca o amenda-record, de aproape jumatate de miliard de euro. Instanta europeana a respins astazi apelul Microsoft cu privire la decizia Comisiei Europene privind incalcarea de catre gigantul IT a legislatiei privind concurenta. Comisia Europeana a acuzat compania americana de incalcarea Tratatului European, nefurnizand concurentilor sai anumite "informatii privind interoperabilitatea" si ca a vandut "la pachet" playerul multimedia Windows Media Player cu sistemul de operare Windows. Amenda este cea mai mare impusa vreodata de Bruxelles unei companii.
Prima Instanta Europeana a decis sa mentina sanctiunile impuse, in 2004, de Comisia Europeana grupului Microsoft, acuzat ca a abuzat de pozitia sa dominanta pentru a inlatura companiile concurente mai mici, transmite Reuters.
''Curtea considera ca, dincolo de indoiala, consumatorii nu pot sa achizitioneze sistemul de operare Windows fara a cumpara simultan si programul Windows Media Player. In consecinta, curtea considera drept irelevante faptul ca Microsoft nu solicita un pret separat pentru Windows Media Player sau faptul ca utilizatorii nu sunt obligati sa utilizeze Media Player'', se arata in decizia Tribunalului.
In plus, Microsoft este obligata sa furnizeze rivalilor sai o documentatie tehnica amanuntita, pentru ca acestia sa poata pune la punct programe software compatibile cu versiunea Windows pentru servere. Comisia Europeana a salutat imediat decizia curtii, care obliga gigantul american sa-si revizuiasca practicile comerciale. In plus, hotararea instantei permite Comisarului european pentru Concurenta, Neelie Kroes, sa demareze si alte actiuni impotriva producatorului american de software. Microsoft are insa la dispozitie doua luni si zece zile pentru a face apel in fata Curtii Europene de Justitie.
Microsoft a consemnat, in ultimul trimestru fiscal, un profit net de 3,04 miliarde de dolari, in crestere cu 7%, in conditiile in care cererea puternica pentru pachetul Office si rezultatele diviziei online au compensat cheltuielile pentru remedierea defectiunilor consolei Xbox.
In Romania, Microsoft are o filiala din anul 1996, cu cinci angajati. Pana la sfarsitul acestui an, numarul salariatilor va ajunge la 200, incluzand angajatii din centrul global de suport tehnic, deschis la inceputul anului, in prezenta presedintelui Microsoft, Bill Gates.
REACTII LA CALD
George DAMIAN, redactor Departament Politica Externa:
''Confirmarea condamnarii Microsoft vine sa confirme faptul ca aceasta companie detine practic un monopol in spatiul european - mai ales in cel est-european. Prabusirea blocului sovietic practic inapoiat din punct de vedere al informaticii larg-raspandite a creat o bresa exploatata de Microsoft. In vreme ce in Statele Unite concurenta permite dezvoltarea mai multor firme, gigantul Microsoft a stopat foarte multe initiative europene''.
Adrian ENCULESCU  
 Afisari: 106  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-09-17
 18:01 
Tariceanu: Motiunea PSD urmareste crearea de instabilitate politica
2 comentarii
 16:56 
Scolile romanesti si-au deschis astazi portile
 16:10 
DNA acuza CSM ca a permis publicarea raportului Inspectiei Judiciare
 15:18 
Franta avertizeaza asupra unui posibil razboi cu Iranul
 13:41 
"Clanul Soprano" este marele castigator al premiilor Emmy
 12:35 
Traian Basescu: Pensiile private sunt o lovitura pentru statul paternalist
2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Putinul nostru (2700 afisari)
 Gogeamite plagiatul (2395 afisari)
 Cosmarul unui castigator la Loto (2376 afisari)
 Taracila: Guvernul cade maine (1990 afisari)
 "Vulpea" la Mitropolie (1415 afisari)
 Franta avertizeaza asupra unui posibil razboi cu Iranul (232 afisari)
 Traian Basescu: Pensiile private sunt o lovitura pentru statul paternalist (222 afisari)
 Tariceanu: Motiunea PSD urmareste crearea de instabilitate politica (214 afisari)
 DNA acuza CSM ca a permis publicarea raportului Inspectiei Judiciare (183 afisari)
 Microsoft, amendata cu jumatate de miliard de euro (106 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01200 sec.