Ziua Logo
  Nr. 4032 de miercuri, 12 septembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Moscova sfideaza Washingtonul
Rusia a testat cea mai puternica bomba termobarica din lume
 12 septembrie, 13:25 
Daca in urma cu patru ani, America se lauda ca a produs cea mai puternica arma ne-nucleara din istorie, botezata"mama tuturor bombelor", Moscova sfideaza Washingtonul anuntand ca a testat cea mai puternica bomba termobarica din lume, capabila sa degajeze o unda de soc distructiva similara celei produse de o bomba atomica. Conform expertilor militari, citati de France Presse, dispozitivul de sapte tone, denumit "tatal tuturor bombelor", este de patru ori mai puternic decat dispozitivul american de acelasi tip, denumit sugestiv "mama tuturor bombelor". Imaginile de la demostratie, difuzate de canalul TV "Unu", arata desprinderea unei bombe dintr-un bombardier, care distruge o cladire cu patru etaje, inalta de 30 de metri. "Rezultatele testelor acestei bombe au aratat ca, in materie de eficienta si posibilitati, ea este comparabila cu o incarcatura nucleara", a declarat un inalt responsabil al statului major al armatei ruse, generalul Aleksandr Ruskin. Cu toate acestea, televiziunea publica rusa a insistat asupra caracterului conventional al acestei arme si a asigurat ca, realizand-o, Moscova nu s-a angajat intr-o noua "cursa a inarmarilor", ci vizeaza "asigurarea securitatii statului si in acelasi timp lupta impotriva terorismului international in orice situatie si in oricare regiune", a adaugat Ruskin.
Armata rusa a testat cea mai puternica bomba termobarica din lume. Dispozitivul de 7.100 de kg a fost calificat de expertii militari, citati de AFP, ca fiind de patru ori mai puternica decat bomba americana de acelasi tip. In 2003, Statele Unite se laudau ca au produs "mama tuturor bombelor", un dispozitiv pe care, expertii militari il catalogau drept cea mai puternica arma ne-nucleara din istorie.Bomba cu implozie, cunoscuta si sub numele de "bomba cu vid", este o arma conventionala care, in momentul exploziei, disperseaza un nor de hidrocarburi. Acesta se aprinde intr-o fractiune de secunda, arzand aerul si provocand un val de caldura. Dispozitivul exploziv a fost folosit de armata SUA in razboiul din Vietanam, cand soldatii americani il botezasera "taietoarea de margarete" pentru efectele ei devastatoare asupra padurilor. Imaginile de la demostratia armatei ruse, difuzate de canalul TV "Unu", arata largarea unei bombe care a transformat in sfaramaturi o cladire cu patru etaje, inalta de 30 de metri. Bombardierul supersonic de tip Tu-160, care a lansat bomba, cunoscut sub denumirea data de NATO, "Blackjack", este unul dintre cele mai mari avioane din lume.
In ciuda capacitatilor distructive ale bombei termobarice, televiziunea publica rusa a insistat asupra caracterului conventional al acestei arme si a asigurat ca, realizand-o, Moscova nu s-a angajat intr-o noua "cursa a inarmarilor".
"Vreau sa precizez ca actiunea acestei bombe nu contamineaza mediul, spre deosebire de o bomba nucleara", a precizat Alexander Rukshin, adjunctul sefului Statului Major al armatei ruse, citat de agentiile ruse de presa. "Ministerul Apararii subliniaza ca inventia militara nu contravine niciunui tratat international. "Rusia nu da startul unei noi curse a inarmarii", se arata intr-un material difuzat de televiziunea publica rusa, Vesti.
In 2001, britanicii anuntau ca sunt interesati de realizarea unor arme termobarice de dimensiuni mult mai mici si mai precise, care sa elibereze si sa aprinda combustibilul chiar la impact. La vremea respectiva, expertii din domeniu si-au exprimat ingrijorarea ca folosirea unui asemenea tip de armament, al carui cost de fabricare este mic, va avea efecte devastatoare.
Pentru detalii, accesati site-ul ZIUA: "Bomba termobarica" http://www.ziua.ro/display.php?data=2001-09-26&id=72634
REACTII LA CALD
George DAMIAN, redactor Departament Politica Externa:
''"Tatal bombelor" lansat de Rusia nu reprezinta altceva decat continuarea demonstratiilor de forta cu care ne-a obisnuit Moscova in ultima perioada. Zborurile bombardierelor strategice la limita iritarii fortelor aeriene americane si britanice alaturi de programele de modernizarea a rachetelor balistice intercontinentale si a submarinelor strategice constituie un marait al Rusiei catre Occident, mesaj care poate fi decodificat in forma "va putem distruge".'
Cristina STEFAN  
 Afisari: 1250  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
este absolut induioshator cata grija pt om   de CHIORU
Bomba ecologica ...   de toni
Poate le trebuie in scopuri pasnice, cine stie   de Fox-NewZ
A r h i v a
Stirile zilei 2007-09-12
 16:23 
ULTIMA ORA: IPS Daniel este noul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane
 16:12 
O noua alerta de tsunami a fost emisa in Indonezia
 16:04 
Guvernul rus a demisionat
 15:45 
Germania - Romania, amical cu pretentii
 14:51 
Alexandru Sassu si Rasvan Popescu, sefi la TVR si CNA
 12:20 
Presedintele Bush va anunta o reducere a efectivelor in Irak
 Top afisari / comentarii 
 Testamentul lui Pavarotti (3988 afisari)
 Iliescu se intoarce (3572 afisari)
 Ziua Patriarhului (2854 afisari)
 Presedintele isi da in petic, totul e OK (2293 afisari)
 Cursul bancar al lui Gigi (1855 afisari)
 Rusia a testat cea mai puternica bomba termobarica din lume (1250 afisari)
 ULTIMA ORA: IPS Daniel este noul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane (811 afisari)
 Guvernul rus a demisionat (132 afisari)
 O noua alerta de tsunami a fost emisa in Indonezia (119 afisari)
 Germania - Romania, amical cu pretentii (115 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01176 sec.