Ziua Logo
  Nr. 4026 de miercuri, 5 septembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Comisia Europeana, interpelata in legatura cu initiativa lui Basescu pentru referendum
 5 septembrie, 17:38 
Traian Basescu (ZIUA foto)
Presedintele grupului Independentilor si Democratilor din Parlamentul European, danezul Jens Peter-Bonde, a adresat in scris o intrebare Comisiei Europene si Consiliului in legatura cu intentia presedintelui Traian Basescu de a organiza un referendum national concomitent cu scrutinul pentru PE. "Presedintele roman intentioneaza sa convoace un referendum pe o chestiune de interes national in aceeasi zi cu alegerile pentru Parlamentul European, la 26 noiembrie 2007. Chestiunea nationala nu are nici o legatura cu procesul constitutional sau cu problemele tratate de Parlamentul European. Considera oare Comisia/Consiliulca, in acest fel,un scrutin pentru Parlamentul European risca sa fie afectat?", scrie Jens Peter-Bonde in intrebarea adresata Comisiei Europene. Potrivit NewIn, care-l citeaza pe parlamentarul PIN, Cozmin Gusa, aceasta problema urmeaza sa fie discutata, maine, in cadrul Conferintei Presedintilor.
Presedintele Basescu a anuntat ca intentioneaza sa organizeze referendum pentru introducerea sistemului de vot uninominal odata cu alegerile pentru Parlamentul European, programate la 25 noiembrie, daca pana atunci nu este promulgata legea in acest sens, care a intrat in dezbaterea Senatului si asupra careia ultimul cuvant il are Camera Deputatilor. Conducerea Senatului a decis distribuirea proiectului votului uninominal atat comisiilor, cat si Guvernului si Consiliul Legislativ, Nicolae Vacaroiu apreciind ca initiativa va fi adoptata de senatori panala 28 septembrie. La randul sau, premierul Calin Popescu Tariceanu considera inutil referendumul pentru votul uninominal si spune ca Executivul si-ar putea angaja raspunderea pentru acest proiect, daca Parlamentul tergiverseaza adoptarea lui. In replica, presedintele PD, Emil Boc, a declarat, in urma cu cateva zile, ca democratii nu cred in sinceritatea demersului de asumare a raspunderii Guvernului pe legea votului uninominal, asa cum a anuntat Calin Popescu-Tariceanu. Intrebat despre anuntul premierului, Boc a afirmat ca, din punctul de vedere al PD, Tariceanu "nu face altceva decat sa pluseze", din dorinta de a bloca declansarea referendumului de catre seful statului.
Intentia presedintelui, denuntata de PIN la Bruxelles
Anterior interpelarii Comisiei Europene de catre Jens Peter-Bonde, delegatia PIN la Bruxelles a depus la forurile europene, doua sesizari cu privire la intentia presedintelui Traian Basescu de a convoca referendum in ziua de 25 noiembrie, data alegerilor pentru Parlamentul European. Potrivit documentului citat, sesizarile au fost adresate presedintelui Parlamentului European,Hans-Gert Pottering, si sefului Comisiei Europene,Jose Manuel Durao Barroso,si se refera la anuntulpresedintelui Basescu ca vaconvoca un referendum pentru ziua de 25 noiembrie 2007,concomitent cu alegerile pentru Parlamentul European. In opinia PIN,seful statului incearca, astfel,"inmod neconstitutional", "sa influenteze votul cu ocazia alegerilor, creandu-si o posibilitate nelegala de a interveni in favoarea PD,partidul care il sustine neconditionat". Pe de alta parte,PIN a solicitatpresedintelui Parlamentului European, respectiv sefului Comisiei Europene,"sa supuna discutiei forurilor pe care le conduc acest pericol ca alegerile europene din Romania sa fie deturnate in folosul politic al unui singur om, urmand ca, in acelasi timp, administratiei prezidentiale sa-i fie cerute explicatii legate de intentia declarata a presedintelui Traian Basescu". Partidele politice au interpretat anuntul lui Traian Basescu drept o incercare de a favoriza electoral PD si au criticat pretentia sefului statului de a se erija in singurul aparator al uninominalului. Exceptie au facut PD si PLD ai caror reprezentanti au apreciat gestul drept o dovada de consecventa.
Dana CONERTH  
 Afisari: 340  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Nicolae Vacaroiu   de Romanca
A r h i v a
Stirile zilei 2007-09-05
 17:37 
George Soros, actionar la Rosia Montana
 16:35 
SRI-ul vrea sa fie singurul stapan al interceptarilor
 15:24 
Bariera irsareliana din Cisiordania va fi mutata
 14:50 
Cea mai mare retea de falsificatori de bani din Europa are 60% capital romanesc
 13:22 
Valentino se pregateste sa spuna "adio" modei
 12:44 
Walter Zenga este noul antrenor al echipei Dinamo
2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Secret periculos (4117 afisari)
 CNSAS, marioneta in alegerea Patriarhului (3868 afisari)
 Opriti diversiunea! (3639 afisari)
 Inaugurare a la Ceausescu (1926 afisari)
 Traian Basescu si agentul sau electoral (1424 afisari)
 Comisia Europeana, interpelata in legatura cu initiativa lui Basescu pentru referendum (340 afisari)
 Walter Zenga este noul antrenor al echipei Dinamo (171 afisari)
 Valentino se pregateste sa spuna "adio" modei (155 afisari)
 SRI-ul vrea sa fie singurul stapan al interceptarilor (96 afisari)
 Bariera irsareliana din Cisiordania va fi mutata (94 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00911 sec.