Ziua Logo
  Nr. 4026 de miercuri, 5 septembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Miliardarul american califica drept "dubios" parteneriatul dintre firma la care este actionar si Gabriel Resources
George Soros, actionar la Rosia Montana
 5 septembrie, 17:37 
George Soros
Miliardarul american de origine maghiara George Soros este actionar indirect al Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), el detinand parti sociale la compania Newmont care este, la randul ei, "partener junior" al firmei romano-canadiane care vrea sa exploateze aurul din localitatea din Apuseni. Intr-o scrisoare adresata presedintelui Newmont, Wayne Murdy, Soros isi exprima ''cateva ingrijorari'' privind asocierea dintre firma la care este actionar si Gabriel Resources (partenerul statului roman in RMGC), recomandand ''atentie'' in acest parteneriat ''dubios''. Pe de alta parte, presedintele Gabriel Resources, Alan Hill, l-a criticat dur pe miliardarul american pentru implicarea in sprijinirea opozantilor proiectului de exploatare, dand indicii despre o posibila intelegere intre maghiari pentru sabotarea autorizarii proiectului minier. "Am fost informati ca o companie maghiara asteapta in culise sa poata initia un proiect in Rosia Montana", a spus Hill, inducand ideea ca "maghiarii vor aurul" din Rosia Montana, fara insa a aduce probe concludente.
"Printre oponentii proiectului se numara acum parlamentari romani si maghiari, elemente din guvernele ambelor tari, Academia Romana, institutii culturale si stiintifice romanesti si ale Uniunii Europene si o serie de organizatii non-guvernamentale", scrie Soros in documentul adresat directorului Newmont Mining, relateaza Mediafax. Soros ii prezinta lui Murdy, pe scurt, toate actiunile demarate de opozantii proiectului. Miliardarul vorbeste despre contextul politic romanesc, despre opozitia statului maghiar si despre actiunile unor parlamentari romani care incearca sa promoveze o lege impotriva folosiri cianurii in Romania, lege care "ar omori" proiectul minier pe care RMGC intentioneaza sa-l dezvolte in Apuseni.
Rosia Montana
Soros vorbeste chiar si despre actiunile organizatiilor romanesti pe care le sprijina financiar si care se numara printre cei mai vocali oponenti ai proiectului.
In incheiere, miliardarul il sfatuieste pe Murdy sa ''judece atent orice implicare alaturi de Gabriel Resources. Inteleg ca Newmont se obliga sa respecte cele mai inalte standarde de management ecologic, de sanatate a angajatilor si de siguranta pentru comunitati. O investitie intr-un proiect dubios precum cel de la Rosia Montana nu ar trebui sa poata pune la indoiala aceste angajamente admirabile''.
Agenda secreta
Alan Hill sustine ca opozitia statului maghiar, demersurile facute de Soros atat direct, cat si orin fundatiile pe care le finanteaza, faptul ca UDMR detine portofoliul Mediului si ca unul dintre initiatorii proiectului legislativ de interzicere a cianurii in minerit in Romania este Peter Eckstein Kovacs nu ar fi simple coincidente, ci o constructie pentru sabotarea proiectului Rosia Montana.
"Pana in dimineata aceasta am vorbit cu grija despre conceptul de iredentism. Acum voi aborda problema direct, pentru ca trebuie sa ajungem la agenda secreta de lucru a unora dintre cei care se opun proiectului nostru. Am fost informati ca o companie maghiara asteapta in culise sa poata initia un proiect in Rosia Montana", a spus Alan Hill. El nu a dorit insa sa dea vreun detaliu despre identitatea companiei mentionate.
Hill a tinut sa precizeze ca RMGC a investit pana in prezent 250 de milioane de dolari pentru dezvoltarea acestui proiect si ca va continua demersurile pentru lansarea acestuia la Rosia Montana. ''Noi vrem sa spunem raspicat ca vom continua sa investim la Rosia Montana si nu intelegem de ce opozitia la adresa proiectului nu accepta o discutie fata in fata despre dezvoltarea acestei zone'', a conchis reprezentantul firmei.
Pentru mai multe detalii accesati si:
''Razboi total la tribunal''
http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-07-30&id=224565
''Buni de plata''
http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-07-02&id=223231
''Talpa la Rosia Montana''
http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-06-07&id=221918
''Dosarul <<Rosia Montana>>pe masa Europei''
http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-01-08&id=213762
Adrian ENCULESCU  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-09-05
 17:38 
Comisia Europeana, interpelata in legatura cu initiativa lui Basescu pentru referendum
1 comentariu
 16:35 
SRI-ul vrea sa fie singurul stapan al interceptarilor
 15:24 
Bariera irsareliana din Cisiordania va fi mutata
 14:50 
Cea mai mare retea de falsificatori de bani din Europa are 60% capital romanesc
 13:22 
Valentino se pregateste sa spuna "adio" modei
 12:44 
Walter Zenga este noul antrenor al echipei Dinamo
2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Secret periculos (4117 afisari)
 CNSAS, marioneta in alegerea Patriarhului (3868 afisari)
 Opriti diversiunea! (3639 afisari)
 Inaugurare a la Ceausescu (1926 afisari)
 Traian Basescu si agentul sau electoral (1424 afisari)
 Comisia Europeana, interpelata in legatura cu initiativa lui Basescu pentru referendum (340 afisari)
 Walter Zenga este noul antrenor al echipei Dinamo (171 afisari)
 Valentino se pregateste sa spuna "adio" modei (155 afisari)
 SRI-ul vrea sa fie singurul stapan al interceptarilor (96 afisari)
 Bariera irsareliana din Cisiordania va fi mutata (94 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01192 sec.