Ziua Logo
  Nr. 4009 de joi, 16 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
In premiera, limba romana ar putea fi predata in scolile din Serbia
Romanii din Valea Timocului, recunoscuti ca minoritate nationala
 16 august, 16:11 
Romanii din Valea Timocului, cunoscuti drept vlahi, au obtinut recunoasterea statutului de minoritate nationala. Decizia Guvernului de la Belgrad inseamna, printre altele, ca limba romana ar putea fi predata, in premiera, in scolile din Serbia unde romanii timoceni sunt majoritari, transmite BBC. Pana acum, numai romanii din Vojvodina sarbeasca aveau statut de minoritate nationala.
Presedintele Federatiei Romanilor din Serbia spune, insa, ca problemele romanilor timoceni sunt departe de a fi rezolvate.
Statutul de minoritate nationala, de care se bucurau pana acum doar romanii din Vojvodina sarbeasca, a fost extins si pentru romanii timoceni, care si-au infiintat, inca din 2006, Consiliul National al Romanilor, dupa modelul celorlalte minoritati nationale. Decizia vine dupa ce, fostul Guvern de la Belgrad a refuzat recunoastrerea romanilor vlahi din Valea Timocului ca minoritate nationala, invocand faptul ca in documentele de constituire ale Consiliului se preciza ca vlahii din Timoc vorbesc limba romana. Noul Guvern de la Belgrad a deblocat disputa pe aceasta tema si le-a acordat timocenilor statut de minoritate nationala. Odata cu aceasta recunoastere, limba romana ar putea fi predata, in premiera, in scolile din Serbia, iar vlahii din Valea Timoclului vor beneficia, anual, de la Guvernul sarb de un ajutor in valoare de 70.000 de euro pentru a-si sustine limba materna si cultura.
Federatia Romanilor din Serbia cere ajutorul statului roman
Predrag Balasevici, presedintele Partidului Democrat al Rumanilor din Serbia, a declarat, astazi, la Drobeta Turnu Severin, ca recunoasterea ca minoritate nu rezolva pe deplin problemele romanilor timoceni. Balasevici sustine ca, desi Guvernul de la Belgrad a aprobat infiintarea Consiliului National al Romanilor din Serbia, invatamantul in limba romana si oficierea slujbelor bisericesti in limba materna, sunt interzise in continuare.
Balasevici a subliniat ca "numai cu vorbe nu se poate face nimic" si a adaugat ca "este momentul ca autoritatile de la Bucuresti sa sprijine financiar proiectele ONG-urilor din Timoc", in conditiile in care "fenomenul de deznationalizare, in cele 156 de localitati romanesti si 48 mixte se acutizeaza pe zi ce trece". In opinia sa, statul roman ar trebui sa subventioneze neconditionat actiunile Federatiei si Consiliului Romanilor din Serbia, dat fiind ca el "are tot dreptul garantat de Constitutia sa de a se ocupa si de romanii de peste granita". Balasevici s-a aratat indignat de faptul ca, "in ceea ce priveste introducerea limbii romane in satele romanesti, Bucurestiul nu da nici un semn ca ar fi afectat de faptul ca ne pierdem incet-incet fiinta" spune Balasevici, citat de Rompres.
La randul sau, presedintele Federatiei Rumanilor din Serbia, Dusan Parvulovici, a aratat ca, de doi ani, asociatiile romanesti din Valea Timocului nu au mai primit nici un fel de finantare de la Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni si a fost nevoit sa contracteze credite in nume personal pentru ca acestea sa functioneze. Presedintele executiv al Fundatiei Nationale pentru Romanii de Pretutindeni (FNRP), Eugen Popescu, a acuzat un anume "interes mafiot" al statului roman in ceea ce priveste comunitatea romaneasca din Valea Timocului. Potrivit Rompres, acesta a explicat ca "exista numeroase suspiciuni ca intre grupuri de interese din Romania si din Serbia s-au facut anumite intelegeri, ca din motive care sa nu puna in pericol castigurile acestor grupuri de interese, romanii din Valea Timocului sa nu fie ajutati de institutiile statului roman".
Popescu considera ca o ancheta a comisiilor de apararare din Parlamentul Romaniei ar trebui sa verifice daca aceasta suspiciune este intemeiata si cine este responsabil ca relatia cu cei 250 de mii de romanii din Valea Timocului nu se dezvolta.
REACTII LA CALD
George DAMIAN, redactor Departament Politica Externa:
"Recunoasterea minoritatii romane din Serbia este una indirecta: de fapt autoritatile sarbe au inregistrat o asociatie care prevede in statut protejarea limbii romane - de fapt este primul act oficial din Serbia care admite existenta limbii romane in Valea Timocului. Este vorba doar de un prim pas - pana la recunoasterea romanilor din Valea Timocului ca minoritate mai este cale lunga".
Alina OLTEANU  
 Afisari: 151  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-08-16
 16:51 
Din toamna, o paine va costa cat doua
1 comentariu
 16:40 
Vosganian: Motiunea PSD il ajuta doar pe Basescu
 15:20 
NASA a descoperit o stea cu o coada lunga de 13 ani-lumina
 15:01 
Harsh Times (Vremuri grele)
 14:10 
30 ani de la moartea lui Elvis Presley
 12:46 
Cutremur in Peru
 Top afisari / comentarii 
 Manuela Vulpe s-a gandit sa-l asasineze pe Fulga (5488 afisari)
 Patriarhia confirma: a existat o taietura (3592 afisari)
 Asaltul lui Boureanu (3477 afisari)
 Bucatarul mafiei (3472 afisari)
 Confirmare: Patriarhul a fost taiat (3077 afisari)
 30 ani de la moartea lui Elvis Presley (553 afisari)
 Cutremur in Peru (167 afisari)
 Din toamna, o paine va costa cat doua (153 afisari)
 Romanii din Valea Timocului, recunoscuti ca minoritate nationala (151 afisari)
 NASA a descoperit o stea cu o coada lunga de 13 ani-lumina (149 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00669 sec.