Ziua Logo
  Nr. 4008 de miercuri, 15 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Guvernul a cerut ajutor extern
Seceta a impins Republica Moldova in pragul foametei
 15 august, 14:56 
Seceta fara precedent inregistrata in aceasta vara in Republica Moldova a generat temeri in legatura cu faptul ca tara s-ar afla in pragul foametei, ipoteza respinsa insa de autoritati, potrivit BBC News Online. Pierderile provocate de seceta se ridica la un miliard de dolari, suma egala cu bugetul de stat al Republicii Moldova. Autoritatile de la Chisinau sustin ca numerosi agricultori sunt amenintati cu falimentul din cauza secetei, care ar putea provoca o scadere a stocurilor de seminte si furaje. Potrivit BBC, Guvernul ar fi cerut ajutor extern, financiar si alimentar.
Autoritatile de la Chisinau recunosc ca situatia din agricultura este grava, dar resping ipoteza ca Republica Moldova ar fi amenintata de foamete. Premierul moldovean Vasile Tarlev a declarat ca Executivul a luat masurile necesare pentru a evita, in primul rand, un deficit de paine pe piata.
"In acele regiuni, in acele raioane unde se va inregistra un deficit de grau pentru aprovizionarea intreprinderilor de panificatie, va interveni Agentia pentru Rezerve de stat si ajutoare umanitare, care va vinde grau sau faina cu preturi stabile", a explicat premierul.
"Mai mult decat atat, avem incheiate contracte (...) in vederea procurarii graului alimentar din mai multe tari, in special din Kazahstan, Ucraina si Rusia", a adaugat Tarlev.
Expertii moldoveni neaga , la randul lor, posibilitatea aparitiei foametei in tara, dar recunosc ca seceta ar putea determina majorarea pretului alimentelor. In luna iulie, insa, presa locala a scris ca multi producatori de produse de panificatie au scumpit pastele fainoase cu 28%. Aceasta scumpire ar fi fost precedata de majorarea preturilor produselor de panificatie aplicata de mai multe brutarii particulare. Astfel, afirmatiile ministrului Agriculturii si Industriei Alimentare, Anatolie Gorodenco, potrivit carora painea nu se va scumpi, pentru ca va fi importat grau, nu s-au adeverit.
Voronin: Republica Moldova este pregatita sa faca apel la guvernele europene
In cadrul unei recente conferinte de presa, presedintele Vladimir Voronin a declarat ca Republica Moldova a pregatit deja apeluri catre guvernele statelor europene si nu numai, pentru a fi ajutata. Potrivit presedintelui, in acelasi scop vor fi invitati toti ambasadorii acreditati in Republica Moldova, inclusiv cei care au sediile la Bucuresti si Kiev. El nu a exclus posibilitatea modificarii bugetului si stoparea unor programe nationale, pentru a face fata conditiilor existente. Anterior, in cadrul unei sedinte a Clubului presei economice, academicianul Mihail Vronschih a comparat seceta din acest an cu cea inregistrata in anii 1946-1947, cand populatia a suferit de foame.
REACTII LA CALD
George Damian, redactor Departamentul Politica Externa:
"Comunistii de la Chisinau au incercat in permanenta sa acopere efectele secetei - s-a mers pana intr-acolo ca presedintele Vladimir Voronin a dat garantii (electorale!) ca nu se va scumpi painea. La fel si la Bucuresti - ministrul Decebal Traian Remes a declarat ca painea n-are de ce sa se scumpeasca - si totusi s-a scumpit. De fapt ambele maluri ale Prutului au ramas prinse intr-o capcana a minciunilor de tip comunist - cu productie pe o suprafata mai mare decat suprafata tarii, conform glumei de demult: terminati cu raportarile ca am inceput sa recoltam din Bulgaria!"
Dana CONERTH  
 Afisari: 201  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-08-15
 18:29 
Romii din Sofia se revolta impotriva bulgarilor
1 comentariu
 18:06 
O eroare umana, posibila cauza a exploziei de la Oltchim
 17:26 
Infiintarea unei organizatii paramilitare pune pe jar clasa politica din Ungaria
 15:52 
Filarmonica din Liverpool cucereste "Second Life"
 15:31 
Record de jucarii chinezesti retrase de pe piata
 13:57 
PSD il vrea premier pe Mircea Geoana
1 comentariu
 12:56 
Masacru in Irak: 200 de morti in patru atentate sinucigase
 Top afisari / comentarii 
 PSD la mana lui Basescu (3123 afisari)
 Campanie murdara la Patriarhie (2815 afisari)
 "Golden Blitz" ascuns la DNA (1980 afisari)
 Regina Maria si Tar Kaloian (1687 afisari)
 Dinamo mai aproape de Liga (1674 afisari)
 Romii din Sofia se revolta impotriva bulgarilor (337 afisari)
 Infiintarea unei organizatii paramilitare pune pe jar clasa politica din Ungaria (246 afisari)
 Seceta a impins Republica Moldova in pragul foametei (201 afisari)
 PSD il vrea premier pe Mircea Geoana (154 afisari)
 Masacru in Irak: 200 de morti in patru atentate sinucigase (118 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01658 sec.