Ziua Logo
  Nr. 4004 de vineri, 10 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Sase membri NATO, nemultumiti cu privire la regimul vizelor in SUA
Romania nu vrea sa fie "second hand" pentru americani
 10 august, 14:53 
autor: Mircea Paun
Sase state europene, membre ale NATO, printre care si Romania, au trimis o scrisoare catre administratia americana prin care isi exprima dezacordul cu privire la legea in domeniul vizelor semnata de presedintele George W. Bush. Noua lege aprobata saptamana trecuta mentine regimul vizelor pentru 12 state din Uniune Europeana si doar cetatenii a 15 state din UE vor ajunge fara viza in Statele Unite.
Potrivit acestei legi noi, alte cinci state in viitorul apropiat vor circula fara vize deoarece rata de respingere a vizelor acordate cetatenilor din aceste tari este sub 10 procente. Aceste tari sunt: Cehia, Estonia, Malta, Cipru si Grecia. Cei care locuiesc in aceste state trebuie sa mai astepte pana cand autoritatile americane vor stabili procedurile prin care acestia vor putea vizita Statele Unite.
Pentru cetatenii din Bulgaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia si Ungaria sistemul vizelor se mentine si, cum rata de refuz variaza intre 34,1% (Romania e pe primul loc in acest top) si 12,7%, sunt sanse putine ca aceasta lege sa fie modificata in scurt timp.
In aceste conditii, Romania, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia si Cehia au trimis o scrisoare oficiala Washington-ului in care isi exprima dezacordul fata de solutia propusa de Statele Unite. "Pentru noi ca tara, este foarte dificil deoarece suntem printre cei mai apropiati aliati ai Statelor Unite. Ca nou membru UE, Polonia ar trebui sa aiba drepturi egale", a declarat Wojciech Pisarski, ofiter de presa la Ambasada Poloniei din Londra, conform Mediafax.
Ungaria a ales sa nu semneze aceasta scrisoare ci a trimis o scrisoare proprie in care noua lege adoptata de curand in SUA este considerata un pas incurajator.
Nici in forurile de conducere ale Uniunii Europene nu s-a lasat prea mult asteptata o pozitie cu privire la noua lege. Vicepresedintele Comisiei Europene, Franco Frattini, acuza SUA de introducere a unor masuri prin care statele membre UE sunt judecate diferit, ca si cum ar exista state membre de prima mana si state membre de mana a doua. In aceste conditii, Comunitatea europeana ar putea introduce restrictii reciproce si pentru cetatenii americani care calatoresc in Europa.
REACTII LA CALD
Andrian ENCULESCU, redactor ZIUA online:
''Romanii nu vad Statele Unite ca pe o destinatie de vacanta, cum e Grecia sau Turcia. America e mai mult un <<taram al fagaduintei>>, unde vrei sa te stabilesti, sa-ti gasesti un job decent, sa-ti cumperi o casa cu gard alb, doua masini si, la un moment-dat, sa-ti aduci toata familia. In conditiile astea, mi se pare normal ca guvernul american sa pastreze vizele pentru romani, chiar daca asta inseamna stat la cozi, nervi, bani si timp pierdut pentru cei care vor sa plece peste ocean. Pe de alta parte, suntem pedepsiti pentru ca provenim dintr-o tara comunista. Regim care ne-a fost impus, nu l-am ales. Regele Mihai povestea cum isi trimitea disperat emisarii Aliatilor, iar raspunsul acestora a fost: aveti nevoie de mai multi comunisti in Guvern. Una peste alta, poate ca nu meritam matematic, la procente, sa intram fara vize in State, dar, istoric, ele ne-ar fi datorate".
Vlad BASALICI  
 Afisari: 217  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
foarte bine ca luam pozitie   de georgems
DE CE DISCRIMINARE ?   de ioanguradeaur
A r h i v a
Stirile zilei 2007-08-10
 17:03 
Pentru Olteanu, Basescu e ca Ceausescu
2 comentarii
 16:38 
Democratii incearca sa castige voturi gay
 16:02 
Mr. Big va juca in filmul ''Totul despre sex''
 14:50 
Lustratie si pentru autorii masacrului din 1989 si ai fratricidului din iunie '90
 14:37 
Bursele internationale in cadere libera in urma crizei ipotecare din SUA
 13:37 
Serbia, dispusa sa renunte la UE in cazul recunoasterii independentei Kosovo
 13:31 
Patriahia il paraste pe Dinescu la CNSAS
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Al IV - lea razboi (6263 afisari)
 Coada Dragonului Rosu (2591 afisari)
 "E absolut esential ca Patriarhul sa nu fie obiect de santaj" (2092 afisari)
 Prea Fericitul Patriarh Teoctist, splendoarea ortodoxiei si rolul Romaniei (1810 afisari)
 Iliescu revoltat (1710 afisari)
 Pentru Olteanu, Basescu e ca Ceausescu (311 afisari)
 Romania nu vrea sa fie "second hand" pentru americani (217 afisari)
 Serbia, dispusa sa renunte la UE in cazul recunoasterii independentei Kosovo (213 afisari)
 Bursele internationale in cadere libera in urma crizei ipotecare din SUA (202 afisari)
 Patriahia il paraste pe Dinescu la CNSAS (190 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00684 sec.