Ziua Logo
  Nr. 4004 de vineri, 10 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Indicii Bursei de Valori Bucuresti au scazut cu 3 procente in 10 minute
Bursele internationale in cadere libera in urma crizei ipotecare din SUA
 10 august, 14:37 
foto: EPA
Bursele interna�ionale resimt puternic impactul deprecierii accentuate a principalilor indici ai Bursei din New York, cauzata de criza creditelor ipotecare din SUA, care a determinat o banca franceza sa suspende operatiunile a trei dintre fondurile sale, in vlaoare toatala de 2,75 miliarde dolari. Pentru a face fata situatiei, Banca Centrala Europeana a mai injectat astazi 61 de miliarde de euro in sistem, in efortul de a calma pietele globale de credit. Criza de pe piata internationala de capital se resimte si la Bucuresti, BVB trecand astazi prin momente extrem de dificile.
Devalorizari in lant
Indicii bursieri din SUA, Dow Jones si Standard & Poor's 500 au inregistrat ieri cele mai mari reduceri din 27 februarie incoace, informeaza Rompres, citand AP. Scaderea deosebit de pronuntata a indicilor bursieri americani a fost indirect determinata de criza creditelor ipotecare din SUA, care a facut banca franceza BNP Paribas sa decida suspendarea operatiunilor a trei dintre fondurile sale.
Drept rezultat, Dow Jones Industrial Average a scazut cu 387,18 puncte, cifrandu-se la 13.470,68 puncte, iar Standard & Poor's 500 a pierdut 44,40 puncte, cifrandu-se la 1.453,09 puncte. In fine, indicele bursier american Nasdaq a scazut si el cu 56,49 puncte, cifrandu-se la doar 2.556,49 puncte. Cotatia aurului a coborat si ea ieri, cu peste 2%, vanzarile de aur ale bancilor centrale generand pesimism pentru investitori in contextul crizei aparute.
Aceste devalorizari s-au propagat in lant in toata lumea, afectand atat ieri, cat si astazi, bursele europene si pe cele din Asia. Astfel, arata The Money Channel, indicele FTSE 100, de la bursa londoneza, a scazut cu 2,1%, la fel ca si principalul indice bursier de la Paris, a carui depreciere a fost, in aceasta dimineata, de 2,09%. De suferit au avut si pietele asiatice, indicele KOSPI, de pe piata bursiera sud-coreeana, pierzand astazi 4,2 procente, in timp ce indicele NIKKEI, de la Tokyo, a pierdut 2,37 procente.
foto: EPA
Piata romaneasca - puternic afectata
Scaderea burselor externe este resimtita si la Bucuresti, arata Realitatea TV. In doar 10 minute de tranzac�ionare, indicii Bursei de Valori Bucuresti au scazut cu aproximativ trei procente, arata postul de televiziune citat.
Marius Dan, editor la The Money Channel, a explicat: "Reactionam la ceea ce se intampla pe piete externe fiindca investitorii vad scaderi la Londra, SUA, Polonia, Cehia, Budapesta si atunci sunt in expectativa. Sunt ordine de vanzare foarte mari, dar cererea e foarte mic�. (...) ''. El a precizat ca ''Bursa are totusi randamente bune. Aprecierea indicilor este de 41 de procente de la inceputul anului, deci castigurile sunt inca foarte mari".
Cary Leahy, economist la compania de consultanta new-yorkeza Decision Economics, a explicat la randul ei pentru BBC ca adesea piata e afectata de psihologii rationale sau irationale. ''Daca te temi ca banca X are probleme, inseamna asta ca si banca Y sau Z are probleme. Si, pe acest fond, exista tendinta de a te retrage fiindca nu stii care dintre ele va avea succes in ziua respectiva. Asta inseamna ca practic toti investitorii vor sa se retraga in acelasi timp, incercand sa renunte la investitiile riscante - de obicei ac�iuni - ca sa rascumpere ceva mai sigur", a declarat Cary Leahy pentru BBC.
Bancile internationale incearca sa salveze situatia
Incercand sa atenueze efectele acestei crize, sa suplineasca lipsa de lichiditati din sistem si sa calmeze pietele globale de credit, mai multe banci au luat masuri de contracarare. Banca Centrala Europeana a imprumutat ieri peste 130 miliarde de dolari la o rata anuala a dobanzii de patru la suta, iar astazi a mai injectat in sistem nu mai putin de 61 miliarde euro.
Federal Reserve a decis si ea sa adauge 24 miliarde dolari in rezervele temporare ale sistemului bancar din SUA.
De asemenea, Banca Central� a Japoniei a intervenit cu peste opt miliarde de dolari pe piata financiara, ca urmare a scaderii pretului actiunilor cu 2% la deschiderea bursei din Tokyo. Iar Banca Australiei a introdus pe piata alte trei miliarde de euro.
REACTII LA CALD
Eduard IVASCU, sef Departament Economic:
''Prabusirea pietei americane a creditelor ipotecare cu grad de risc ridicat agita bursele lumii, panica fiind alimentata mai mult de ceea ce ar putea fi decat de ceea ce este. Zona fondurilor de hedging si a celor specializate pe investitii riscante in imobiliar -
"vehicule" financiare care nu circula inca pe la noi - ascunde inca multe necunoscute, iar controalele pe care SEC (CNVM-ul american) le-a declansat ar putea scoate la iveala rufele murdare al unor banci de investitii cu nume celebre. Deja doua dintre fondurile gestionate de Bearn Stearns, nume legendar pe Wall Street, au falimentat, iar UBS si BNP Paribas, "giganti" europeni cu interese globale, au probleme similare. Faptul ca Bursa de la Bucuresti incepe sa fie sensibila la zbaterile pietelor mondiale este in principiu un lucru pozitiv, chiar daca investitorii care au pierdut bani ieri ar putea obiecta...''
Alina OLTEANU  
 Afisari: 202  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-08-10
 17:03 
Pentru Olteanu, Basescu e ca Ceausescu
2 comentarii
 16:38 
Democratii incearca sa castige voturi gay
 16:02 
Mr. Big va juca in filmul ''Totul despre sex''
 14:53 
Romania nu vrea sa fie "second hand" pentru americani
2 comentarii
 14:50 
Lustratie si pentru autorii masacrului din 1989 si ai fratricidului din iunie '90
 13:37 
Serbia, dispusa sa renunte la UE in cazul recunoasterii independentei Kosovo
 13:31 
Patriahia il paraste pe Dinescu la CNSAS
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Al IV - lea razboi (6263 afisari)
 Coada Dragonului Rosu (2591 afisari)
 "E absolut esential ca Patriarhul sa nu fie obiect de santaj" (2092 afisari)
 Prea Fericitul Patriarh Teoctist, splendoarea ortodoxiei si rolul Romaniei (1810 afisari)
 Iliescu revoltat (1710 afisari)
 Pentru Olteanu, Basescu e ca Ceausescu (311 afisari)
 Romania nu vrea sa fie "second hand" pentru americani (217 afisari)
 Serbia, dispusa sa renunte la UE in cazul recunoasterii independentei Kosovo (213 afisari)
 Bursele internationale in cadere libera in urma crizei ipotecare din SUA (202 afisari)
 Patriahia il paraste pe Dinescu la CNSAS (190 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00812 sec.