La Belgrad incepe astazi o noua runda de negocieri privind statutul provinciei Kosovo. Emisarii Statelor Unite, Uniunii Europene si ai Rusiei vor incerca sa gaseasca o solutie pe termen lung. Din capitala Serbiei, negociatorii internationali vor merge in Kosovo, unde vor discuta si cu liderii etnicilor albanezi. Serbia pare, insa, hotarata sa nu accepte separarea acestui teritoriu, avertizand ca este dispusa sa renunte la aderarea la Uniunea Europeana, daca aceasta recunoaste independenta provinciei.
Consiliul de Securitate al ONU nu a reusit, luna trecuta, sa ajunga la un consens asupra viitorului statut al provinciei Kosovo. Planul care prevedea o independenta supravegheata pentru Kosovo, a fost blocat la Natiunile Unite prin opozitia Rusiei. Emisarul Uniunii Europene, diplomatul german Wolfgang Ischinger, a declarat ca in cadrul acestei noi runde de negocieri nu vor fi prezentate propuneri noi. Negociatorii internationali incearca numai sa vada daca mai exista vreo sansa ca partea sarba si cea albaneza din Kosovo sa ajunga la un acord pe termen lung pentru viitorul provinciei. Mai multi oficiali ai comunitatii internationale apreciaza ca securitatea in Kosovo se va deteriora daca nu se ajunge la un acord in viitorul apropiat. Potrivit analistilor, problema Kosovo pare in continuare de nerezolvat dupa un an de negocieri fara rezultat si dupa esecul unei rezolutii ONU.
Sarbii spun ca nu au ce cauta printre cei care le dezmembreaza teritoriul
Serbia, sprijinita de Rusia, nu accepta in nici un caz separarea acestui teritoriu. Liderii sarbi au anuntat ca accepta doar o anumita forma de autonomie pentru provincia Kosovo, unde 90 la suta din locuitori sunt albanezi. De cealalta parte, liderii etnicilor albanezi cer acordarea independentei cat de curand posibil.
Mai mult, Serbia pare dispusa sa renunte la aderarea la Uniunea Europeana, daca aceasta va recunoaste independenta provinciei Kosovo, scrie, agentia sarba de presa Tanjug, citata de Rompres.
Recunoasterea secesiunii provinciei sarbe cu populatie majoritar albaneza ar demonstra ostilitatea statelor membre ale UE fata de Serbia, care ar ajunge la concluzia ca nu are ce cauta intre cei care i-au dezmembrat teritoriul - a afirmat fostul negociator-sef in problema Kosovo, Leon Kojen, intr-un interviu publicat dde cotidianul "Dnevnik".
Sondajele arata ca 70 % dintre sarbi agreeaza aderarea tarii lor la UE, dar exista pericolul real ca aceasta atitudine sa se schimbe daca UE va permite dezlipirea provinciei Kosovo, comenteaza "Politika".