Ziua Logo
  Nr. 4002 de miercuri, 8 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Agentii federali, acuzati de incompetenta in timpul atacurilor din septembrie 2001
Sapte companii aeriene dau in judecata FBI si CIA
 8 august, 15:40 
Sapte companii aeriene, date in judecata de familiile victimelor din septembrie 2001, au depus, la randul lor, o plangere penala la un tribunal american prin care solicita audierea agentilor FBI si CIA in incercarea de a invinui agentiile pentru incapacitatea de a preveni atacurile teroriste, relateaza Reuters. Reprezentantii companiilor americane au cerut audierea a doi agenti CIA din cadrul departamentului care s-a ocupat de ancheta si a cinci fosti si actuali agenti FBI, care au initiat o ancheta similara in urma incidentelor din septembrie 2001.
O parte dintre rudele victimelor atentatelor au intentat proces companiilor aeriene, printre care American Airlines si United Airlines, solicitand daune de miliarde de dolari.
Agentiile federale, incapabile sa opreasca atacul terorist
Companiile americane trebuie sa demonstreze in instanta ca nu neglijenta lor a condus la tragedia din 2001, ci mai degraba cea a agentiilor federale de spionaj, care au fost incapabile sa detecteze si sa opreasca planul terorist. In plus, reprezentantii companiilor au cerut in instanta accesul la informatiile care ar clarifica daca industria aviatica este vinovata pentru atacurile teroriste de la 11 septembrie sau daca aceasta a actionat in mod rezonabil.
Companiile sustin, in plangerile depuse la tribunalul american, ca "incapacitatea agentiilor federale de a depista si impiedica complotul reprezinta imprejurari mult mai importante ale atacurilor teroriste decat presupusul comportament neglijent din partea companiilor aeriene". Mai mult, nici una dintre agentiile federale nu a avertizat companiile aeriene ca doi dintre teroristii implicati in atentatele din septembrie 2001, Khalid al-Mindhar si Nawaf al-Hazmi, reprezentau potentiale amenintari si nu au trecut numele acestora pe lista pasagerilor interzisi.
Pana acum, cererile privind accesul la informatiile detinute de FBI si CIA despre atentatele de la 11 septembrie au fost respinse de catre reprezentantii agentiilor, care au invocat diverse motive. Unul dintre acestea ar fi ca cererea companiilor nu este bine formulata.
Familiile victimelor cer daune de miliarde de dolari
Printre companiile aeriene date in judecata de familiile victimelor din septembrie 2001 se numara American Airlines, United Airlines si Boeing Co, care ar trebui sa plateasca daune in valoare de miliarde de dolari. Potrivit "Herald Tribune", familiile victimelor atentatului din septembrie 2001 si persoanele ranite au primit peste 7 miliarde de dolari dintr-un fond guvernamental. Nu toate familiile celor disparuti in tragicele evenimente au acceptat acest ajutor si au deschis procese.
REACTII LA CALD
George DAMIAN, redactor Departamentul Politica Externa:
"Sistemul juridic aparent complicat al SUA este totusi logic: cineva trebuie sa fie vinovat, iar pentru prevenirea atacurilor teroriste sunt responsabile agentiile de informatii. Nu este exclus ca pana la urma FBI si CIA sa plateasca nota distrugerilor provocate de Al Qaida".
Alina OLTEANU  
 Afisari: 128  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-08-08
 18:20 
Chitac judecat, Iliescu amanat
2 comentarii
 17:36 
Intrare gratuita la concertul Jethro Tull din Sibiu
 17:17 
Noul Patriarh va fi ales pe 12 septembrie
 16:35 
Astronomii au descoperit o planeta mai mare decat Jupiter
 16:19 
Casablanca, varianta indiana
 16:08 
Marco Polo a descoperit America inaintea lui Columb
 15:04 
Steaua si Zaglebie se bat pentru turul III al Championes League
 13:31 
Jocurile Olimpice din China, boicotate de americani
1 comentariu
 12:31 
Radu Mazare: Basescu e implicat in chemarea mea la DNA
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Sfarsitul nu-i aici! (3661 afisari)
 Omagiu unui patriarh comunist (3357 afisari)
 Popeye mananca spanac (3063 afisari)
 Buricul lumii (2708 afisari)
 A murit baronul Rothschild (2536 afisari)
 Chitac judecat, Iliescu amanat (558 afisari)
 Jocurile Olimpice din China, boicotate de americani (420 afisari)
 Marco Polo a descoperit America inaintea lui Columb (327 afisari)
 Radu Mazare: Basescu e implicat in chemarea mea la DNA (311 afisari)
 Astronomii au descoperit o planeta mai mare decat Jupiter (244 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.22731 sec.