Ziua Logo
  Nr. 4001 de marti, 7 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Din ciclul "un pas inainte, doi pasi inapoi"
Conservatorii vor repolitizarea functiei de prefect
 7 august, 18:11 
Bogdan Ciuca, PC (Mircea Paun, ZIUA foto)
Abia se linistisera cat de cat apele dupa ce Guvernul a anuntat schimbarea a sase prefecti, ca Partidul Conservator a venit cu nastrusnica propunere ca aceasta functie sa redevina politica. Bogdan Ciuca, purtatorul de cuvant al partidului, a anuntat astazi ca PC analizeaza posibilitatea revenirii la prevederile vechii legi prin care reprezentantii Executivului in teritoriu sa aiba, din nou, statutul de politicieni. Daca PRM si UDMR imbratiseaza propunerea conservatorilor, democratii, liberalii si social-democratii o critica aspru, considerand ca intoarcerea la vechea lege ar fi o mare greseala.
De la 1 ianuarie 2007, prefectii au avut de ales intre cariera de politician si cea de inalt functionar fublic, depolitizarea institutiei prefectului fiind o obligatie asumata de Romania dupa aderarea la Uniunea Europeana.
Prefectii fac balet politic in teritoriu
Purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, a anuntat ca departamentul de specialitate al partidului analizeaza posibilitatea revenirii la prevederile vechii legi prin care reprezentantii Executivului in teritoriu s� aiba din nou statutul de politicieni.
"Noi ne gandim serios ca prefectii sa-si asume public apartenenta politica. Ce este prefectul in teritoriu decat reprezentantul Guvernului? Guvernul este asumat politic. Pe cale de consecinta, si prefectul ar trebui sa fie asumat politic. Sa stim cine raspunde pentru guvernarea centrala si pentru cea locala. Daca fac lucruri bune sa-i aplaudam, daca fac lucruri rele sa-i certam", a declarat Ciuca. "Degeaba facem un fel de balet politic spunand ca prefectii sunt politici in prima zi si ca s-au trezit a doua zi fara culoare politica. Ne mintim singuri. Noi credem ca, in Romania de azi, ar trebui sa fim transparenti. Prefectii raspund politic si vrem sa stim si noi ce culoare politica este cea care coordoneaza activitatea Guvernului in teritoriu".
PD, PSD si PNL spun ca legea actuala este buna
Puiu Hasotti, PNL (Dan Marinescu, ZIUA foto)
Vicepresedintele PSD, Victor Ponta, a declarat astazi pentru Rompres ca nu este de acord cu propunerea PC, considerand ca actuala lege este buna, dar nu a fost corect aplicata. "Faptul ca este aplicata tendentios, gresit si cu rea-credinta de actualul Guvern, nu inseamna ca legea este proasta". Nivci liberalii nu agreaza ideea conservatorilor. Vicepresedintele PNL, Puiu Hasotti, spune ca
propunerea conservatorilor cu privire la prefecti nu se armonizeaza cu normele europene. "Din pacate, au fost si sunt si acum prefecti si subprefecti nominalizati de Partidul Democrat, care s-au implicat si se implica politic, in continuare, in favoarea PD", a declarat vicepresedintele PNL, citat de Rompres. Si vicepresedintele PD, Ioan Oltean a criticat propunerea conservatorilor: "vechea forma ar insemna o discontinuitate permanenta a actului administrativ, pentru ca prefectul ar fi supus schimbarilor politice ori de cate ori se schimba guvernul, ceea ce nu ar asigura stabilitatea si continuitatea". Oltean a adaugat ca, "daca vrem sa profesionalizam si sa depolitizam actul administrativ, actuala forma este cea mai buna".
UDMR si PRM sunt de acord cu propunerea conservatorilor
Lucian Bolcas, PRM (Mircea Paun, ZIUA foto)
Deputatul UDMR, Marton Arpad, a declarat pentru Rompres ca este de acord cu propunerea conservatorilor, care "ar fi o solutie clara, o idee normala si conforma cu Constitutia". Aprad a precizat ca el nu a sustinut niciodata trecerea prefectilor in randul functionarilor publici si a avut repetate interventii pe aceasta tema. Explicandu-si pozitia, deputatul UDMR a subliniat: "Aceasta solutie legislativa, care a fost data, nu este in concordanta cu prevederile constitutionale" si ca prefectii sunt reprezentanti ai Guvernului, care este eminamente politic.
Cat priveste PRM, Lucian Bolcas, vicepresedintele partidului, a declarat:"Martea trecuta, la o emisiune televizata, mi-am exprimat opinia personala ca trebuie sa pastram traditia ca prefectii sa aiba responsabilitati fata de Guvern". El s-a aratat de-a dreptul indignat de atitudinea conservatorilor, aratand ca nu este pentru prima oara cand PC se "repede" sa preia initiativele si propunerile PRM si a concluzionat: "Nu pot sa comentez o astfel de criza de personalitate a PC".
REACTII LA CALD
Anca HRIBAN, redactor Departament Politica Interna:
"Propunerea PC este o prostie incomensurabila respinsa de toate partidele politice responsabile. Conservatorii n-au inteles nimic din principiile respectate in Uniunea Europeana privind descentralizarea si depolitizarea administratiei publice".
Alina OLTEANU  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-08-07
 18:35 
Florian Pittis condus pe ultimul drum de sute de oameni
 15:34 
Regizorul Sydney Pollack este bolnav
 15:28 
Colegiul National al Medicilor a preluat ancheta in cazul Teoctist
 15:27 
70 de copii suspecti de hepatita, internati in acelasi timp
 14:51 
Matt Damon il surclaseaza pe Brad Pitt, Jeniffer Aniston este deasupra Angelinei
 14:49 
Candidatii la scaunul de Patriarh, verificati de CNSAS
 14:05 
Georgia acuza Rusia ca a lansat o bomba pe teritorul sau
 12:48 
Cod Galben in 23 de judete
 Top afisari / comentarii 
 Cauzele mortii Patriarhului (9004 afisari)
 Masoneria, bau-baul suprem si ultim (7428 afisari)
 Plagiatul care ucide (3377 afisari)
 Sondaj fantoma cu PD in prabusire (2660 afisari)
 Pittis ingropat azi la Bellu (2540 afisari)
 Florian Pittis condus pe ultimul drum de sute de oameni (819 afisari)
 Cod Galben in 23 de judete (177 afisari)
 Colegiul National al Medicilor a preluat ancheta in cazul Teoctist (159 afisari)
 Georgia acuza Rusia ca a lansat o bomba pe teritorul sau (140 afisari)
 Matt Damon il surclaseaza pe Brad Pitt, Jeniffer Aniston este deasupra Angelinei (134 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01249 sec.