Ziua Logo
  Nr. 4001 de marti, 7 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Imbolnaviri in masa in comuna Lungani din judetul Iasi
70 de copii suspecti de hepatita, internati in acelasi timp
 7 august, 15:27 
foto: Ioana CARLIG
La spitalul de Boli Infectioase Iasi au venit saptamana trecuta, in acelasi timp, aproximativ 70 de copii cu varste cuprinse intre 2 si 12 ani, care acuzau febra, dureri abdominale si varsaturi. Pentru 42 dintre ei a fost deja confirmat diagnosticul de hepatita virala de tip A, relateaza Realitatea TV, adaugand ca ceilalti copii au fost consultati si vaccinati.
Medicii Spitaului de Boli Infectioase Iasi au declarat ca se confrunta zilele acestea cu un focar al hepatitei virale de tip A, informeaza Rompres. Directorul Autoritatii de Sanatate Publica, Mihnea Hurmuzache, a precizat ca ''deosebit in acest caz este faptul ca toti copiii au venit la spital in acelasi timp''. ''De obicei'' a explicat el, ''pentru ca boala are o perioada de incubatie de trei saptamani, cazurile din acelasi focar ajung la noi treptat, pe masura ce bolnavii se infecteaza. Aici, fiind vorba despre o comunitate inchisa, atunci cand prima persoana infectata a intrat in contact cu ceilalti sateni, toata lumea s-a imbolnavit in acelasi timp''. Mihnea Hurmuzache a declarat astazi ca cei aproape 70 de copii ''sunt bine si vor fi externati la sfarsitul acestei saptamani''.
Pentru a se evita raspandirea bolii, copiii din comuna Lungani sunt tinuti in carantina la spital, chiar si accesul rudelor in saloanele in care acestia sunt internati fiind restrictionat, informeaza Rompres. In plus, potrivit Realitatii TV, Autoritatea de Sanatate Publica Iasi a vaccinat toti copiii din localitate care au intrat in contact cu cei bolnavi de hepatita. Deasemenea, pentru depistarea sursei imbolnavirii, Autoritatea de Sanatate a prelevat probe din fantani si a facut inspectii sanitare in locuinte.
Hepatita A este o infectie virala extrem de contagioasa a ficatului. Boala este insa rareori fatala, persoanele infectate revenindu-si de obicei dupa cateva saptamani, fara complicatii deosebite pe termen lung. Cele mai multe infectii rezulta din contactul cu o persoana infectata. Nu toate persoanele infectate prezinta insa simptome, ele putand transmite hepatita fara ca macar sa stie acest lucru. Simpomele bolii apar relativ repede si includ, printre altele, febra, oboseala, voma, pierderea apetitului, durerile abdominale, ingalbenirea pielii si a ochilor si urina inchisa la culoare. O masura preventiva excelenta impotriva hepatitei A o reprezinta vaccinul, care este considerat foarte eficient.
Alina OLTEANU  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-08-07
 18:35 
Florian Pittis condus pe ultimul drum de sute de oameni
 18:11 
Conservatorii vor repolitizarea functiei de prefect
 15:34 
Regizorul Sydney Pollack este bolnav
 15:28 
Colegiul National al Medicilor a preluat ancheta in cazul Teoctist
 14:51 
Matt Damon il surclaseaza pe Brad Pitt, Jeniffer Aniston este deasupra Angelinei
 14:49 
Candidatii la scaunul de Patriarh, verificati de CNSAS
 14:05 
Georgia acuza Rusia ca a lansat o bomba pe teritorul sau
 12:48 
Cod Galben in 23 de judete
 Top afisari / comentarii 
 Cauzele mortii Patriarhului (9004 afisari)
 Masoneria, bau-baul suprem si ultim (7428 afisari)
 Plagiatul care ucide (3377 afisari)
 Sondaj fantoma cu PD in prabusire (2660 afisari)
 Pittis ingropat azi la Bellu (2540 afisari)
 Florian Pittis condus pe ultimul drum de sute de oameni (819 afisari)
 Cod Galben in 23 de judete (177 afisari)
 Colegiul National al Medicilor a preluat ancheta in cazul Teoctist (159 afisari)
 Georgia acuza Rusia ca a lansat o bomba pe teritorul sau (140 afisari)
 Matt Damon il surclaseaza pe Brad Pitt, Jeniffer Aniston este deasupra Angelinei (134 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00615 sec.