Ziua Logo
  Nr. 4000 de luni, 6 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Probabilitatea de a muri intr-un accident rutier, de 40 de ori mai mare decat media UE
Romania fara drumuri
 2 august, 14:48 
foto: Lucian CURELARIU
O treime din drumurile nationale sunt intr-o stare deplorabila, intretinerea lor este subfinantata, infrastructura nu este sigura si reprezinta un obstacol pentru dezvoltarea economica, iar constructia de autostrazi este ingreunta de lipsa unei bune organizari. Acestea sunt concluziile, deloc surprinzatoare, ale unui raport privind situatia transporturilor realizat de Societatea Academica Romana (SAR). Potrivit raportului, in tara noastra media este de un mort la 3 accidente, in timp ce in Marea Britanie este de 1 la 93, una dintre cauze fiind starea foarte proasta a carosabilului. De parca nu ar fi de ajuns, Romania se confrunta si cu o lipsa acuta de ingineri de drumuri si poduri.
30% dintre drumurile nationale sunt intr-o stare proasta din cauza faptului ca lucrarile de modernizare au intarziat nepermis de mult. De asemenea, numarul mare de accidente se explica si prin faptul ca multe drumuri foarte circulate traverseaz´┐Ż localitati aglomerate. Specialistii sustin insa ca aceasta problema poate fi rezolvata prin constructia de autostrazi.
Dar nu are cine sa construiasca autostrazi. Bani exista dar nu sunt specialisti necesari pentru aceste proiecte. Documentul Societatii Academice releva faptul ca ''sectorul se confrunta cu o lipsa acuta de ingineri de drumuri si poduri, iar problema se va acutiza in anii urmatori. Este o problema daca avem in vedere ca Compania de Administrare a Drumurilor trebuie sa absoarba de patru ori mai multi bani in fiecare din anii urmatori, respectiv circa doua - trei miliarde euro, dar nu are capacitatea umana pentru acest lucru''. Constructia de autostrazi este ingreunta si de lipsa unei bune organizari, fiind inregistrate intarzieri in ceea ce priveste procedura de licitatie, procedura de pregatire a proiectelor si exproprierile.
Romania are la ora actuala doar 264 de km de autostrada. Comparativ, Portugalia - o tara ce are jumatate din suprafata Romaniei - are 1.500 de kilometri de autostrada.
O alta problema a transporturilor este si lipsa soselelor de centura. In acest moment nu exista nici un oras care sa aiba o artera care sa inconjoare orasul astfel incat masinile sa nu mai fie obligate sa traverseze localitatea.
SAR subliniaza ca, din pacate, nici un ministru sau director nu poate fi tras la raspundere pentru starea deplorabila a infrastructurii rutiere din cauza schimbarilor foarte dese.
Solutia autoritatilor
Autoritatile sustin ca vor rezolva problema prin crearea unei noi companii, care sa se ocupe de managementul proiectelor mari de infrastructura rutiera, de constructie de autostrazi si drumuri express: ''Vom avea astfel compania care exista deja, care se va ocupa de administrarea drumurilor nationale, si vom crea o noua entitate, sper pana la toamna, pentru aceste mari proiecte'', a spus secretarul de stat in Ministerul Transporturilor, Septimiu Buzasu.
Oficialul a adaugat ca problema cheltuielilor pentru dezvoltarea infrastructurii de autostrazi astfel incat sa nu fie afectat deficitul bugetar, va fi rezolvata prin concesionarea acestor proiecte.
REACTII LA CALD
Cristina STEFAN, redactor ZIUA online:
''Cand avem specialisti nu avem bani, cand avem bani nu avem specialisti. Cand avem si bani si specialisti incepe distractia cu exproprierile. Pe urma vine vara, e canicula, randament scazut, nu se toarna betonul ca e prea cald. Se face vineri, hai ca venim luni, luni obosit dupa duminica, sprijinim lopata pana miercuri cand ha! se apropie sfarsitul saptamanii si se pun la punct ultimele detalii pentru grataru de sambata. Tot asa pana pleaca si specialistu in concediu sau, mai bine, in alta tara. Si se pierd si banii ca la noi baietii e destepti si se descurca''.
Adrian ENCULESCU  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-08-06
 18:03 
PD si Traian Basescu scad in sondaje  2007-08-02
 17:22 
Cu cipuri implantate in cap  2007-08-02
1 comentariu
 16:58 
Patriarhul a murit cu zile  2007-08-02
1 comentariu
 16:54 
Harry Potter and the Order of the Phoenix (Harry Potter si Ordinul Phoenix)  2007-08-02
 16:14 
Serbia, dispusa sa accepte un compromis in cazul Kosovo  2007-08-02
 16:00 
Ultimele pregatiri pentru funeraliile Patriarhului  2007-08-02
 13:10 
PD acuza Guvernul de epurare politica  2007-08-02
 12:52 
Un pod peste raul Mississippi s-a prabusit  2007-08-02
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Incompatibilitatea dintre Ortodoxie si Masonerie (9020 afisari)
 Sfantul Sinod: Masoneria, dusman al lui Dumnezeu (8149 afisari)
 Secretul Patriarhului (7449 afisari)
 Ultimele trei zile ale Parintelui Teoctist (6835 afisari)
 Presedintele Basescu, cinism mafiot (4092 afisari)
 Medicul Parintelui Teoctist vorbeste despre cauzele mortii Patriarhului (682 afisari)
 Trupul lui Florian Pittis a fost depus la Teatrul Bulandra (484 afisari)
 Profesoara Corina Vasile este nevinovata (336 afisari)
 PSD vrea multi functionari publici (160 afisari)
 Cod galben in sudul tarii (151 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00694 sec.