Diplomatii rusi expulzati de Londra la 16 iulie au parasit astazi Marea Britanie, dupa ce, cu numai o zi in urma, Rusia l-a expulzat pe atasatul comercial al Marii Britanii la Moscova. In paralel, ministrul rus de Externe l-a convocat ieri pe ambasadorul Marii Britanii la Moscova pentru a explica arestarea unui cetatean rus banuit ca ar fi vrut sa-l ucida pe omul de afaceri Boris Berezovski. In tot acest scandal, care risca sa afecteze economia Rusiei, Putin si FSB-ul, noul KGB, continua sa ramana la fel de ''tari'' ca intotdeauna, potrivit celor mai recente sondaje.
Jocul de-a expulzarea
Dupa ce Rusia l-a expluzat ieri pe atasatul comercial al Marii Britanii la Moscova, Andrew Levi, razboiul dintre cele doua tari s-a acutizat. Potrivit ziarului ''Moskow Times'', consilierul britanic pe probleme economice in Rusia are cel mai inalt grad dintre cei patru diplomati pe care Kremlinul a hotarat sa-i expulzeze saptamana trecut�. Replica Marii Britanii nu a intarziat. Agentiile de stiri au relatat ca cei patru diplomati rusi expulzati de Londra, drept sanc�iune pentru refuzul Parchetului General rus de a-l preda pe principalul suspect in asasinarea fostului spion Alexandr Litvinenko, au parasit astazi Marea Britanie. Potrivit Rompres, anuntul a fost facut de Ambasada Rusiei la Londra.
Rusia cere explicatii
Tensiunile ruso-britanice se amplifica si intr-o alta directie. Potrivit unui comunicat al ministrului rus de Externe, citat de CNN, ambasadorului britanic i s-a spus ieri ca ''partea rusa asteapta o explicatie oficiala cu privire la recentele stiri din presa britanica legate de o persoana de origine rusa care ar fi fost arestata in Londra, fiind banuita ca ar fi planuit sa-l ucida pe Berezovski''.
Berezovski, care a primit azil politic in Marea Britanie in 2003, le-a declarat reporterilor la 18 iulie ca persoana suspectata ca ar fi intentionat sa-l asasineze a fost deportata in Rusia. Potrivit CNN, care citeaza agentia Reuters, informatia nu a fost confirmata la acea ora de catre politia britanica si oficialii Ministerului de Interne. Ministerul rus de Externe a cerut insa explicatii cu privire la motivul pentru care Moscova nu a fost informata: ''Daca partea britanica are vreo dovada legata de intentia criminala a unei persoane si daca aceasta este intr-adevar un rus, atunci se ridica intrebarea: De ce agentiile britanice deporteaza un barbat suspectat de intentia de a comite o crima, dar nu informeaza autoritatile ruse sau nici macar nu le spun numele acestuia? Partea rusa continua sa insiste asupra unei explicatii exhaustive in aceasta chestiune si garanteaza ca asemenea actiuni ale autoritatilor ruse nu reprezinta o amenintare la adresa securitatii cetatenilor rusi''.
Putin si FSB-ul raman pe val
In ciuda tuturor acestor tensiuni, care risca, potrivit presei ruse, sa genereze si dificultati economice pentru Rusia, presedintele si Serviciul Federal de Securitate (FSB), la conducerea caruia a fost numit, pe 25 iulie 1998, Putin, raman in continuare ''cei mai tari'' in ochii populatiei. Potrivit unui sondaj de opinie efectuat de centrul ''Iuri Levada'', pe primul loc se claseaza presedintele Vladimir Putin, urmat de servicile speciale FSB si de cei desemnati prin sintagma ''oligarhi, bancheri, finantisti''. Dupa cum noteaza HotNews, justitia rusa a fost aruncata de populatie tocmai pe locul al 11-lea, notiunea de dreptate ajungand sa capete statutul unei adevarate Cenusarese. Adevarata sursa a puterii nu este considerata nici poporul, nici dreptatea, ci forta, intruchipata in ochii cetatenilor rusi cu precadere de presedinte si de temutele servicii speciale.
REACTII LA CALD
George DAMIAN, redactor Departament Politica Externa:
''Expulzarile reciproce de diplomati fac parte din arsenalul Razboiului Rece, insa ceea ce se intampla in prezent intre Moscova si Londra nu reprezinta neaparat o reluare a conflictului care a impartit Europa pentru jumatate de secol. Mai degraba este vorba de o prima reactie a Occidentului, un mesaj catre Rusia ca nu poate face chiar ce vrea, oriunde vrea''.