Ziua Logo
  Nr. 3992 de vineri, 27 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
SUA mentin vizele pentru romani
 27 iulie, 14:07 
foto: Ioana Carlig, ZIUA foto
ULTIMA ORA
Adoptarea legislatiei prin care se extinde programul Visa Waiver este doar o etapa in calea liberalizarii circulatiei romanilor in SUA, iar Romania ar putea indeplini pe parcurs criteriile de admisibilitate, fara a exista insa perspective de a fi inclusa in program inainte de 2009, a declarat pentru NewsIn ministrul de Externe Adrian Cioroianu.
Seful diplomatiei a subliniat ca raportul Comisiei de mediere a Camerei Reprezentantilor si Senatului din Congresul SUA nu este varianta finala a actului normativ. "Acest raport va fi votat de camerele Congresului, iar apoi legea va fi transmisa presedintelui Bush spre promulgare", a precizat ministrul, adaugand ca legislatia americana include prevederi de modificare a conditiilor de acces in Programul Visa Waiver.
Aceste conditii pun accentul pe cresterea securitatii transatlantice, iar noile reglementari ofera Romaniei si celorlalte state membre UE posibilitatea de a participa la acest program. "Exista, deci, posibilitatea extinderii pe parcurs a programului, pe masura indeplinirii criteriilor de securitate. Criteriile de extindere a programului sunt tehnice, obiective si realizabile", considera ministrul.
Rata de refuz a cererilor de viza va fi inlocuita de evaluarea datelor de iesire a persoanelor din Statele Unite. "Aceasta pune un accent suplimentar pe responsabilitatea cetatenilor de a respecta termenele de sedere stabilite prin lege", a atras atentia seful diplomatiei.
Autoritatile de la Bucuresti vor demara colaborarea cu Washingtonul - cu Departamentul Securitatii Interne si cu Departamentul de Stat - "imediat dupa adoptarea legii", a precizat Cioroianu.
Guvernul roman a alocat - in demersurile de a determina Statele Unite sa includa Romania in programul Visa Waiver - 84.000 de euro pentru contractul cu firma de lobby Dutko Worldwide. Contractul nu a fost inca semnat, dar a fost negociat si este "in curs de pregatire pentru semnare", a mai spus ministrul de Externe.
---
Cetatenii romani vor mai avea de asteptat pana sa poata calatori in Statele Unite fara sa aiba nevoie de viza. Si asta, deoarece, conform cotidianului The International Herald Tribune, nici Romania, dar nici alte state din estul Europei nu vor fi incluse in programul care le permite cetatenilor lor sa intre fara vize pe teritoriul american. Atat in cazul tarii noastre, cat si in cel al Poloniei, motivul este faptul ca peste un sfert din cetatenii celor doua tari care au aplicat pentru vize nu au intrunit conditiile necesare in favoarea unui asemenea demers. Conform unei statistici intocmite de Departamentul de Stat, singurele doua state est-europene care se califica pentru suspendarea obligativitatii vizelor sunt Republica Ceha si Estonia. Un alt stat ai carui cetateni nu vor avea nevoie de vize este Coreea de Sud.
Cehia si Estonia liber catre America
Cotidianul The International Herald Tribune titreaza ca Romania, Polonia, Lituania, Letonia, Slovacia si Ungaria nu intrunesc criteriile impuse de legislatia americana in vederea calatoriei pe teritoriul SUA fara viza.
Motivul pentru care Romania nu intra sub incidenta legii este faptul ca peste 25 % din cetatenii care au aplicat pentru vize au fost respinsi la solicitarea respectivului document (in conditiile in care limita impusa de autoritatile americane este de 10%).
"Legea care va extinde "Visa Waiver Program" (VWP) este pe punctul de a fi votata in Congresul american. Noile state membre ale Uniunii Europene, o parte dintre acestea care sprijina deja campaniile militare americane din Irak si Afganistan, au facut un lobby intens pe langa administratia de la Washington, in scopul eliminarii vizelor", scriu ziaristii de la publicatia amintita.
Potrivit statisticii intocmite de Departamentul de Stat, dintre statele est-europene doar Republica Ceha si Estonia se califica pentru suspendarea obligativitatii vizelor. O alta tara ai carei cetateni nu vor mai avea nevoie de viza pentru a intra pe teritoriul american, potrivit noului proiect de lege, este Coreea de Sud.
Polonia, dezamagita de decizia Congresului
Polonia si-a exprimat deja dezamagirea fata de posibilitatea de a fi exclusa din programul de eliminare a vizelor pentru Statele Unite. "Vom continua campania noastra pentru a convinge membrii Congresului ca includerea Poloniei in programul de eliminare a vizelor va consolida securitatea Statelor Unite", a declarat Pawel Maciag, atasat de presa la Ambasada Poloniei la Washington.
"Cred ca este doar o chestiune de timp pana cand toti aliatii nostri se vor alatura acestui program, imediat ce toata lumea va descoperi ca acesta este un sistem mai sigur si eficient de promovare a turismului si afacerilor", a declarat, la randul sau, senatorul John Voinovich, un sustinator al extinderii programului de eliminare a vizelor pentru statele aliate.
Camera Reprezentantilor si Senatul american au convenit asupra proiectului de lege din domeniul securitatii care va fi, probabil, adoptat si inaintat spre promulgare presedintelui George Bush.
REACTII LA CALD
George DAMIAN, redactor departament Politica Externa:
"Este de inteles retinerea SUA in a acorda vize - mai ales in conditiile razboiului impotriva terorismului - insa pentru romani este greu de inteles de ce in calitate de aliati ai SUA - aliati care participa cu militari in doua zone de conflict, Irak si Afganistan - nu pot calatori fara viza dincolo de Atlantic".
Cristina STEFAN  
 Afisari: 255  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Vizele   de Ion Caramache
pai ar pleca toti   de dolfi
A r h i v a
Stirile zilei 2007-07-27
 17:00 
Basescu: "Cu mama si cu socrii ma vad des si nu vreau sa le spun: Mama, v-am mintit!"
 16:24 
Ping-pongul expluzarilor intre Moscova si Londra continua
 15:22 
Papa recunoaste dovezile care confirma teoria evolutiei
1 comentariu
 15:21 
Alerta dupa o lovitura de stat intr-un stup
 15:13 
Astronautii NASA se urca beti la bord
 13:51 
Ion Iliescu, cautat in arhiva SRI, SIE si KGB
 Top afisari / comentarii 
 Cioroianu o tine in brate pe Manuela Vulpe (6082 afisari)
 Diplomatia Romaniei, revista pentru voyeuri (3731 afisari)
 Blatul lui David (2452 afisari)
 UE prevede dezastrul agriculturii romanesti (2339 afisari)
 MIRA se pregateste pentru Spatiul Schengen (2325 afisari)
 Papa recunoaste dovezile care confirma teoria evolutiei (608 afisari)
 Basescu: "Cu mama si cu socrii ma vad des si nu vreau sa le spun: Mama, v-am mintit!" (317 afisari)
 SUA mentin vizele pentru romani (255 afisari)
 Ion Iliescu, cautat in arhiva SRI, SIE si KGB (186 afisari)
 Ping-pongul expluzarilor intre Moscova si Londra continua (124 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00694 sec.