Comunistii rusi isi sporesc prezenta in regiunea transnistreana, anuntand oficial ca si-au deschis un birou la Tiraspol, unde primesc in audienta locuitorii din stanga Nistrului. ''Cea mai mare problema care ii preocupa pe transnistreni este dobandirea cetateniei ruse. Comunistii rusi sunt decisi sa contribuie la solutionarea ei'', a declarat Anatol Lokoti, secretar pentru afaceri internationale al Partidului Comunist din Rusia. In plus, potrivit unui articol din cotidianul Timpul de la Chisinau, Moscova cheltuieste resurse financiare enorme pentru a cumpara jurnalisti si ''experti'' internationali care sa sustina ''cauza'' separatistilor. Razboiul informational dus de Kremlin ar avea ca scop pregatirea opiniei publice internationale pentru o eventuala recunoastere a regimurilor separatiste din Transnistria, Abhazia, Osetia de Sud si Nagorno-Karabah. Intre timp, resedintele moldovean, Vladimir Voronin, ingrijorat ca seceta a injumatatit productia de grau, cere paine Moscovei.
Anatol Lokoti i-a primit pentru prima oara in audienta pe cetatenii din regiunea transnistreana si a declarat ca acestia sunt foarte interesati de evolutiile din Rusia, pentru ca ''nu se concep in afara Rusiei (...) De aici se trag divergentele dintre Moldova si Transnistria. Transnistria se orienteaza spre Rusia, Moldova - spre Occident, spre intrarea in Uniunea Europeana, si aceasta este o disensiune de principiu'', a sustinut Lokoti, relateaza Rompres.
Jurnalisti, experti, bloguri si ziare electronice in slujba propagandei
Kremlinul cheltuieste resurse financiare enorme, cumparand jurnalisti si ''experti'' internationali care sustin ''cauza'' separatistilor, a creat bloguri si ziare electronice (tiraspoltimes.com, pridnestrovie.net, visitpmr.com, lenta.pmr, osinform.ru ) pentru a propaga ''realizarile democratice'' si a promova pretinsul drept la autodeterminare al statelor nerecunoscute, produce ''studii''' despre ''dreptul'' republicilor nerecunoscute la independenta in centre de cercetare fantoma (de tipul ''International Council for Democratic Institutions and State Sovereignty'', despre care a scris si revista ''Economist''). In sfarsit, in republicile secesioniste sunt formate partide si ONG-uri fantoma controlate de asa-numitele ''ministere ale securitatii'', pentru a crea impresia unor societati democratice si pluraliste, relateaza jurnalistii de la Timpul.
In aceste ''stiri'', se subliniaza ca republicile separatiste au toate institutiile si atributele necesare unor state independente - parlament, guvern, armata, moneda proprie, drapel si stema, ca aceste institutii ''de stat'' functioneaza tot atat sau chiar mai bine decat cele ale statelor din care s-au desprins. Totodata, se insista asupra faptului ca republicile separatiste au aparut ca rezultat al vointei populatiei si ca aceasta dorinta trebuie respectata.
Solutionarea constructiva a conflictului transnistrean
Conducerea Rusiei se pronunta pentru solutionarea constructiva a problemei transnistrene, a declarat Vladimir Voronin, citat de ITAR-TASS. ''In ultimii ani, noi am reusit sa depasim momentele negative aparute dupa refuzul semnarii Memorandumului anului 2003'' (care prevedea federalizarea Republicii Moldova, n.red), a afirmat liderul politic de la Chisinau. Aceasta, a continuat el, a permis Republicii Moldova sa ajunga la serioase intelegeri cu conducerea Rusiei atat in reglementarea conflictului cat si in transformarea operatiunii de pace din Transnistria.
Moldova vrea sa ceara paine Moscovei
Seceta a lasat Republica Moldova fara paine. Autoritatile tarii sunt gata sa recurga la masuri extreme pentru a evita repetarea crizei anii 1946-1947. Potrivit imputernicului cu afaceri al Rusiei in Republica Moldova, Mihail Elkin, maine, presedintele Vladimir Voronin va cere ajutor mai multor tari, printre care si Rusia.
In acest sens, Voronin ii va convoca pe ambadorii statelor acreditate in Moldova. Anterior, Voronin a prezentat situatia dramatica din agricultura tarii reprezentantului diplomatic al Moscovei. Intr-o interventie televizata, Voronin a explicat ca din 759.000 de tone de grau cat fusese prognozata recolta pe acest an, s-a strans mai putin de jumatate.
REACTII LA CALD
Anne Marie LUPASCU, redactor Departament Politica Externa:
''Rusia era deja prezenta in Transnistria dar acum se pare ca incepe sa prinda adevarate radacini, pregatind parca recunoasterea regimului separatist de la Tiraspol''.