Ziua Logo
  Nr. 3992 de vineri, 27 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Rusia isi sporeste prezenta in Transnistria
 25 iulie, 16:19 
Vladimir Putin (foto: EPA)
Comunistii rusi isi sporesc prezenta in regiunea transnistreana, anuntand oficial ca si-au deschis un birou la Tiraspol, unde primesc in audienta locuitorii din stanga Nistrului. ''Cea mai mare problema care ii preocupa pe transnistreni este dobandirea cetateniei ruse. Comunistii rusi sunt decisi sa contribuie la solutionarea ei'', a declarat Anatol Lokoti, secretar pentru afaceri internationale al Partidului Comunist din Rusia. In plus, potrivit unui articol din cotidianul Timpul de la Chisinau, Moscova cheltuieste resurse financiare enorme pentru a cumpara jurnalisti si ''experti'' internationali care sa sustina ''cauza'' separatistilor. Razboiul informational dus de Kremlin ar avea ca scop pregatirea opiniei publice internationale pentru o eventuala recunoastere a regimurilor separatiste din Transnistria, Abhazia, Osetia de Sud si Nagorno-Karabah. Intre timp, resedintele moldovean, Vladimir Voronin, ingrijorat ca seceta a injumatatit productia de grau, cere paine Moscovei.
Anatol Lokoti i-a primit pentru prima oara in audienta pe cetatenii din regiunea transnistreana si a declarat ca acestia sunt foarte interesati de evolutiile din Rusia, pentru ca ''nu se concep in afara Rusiei (...) De aici se trag divergentele dintre Moldova si Transnistria. Transnistria se orienteaza spre Rusia, Moldova - spre Occident, spre intrarea in Uniunea Europeana, si aceasta este o disensiune de principiu'', a sustinut Lokoti, relateaza Rompres.
Jurnalisti, experti, bloguri si ziare electronice in slujba propagandei
Kremlinul cheltuieste resurse financiare enorme, cumparand jurnalisti si ''experti'' internationali care sustin ''cauza'' separatistilor, a creat bloguri si ziare electronice (tiraspoltimes.com, pridnestrovie.net, visitpmr.com, lenta.pmr, osinform.ru ) pentru a propaga ''realizarile democratice'' si a promova pretinsul drept la autodeterminare al statelor nerecunoscute, produce ''studii''' despre ''dreptul'' republicilor nerecunoscute la independenta in centre de cercetare fantoma (de tipul ''International Council for Democratic Institutions and State Sovereignty'', despre care a scris si revista ''Economist''). In sfarsit, in republicile secesioniste sunt formate partide si ONG-uri fantoma controlate de asa-numitele ''ministere ale securitatii'', pentru a crea impresia unor societati democratice si pluraliste, relateaza jurnalistii de la Timpul.
In aceste ''stiri'', se subliniaza ca republicile separatiste au toate institutiile si atributele necesare unor state independente - parlament, guvern, armata, moneda proprie, drapel si stema, ca aceste institutii ''de stat'' functioneaza tot atat sau chiar mai bine decat cele ale statelor din care s-au desprins. Totodata, se insista asupra faptului ca republicile separatiste au aparut ca rezultat al vointei populatiei si ca aceasta dorinta trebuie respectata.
Solutionarea constructiva a conflictului transnistrean
Conducerea Rusiei se pronunta pentru solutionarea constructiva a problemei transnistrene, a declarat Vladimir Voronin, citat de ITAR-TASS. ''In ultimii ani, noi am reusit sa depasim momentele negative aparute dupa refuzul semnarii Memorandumului anului 2003'' (care prevedea federalizarea Republicii Moldova, n.red), a afirmat liderul politic de la Chisinau. Aceasta, a continuat el, a permis Republicii Moldova sa ajunga la serioase intelegeri cu conducerea Rusiei atat in reglementarea conflictului cat si in transformarea operatiunii de pace din Transnistria.
Moldova vrea sa ceara paine Moscovei
Seceta a lasat Republica Moldova fara paine. Autoritatile tarii sunt gata sa recurga la masuri extreme pentru a evita repetarea crizei anii 1946-1947. Potrivit imputernicului cu afaceri al Rusiei in Republica Moldova, Mihail Elkin, maine, presedintele Vladimir Voronin va cere ajutor mai multor tari, printre care si Rusia.
In acest sens, Voronin ii va convoca pe ambadorii statelor acreditate in Moldova. Anterior, Voronin a prezentat situatia dramatica din agricultura tarii reprezentantului diplomatic al Moscovei. Intr-o interventie televizata, Voronin a explicat ca din 759.000 de tone de grau cat fusese prognozata recolta pe acest an, s-a strans mai putin de jumatate.
REACTII LA CALD
Anne Marie LUPASCU, redactor Departament Politica Externa:
''Rusia era deja prezenta in Transnistria dar acum se pare ca incepe sa prinda adevarate radacini, pregatind parca recunoasterea regimului separatist de la Tiraspol''.
A.E.  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-07-27
 17:46 
Pretul "corect" al reconcilierii cu Libia  2007-07-25
 16:55 
ZIUA ii incaiera pe Iliescu cu Basescu  2007-07-25
5 comentarii
 16:30 
Britney Spears nu stie cine e tatal copilului  2007-07-25
 16:29 
PSD trage in tot ce misca si ameninta iar cu motiunea de cenzura  2007-07-25
 15:42 
Irinel, brandul secolului  2007-07-25
 14:53 
Atentatele sinucigase in numele Islamului raman fara adepti  2007-07-25
 Top afisari / comentarii 
 Cioroianu o tine in brate pe Manuela Vulpe (6082 afisari)
 Diplomatia Romaniei, revista pentru voyeuri (3731 afisari)
 Blatul lui David (2452 afisari)
 UE prevede dezastrul agriculturii romanesti (2339 afisari)
 MIRA se pregateste pentru Spatiul Schengen (2325 afisari)
 Papa recunoaste dovezile care confirma teoria evolutiei (608 afisari)
 Basescu: "Cu mama si cu socrii ma vad des si nu vreau sa le spun: Mama, v-am mintit!" (317 afisari)
 SUA mentin vizele pentru romani (255 afisari)
 Ion Iliescu, cautat in arhiva SRI, SIE si KGB (186 afisari)
 Ping-pongul expluzarilor intre Moscova si Londra continua (124 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00691 sec.