Peste 200 de persoane au murit in urma prabusirii unui avion ce a izbucnit in flacari dupa ce a ratat aterizarea pe aeroportul din Sao Paolo, Brazilia. Un Airbus de linie A-320 al companiei braziliene TAM cu 176 de pasageri la bord a cazut ieri seara deasupra unui depozit din afara aeroportului Congonhas. Aeronava a iesit de pe pista, a traversat o strada invecinata si a lovit din plin o cladire. Conform primelor date oficiale, in accident si-au pierdut viata circa 200 de persoane, dintre acestea, in jur de 30 fiind victime de la sol. Daca bilantul dat publicitatii se confirma, incidentul constituie cel mai grav accident aviatic din istoria Braziliei. Forte impresionante ale pompierilor si ambulantei au sosit scurt timp la fata locului. Incendiul izbucnit initial si stins de fortele speciale a reizbucnit ulterior. Martorii oculari au declarat ca "avionul a accelerat cand a ajuns la capatul pistei de aterizare si a incercat sa decoleze din nou, dar in acel moment a lovit cladirea si a explodat". Presedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a decretat trei zile de doliu national si a cerut inceperea de urgenta a unei anchete.
Zborul 3054 al companiei TAM a decolat de la Porto Alegre la ora locala 17.16 (23.16, ora Romaniei) si a derapat pe pista uda a aeroportului Congonhas, aflat in plin centrul orasului Sao Paulo, la ora 18.50.
Avionul a iesit de pe pista, a traversat o strada invecinata si a lovit din plin o cladire a TAM Express, filiala a companiei aeriene. Potrivit unor surse oficiale, pilotii au franat prea tarziu, iar aparatul a iesit de pe pista prea scurta.
Martorii spun ca au auzit mai multe explozii, dupa care aparatul a disparut complet in interiorul cladirii in flacari. Potrivit unui barbat care lucra in apropierea locului dezastrului, "avionul a accelerat cand a ajuns la capatul pistei de aterizare si a incercat sa decoleze din nou, dar in acel moment a lovit cladirea si a explodat".
Nu exista supravietuitori
Un colonel de pompieri, Manuel Antonio de Silva Araujo, a informat oficialii locali ca este putin probabil sa existe supravietuitori printre pasagerii avionului. "Sunt 200 de morti aici", a precizat Araujo.
Guvernatorul statului Sao Paulo, Jose Serra, a confirmat presei ca este imposibil sa existe supravietuitori. Potrivit acestuia, pompierii apreciaza ca, in interiorul avionului in flacari, temperatura a atins 1.000 de grade, ceea ce va face foarte dificila identificarea cadavrelor.
Pana acum au fost recuperate 45 de corpuri si cel putin 12 raniti sunt internati in spital, a anuntat Secretariatul pentru securitatea statului din Sao Paulo. Victimele au fost gasite in depozitul lovit de avion.
Incendiu greu de stapanit
La doua ore dupa accident, pompierii reusisera sa stapaneasca incendiul principal, dar ulterior focul s-a reaprins si a cuprins o cladire alaturata, potrivit AFP.
Pentru stingerea incendiului, la fata locului au ajuns peste 150 de pompieri si 50 de camioane cu apa.
Trei zile de doliu in memoria victimelor
Presedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a decretat trei zile de doliu si a cerut comandantului armatei aerului, Junito Saito, sa se deplaseze la locul accidentului. Lula si-a exprimat "consternarea" si a dat asigurari ca "se vor face toate anchetele necesare pentru a face lumina asupra cauzelor acestei tragedii".
Aeroportul Congonhas a fost inchis pentru aterizari si decolari, iar zborurile prevazute au fost tranferate la aeroportul international din Sao Paolo, Guarulhos, si la Campinas, la 100 de kilometri de Sao Paulo.
O alta catastrofa aviatica s-a inregistrat anul trecut, in septembrie, cand un Boeing 737 al companiei braziliene Gol s-a prabusit in statul Mato Grosso, dupa ce a lovit in timpul zborului un avion privat. 154 de persoane au murit in accident.
REACTII LA CALD
Luciana POP, redactor Departament Politica Externa:
"Accidentul din Brazilia reprezinta o dovada de inconstienta a celor care au continuat sa foloseasca pista respectiva, in pofida faptului ca responsabilii din domeniu incercasera sa interzica avioanele de mari dimensiuni pe aeroport, tocmai de teama ca acestea ar putea derapa pe pistele scurte de aterizare".