Ziua Logo
  Nr. 3979 de joi, 12 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Fiecare cu targetul lui
Presedintele Basescu deplange situatia elevilor, a prescolarilor si a cercetarii
 12 iulie, 17:23 
Foto: Lucian CURELARIU - ZIUA Foto
Presedintele Traian Basescu a decis sa-si dedice o parte din energie si elevilor, pentru a nu si-o epuiza pe deplin in favoarea pensionarilor. In consecinta, el s-a aplecat astazi asupra problemei invatamantului romanesc. Alaturi de circa 150 de invitati, printre care ministrul Educatiei Cristian Adomnitei si fostul ministru de resort Ecaterina Andronescu, presedintele a participat la dezbaterea asupra raportului comisiei prezidentiale intitulat "Romania Educatiei, Romania Cercetarii". Seful statului si-a dat verdictul fara intarziere: "Sistemul educational este ineficient, irelevant, inechitabil si de slaba calitate".
Raportul Comisiei
Comisia prezidentiala a tocat marunt invatamantul, punandu-i in evidenta toate lipsurile, indiferent de natura acestora. Raportul elaborat de comisie a atras atentia ca, din cauza calitatii slabe a invatamantului romanesc, "copiii nostri risca sa fie la maturitate din ce in ce mai putin competitivi pe piata europeana a muncii si tot mai putin priceputi in gestionarea vietii personale". Autorii raportului se tem ca mentinerea actualului sistem de invatamant din Romania ar putea pune in pericol insasi prosperitatea tarii. Potrivit membrilor comisiei, chiar si democratia ar putea functiona cu sincope din cauza mediocritatii educatiei. Sistemul de invatamant este nerelevant in raport cu economia si societatea viitorului si este inechitabil, neasigurandu-le elevilor aceleasi oportunitati de invatare indiferent de mediul lor socio-economic de provenienta.
Performantele elevilor olimpici, sustine raportul, nu au nimic de-a face cu calitatea generala a invatamantului romanesc, ci cu calitatea individuala a elevilor respectivi si a profesorilor care i-au indrumat. "Rezultatele olimpicilor nostri sunt prea putin relevante pentru sistem: ele reflecta excelenta lor personala si a catorva profesori care ii pregatesc, nicidecum starea sistemului". Nici edificiile in care se desfasoara procesul educational nu au scapat de critici, "majoritatea scolilor avand o arhitecura care corespunde unei conceptii despre scoala de la finele secolului al XIX-lea".
Raportul propune ca statul sa asigure un invatamant generalizat si gratuit de 13 ani si ca scolarizarea obligatorie sa se incheie la 16 ani. Comisia a propus ca scolile de arte si meserii sa fie desfiintate si sa se promoveze trei tipuri de licee, teoretic, tehnologic si vocational. Printre solutiile gasite la Cotroceni se numara si desfiintarea testelor nationale. Aceste masuri, se arata in raport, nu necesita cheltuieli suplimentarea din partea Executivului, ci doar asigurarea pentru Educatie a sase procente din PIB.
Nu putem fi la coada clasei, tragand in jos rezultatele UE
Prezentand concluziile la raportul Comisiei prezidentiale, Traian Basescu s-a aratat la randul sau dezolat de situatia invatamantului romanesc. Presedintele a explicat ca miza educatiei este astazi dezvoltarea in context european: "Trebuie sa privim educatia asumand locul nostru in competitia bazata pe cunoastere in Europa. Raportul comisiei prezidentiale arata o situatie ingrijoratoare: sistemul educational este ineficient, irelevant, inechitabil si de slaba calitate".
Presedintele s-a aratat de acord cu faptul ca Romania are nevoie de minim 6% din PIB pentru Educatie si a tinut sa precizeze ca "Guvernul, cu certitudine va asigura acest procent incepand cu 1 ianuarie 2008". Traian Basescu a adaugat ca este "estential ca finantarea sa devina previzibila" si ca "educatia are nevoie de acest minim previzibil si predictibil in alocare". "Lumea cercetarii poate fi si ea revigorata daca sunt concentrate resursele", a precizat presedintele. Un alt aspect definit de presedinte ca fiind nodal iI reprezinta descentralizarea, care "este un mijloc ce trebuie sa aseze scoala in mediul comunitar". "Nu strada, ci scoala favorizeaza implinirea unei persoane", a subliniat seful statului.
Potrivit lui Traian Basescu, un accent deosebit trebuie sa se puna pe educatia copiilor intre 0 si 6 ani, Romania nemaiputandu-si permite sa aiba un sistem de crese si de gradinite care sa nu stimuleze talentele.
REACTII LA CALD
Magda SEVERIN, redactor Departamentul Social:
"Raportul Comisiei Basescu dezbina sindicatele profesorilor. Liderul FEN, Catalin Croitoru, sustine ca acest raport este un pas decisiv al ultimilor 17 ani spre o reforma reala. In schimb, liderul FSLI "Spiru Haret", Marian Nistor, ia apararea dascalilor pe care ii critica raportul si arunca intreaga vina in spinarea politicienilor. Ambele federatii sindicale recunosc insa dezastrul din invatamant".
Alina OLTEANU  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-07-12
 17:33 
Asemeni lui Ceausescu, Iliescu pretinde ca singurul sau judecator este poporul
4 comentarii
 17:30 
Nicolae Mischie, condamnat la patru ani de inchisoare, urmeaza recursul
 15:44 
UE acorda Romaniei 19 milioane euro nerambursabili pentru dezvoltare
 15:27 
Motivele divortului dintre Maria Marinescu si Tiriac Jr.
 14:33 
The Transformers (Transformers - Razboiul lor in lumea noastra)
 Top afisari / comentarii 
 Povestiri din bordelurile naziste (4954 afisari)
 Cacealmaua lui Basescu (4193 afisari)
 Persoanele cu alunite traiesc mai mult (3462 afisari)
 Dezonoarea parintelui Necula (3334 afisari)
 De la Ion Coja citire... (2269 afisari)
 Motivele divortului dintre Maria Marinescu si Tiriac Jr. (595 afisari)
 Asemeni lui Ceausescu, Iliescu pretinde ca singurul sau judecator este poporul (363 afisari)
 The Transformers (Transformers - Razboiul lor in lumea noastra) (229 afisari)
 UE acorda Romaniei 19 milioane euro nerambursabili pentru dezvoltare (85 afisari)
 Presedintele Basescu deplange situatia elevilor, a prescolarilor si a cercetarii (76 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00740 sec.