NASA a anuntat ca in luna august va fi trimisa spre Marte, Pheonix, prima sonda care va cauta posibilele forme de viata ce s-ar putea gasi in zonele nexplorate pana acum din regiunea arctica a acestei planete, a declarat AFP. Oamenii de stiinta doresc sa afle daca apa inghetata de la suprafata planetei Rosii se topeste periodic pentru a se crea un mediu prielnic pentru dezvoltarea microrganismelor.
Cum in ultima vreme, in lumea stiintifica, exista tot mai multe voci care cred in existenta vietii pe aceasta aceasta planeta, prin aceasta misiune NASA spera ofere probe care sa demonstreze sau sa infirme aceste teorii.
Peter H. Smith, omul de stiinta care s-a ocupat de aceasta misiune a declarat ca aceasta calatorie a sondei Pheonix spre Marte va dura aprope zece luni si se va afla pe suprafata planetei Marte mai mult de trei luni. Pheonix, cu o latime de 5 metri si o latime de 1,52 metri, va fi dotata cu un brat robotic lung de 2,3 metri care va sapa in sol in cautarea crustei de gheata cu o grosime de cateva zeci de centimetri. Statia va mai avea in dotare instrumente care vor studia nivelul de praf din atmosfera de pe Marte
Aceasta expeditie spatiala continua cercetarile incepute de alte sonde trimise pe suprafata martiana. In 2006, sonda americana, Mars Odyssey, a gasit probe care demonstreaza ca pe suprafata planetei Marte au existat mari intinderi de apa.
REACTII LA CALD
Cristina Stefan, redactor ZIUA online:
"Existenta vietii pe Marte este una din temele care inflacareaza de multa vreme imaginatia pamantenilor. Exista sanse ca aceasta misiune spatiala sa puna punct acestor controverse. Ceea ce devine interesant, in acest moment, este modul in care NASA va folosi aceste informatii pentru infiintarea unor viitoare statii, cu prezenta umana, pe suprafata planetei Marte.