Ziua Logo
  Nr. 3977 de marti, 10 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
TB a finalizat motivarea deciziei din 11 mai in cazul Patriciu versus SRI
SRI a incalcat dreptul lui Patriciu la viata intima prevazut de articolul 8 al Conventiei Europene
 10 iulie, 17:57 
Foto: Mircea PAUN - ZIUA Foto
Tribunalul Bucuresti a stabilit ca lui Dinu Patriciu i-a fost incalcat dreptul la viata initma, prevazut de articolul 8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), motiv pentru care a obligat Serviciul Roman de Informatii (SRI) la plata de daune morale de 50.000 de lei. Azi a fost finalizata motivatia deciziei data in 11 mai. Astfel, magistratul Tribunalului Bucuresti (TB) arata ca: "in considerarea aderarii Romaniei la Conventia Europeana a Drepturilor Omului prin Legea 30/1994, interpretarea Curtii este obligatorie pentru instanta nationala, in detrimentul legii interne, astfel incat se considera ca apararea paratei in sensul ca masura era justificata de legea interna nu poate fi retinuta".
Instanta considera ca interceptarile realizate de SRI constituie o fapta cu "caracter ilicit", fiind savarsita cu "vinovatie", "care nu poate fi fi exclusa prin simpla invocare a legii ca temei al interceptarilor comunicatiilor reclamantului (n.r. Dinu Patriciu)".
Judecatorul Ileana Danaila invoca mai multe decizii ale Curtii Europene de la Strabourg care a statuat in mod constant, ca "posibilitatea autoritatilor de a supraveghea in secret cetatenii sai este acceptata doar ca o masura strict necesara pentru apararea institutiilor democratice. Judecatorul critica legea romana, spunand ca este importanta calitatea legii in sensul de a fi accesibila si previzibila si ca nu este suficienta doar existenta in dreptul intern a prevederii legale care permite autoritatii luarea masurii in discutie.
Totodata, instanta critica si faptul ca interceptarile au fost facute de procurori (inainte ca legea sa se schimbe), care nu au independenta, deoarece sunt subordonati Executivului.
Pe de alta parte instanta nu a admis capatul de cerere privind interceptarea sistemului informatic al SC Rompetrol SA. In acest caz, magistratii au decis ca nu exista "nici un mijloc de dovada" pentru a demonstra ca a fost accesat neautorizat sistemul informatic.
In 11 mai, Tribunalul Bucuresti a admis plangerea lui Dinu Patriciu impotriva Serviciului Roman de Informatii si i-a acordat acestuia daune morale de 50.000 de lei, suma ceruta de acesta fiind de un milion de dolari.
Tribunalul Bucuresti a dispus, de asemenea, ca Serviciul Roman de Informatii (SRI) sa plateasca cheltuieli de judecata de aproximativ 2.000 de lei.
Pentru mai multe detalii, accesati:
http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-05-12&id=220522
REACTII LA CALD
Bogdan GALCA, redactor Departament Investigatii:
"Tribunalul Bucuresti a confirmat prin aceasta decizie ceea ce presa a publicat in mai multe randuri. Faptul ca exista cazuri in care se fac interceptari fara un temei legal. De asemenea, instanta considera ca interceptarile realizate de SRI in acest caz constituie o fapta cu "caracter ilicit", fiind savarsita cu "vinovatie"."
A.G.  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-07-10
 18:13 
Basescu a anuntat ca va promulga legea pensiilor, in anumite conditii
3 comentarii
 18:12 
Biserica catolica revendica titlul de unica si adevarata Biserica a lui Cristos
3 comentarii
 18:11 
Luna viitoare, NASA va trimite Pheonix pe Marte
 17:06 
Salmonella in ciorba de pasare
 17:05 
Vadim a primit un Palat de la RAAPPS
 16:35 
Raul Castro demareaza procesul electoral din Cuba
 15:52 
Wikipedia, cel mai cautat site de stiri online
 13:14 
Bacalaureat 2007
 Top afisari / comentarii 
 Potentul Jack (3490 afisari)
 Afacerea Bordei este nula (2447 afisari)
 Violata si aruncata intr-o fantana (2161 afisari)
 Tariceanu v-a marit pensiile. Basescu se opune (2139 afisari)
 Asul din maneca Boeing (2017 afisari)
 Biserica catolica revendica titlul de unica si adevarata Biserica a lui Cristos (175 afisari)
 Wikipedia, cel mai cautat site de stiri online (159 afisari)
 Basescu a anuntat ca va promulga legea pensiilor, in anumite conditii (156 afisari)
 Bacalaureat 2007 (127 afisari)
 Vadim a primit un Palat de la RAAPPS (69 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00644 sec.