Ziua Logo
  Nr. 3977 de marti, 10 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Salmonella in ciorba de pasare
 10 iulie, 17:06 
foto: Ioana Carlig (ZIUA foto)
Spitalul de Boli Infectioase din Constanta a fost asaltat duminica si luni de zeci de copii de la Tabara Navodari care prezentau simptome de toxiinfectie alimentara. Astazi a devenit cunoscut ca probele prelevate de la primii 26 pacienti proveniti din tabara de la Navodari au iesit pozitive la salmonella si ca virusul care a infestat zecile de copii a provenit din supa de pasare servita la masa de pranz de sambata. Directorul Autoritatii de Sanatate Publica din Constanta, Marius Enescu, a declarat ca exista indicii potrivit carora salmonella ar sta si la originea toxiinfectiei celorlalti pacienti internati la Constanta. Autoritatile au demarat deja o serie de anchete la Tabara de la Navodari si au decis inchiderea acesteia.
La Spitalul de Boli Infectioase din Constanta s-au prezentat, in cursul zilelor de duminica si luni, peste 70 de copii si adulti de la Tabara Navodari, care acuzau dureri abdominale, dureri de cap si varsaturi, fiind suspectati de toxiinfectie alimentara.
Numarul mare de pacienti a determinat aglomerarea spitalului, copiii stand si cate doi in pat. Din cauza situatiei create, in scurt timp a devenit necesara suplimentarea stocului de solutii perfuzabile.
Directorul spitalului, Dr.Sorin Rugina a declarat pentru Rompres ca acesta este cel mai grav caz de toxiinfectie alimentara colectiva intalnit si ca nu se stie inca din ce cauza s-au imbolnavit copiii, acestia mancand si alimente procurate din afara taberei. El a precizat ca vinovate sunt "ingredientele care au existat in masa de pranz si de seara" din 7 iulie a bolnavilor.
Atentia tuturor s-a indreptat catre admninistratia taberei de la Navodari. Conducerea acesteia a insistat ca mancarea data copiilor a respectat toate normele de igiena si ca imbolnavirile ar avea o complet alta cauza. Nicolae Rahau, administratorul taberei Navodari, a declarat chiar, pentru Antena 3 ca, daca era vorba de o toxiinfectie alimentara, atunci numarul copiilor cu probleme ar fi fost inca si mai mare.
In tabara de la Navodari se aflau in acel moment peste 1000 de copii. Profesorii acestora s-au plans de conditiile mizere din tabara: "Toalete sunt murdare, pline de apa. Cestile din care bem ceai nu sunt curate, tacamurile sunt lipicioase �i painea este uscata", a declarat astazi una dintre profesoare pentru RealitateaTV. Alarmati de ce se intampla, numerosi parinti s-au grabit sa-si retraga copii de la Navodari.
Departamentul de Control al Guvernului a inceput o ancheta la fata locului, pentru a verifica masurile luate de ASP Constanta. Autoritatea Nationala de Tineret Navodari a facut la randul ei cercetari, descoperind ca tinerii veniti in tabara prin ANT au fost cazati in alte cladiri decat cele pentru care autoritatea isi daduse acordul.
Potrivit Realitatea TV, Autoritatea de Sanatate Publica a constatat in decursul zilei de azi ca infestarea cu Salmonella de la Navodari s-a produs din cauza unei ciorbe de pui cu carne alterata, care a fost servita in timpul mesei de pranz de sambata. Autoritatea a dispus in consecinta inchiderea taberei. Copiii care sunt in continuare cazati acolo se vor putea hrani la cantina Petromidia.
Politia a demarat o ancheta proprie in acest caz. Daca se va dovedi ca alimentele au fost pastrate in conditii improprii, exista posibilitatea sa fie aplicate sanctiuni pentru neglijenta in serviciu.
REACTII LA CALD
Carmen Popescu, redactor Departament Social:
"Tot soiul de autoritati de sanatate publica si sanatate veterinara au intervenit abia dupa ce in tabara Lebada de la Navodari mai bine de 100 de persoane au fost intoxicate alimentar, pentru acest moment analizele indica prezenta salmonellei. In tabara se mai afla aproximativ 800 de persoane, care vor fi mutate de maine in unitati private, pentru a se putea face adevarata curatenie in spatiile de cazare si cantina, actiuni ce trebuiau facute inainte de inceperea vacantei".
Alina Olteanu  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-07-10
 18:13 
Basescu a anuntat ca va promulga legea pensiilor, in anumite conditii
3 comentarii
 18:12 
Biserica catolica revendica titlul de unica si adevarata Biserica a lui Cristos
3 comentarii
 18:11 
Luna viitoare, NASA va trimite Pheonix pe Marte
 17:57 
SRI a incalcat dreptul lui Patriciu la viata intima prevazut de articolul 8 al Conventiei Europene
 17:05 
Vadim a primit un Palat de la RAAPPS
 16:35 
Raul Castro demareaza procesul electoral din Cuba
 15:52 
Wikipedia, cel mai cautat site de stiri online
 13:14 
Bacalaureat 2007
 Top afisari / comentarii 
 Potentul Jack (3490 afisari)
 Afacerea Bordei este nula (2447 afisari)
 Violata si aruncata intr-o fantana (2161 afisari)
 Tariceanu v-a marit pensiile. Basescu se opune (2139 afisari)
 Asul din maneca Boeing (2017 afisari)
 Biserica catolica revendica titlul de unica si adevarata Biserica a lui Cristos (175 afisari)
 Wikipedia, cel mai cautat site de stiri online (159 afisari)
 Basescu a anuntat ca va promulga legea pensiilor, in anumite conditii (156 afisari)
 Bacalaureat 2007 (127 afisari)
 Vadim a primit un Palat de la RAAPPS (69 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01191 sec.