Ziua Logo
  Nr. 3977 de marti, 10 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Wikipedia, cel mai cautat site de stiri online
 10 iulie, 15:52 
Wikipedia se situeaza in fruntea site-urilor din categoria celor de stiri si informatii, conform unui studiu realizat de firma de audiente online Nielsen/NetRatings. Enciclopedia online multilingva a avut o medie de 200 de milioane de utilizatori lunar, in cursul lunii mai inregistrand nu mai putin de 46,8 milioane de vizitatori unici. Proiectul a prins viata in anul 2001, iar versiunea in limba romana este accesibila incepand cu 2004.
Enciclopedia online Wikipedia si-a adaugat, in cursul anului trecut, 200 de milioane de utilizatori pe luna, devenind cea mai cautata destinatie online pentru stiri si informatii, potrivit unui studiu efectuat de Nielsen/NetRatings. In cursul lunii mai, Wikipedia a inregistrat 46,8 milioane de vizitatori unici, cu 72 de procente mai mult fata de luna iunie 2006. Wikipedia a incheiat fiecare luna din acest an in fruntea categoriei de stiri si informatii - clasandu-se cu mult inaintea site-ului Weather Channel, al celor de la Landmark Communications.
Site-ul este detinut de grupul non-profit Wikimedia Foundation. Formatul sau permite accesul de tip deschis la orice informatie. In plus, in momentul cand apare o stire importanta, paginile pot fi actualizate aproape in timp real.
Wikipedia ofera miilor de editori si administratori care acceseaza pagina electronica posibilitatea unei editari permanente a textelor, ceea ce permite si corectarea eventualelor greseli. Acest aspect poate avea insa si consecinte negative. Astfel, s-a intamplat de multe ori ca sa apara reclamatii cu privire la faptul ca paginile ajung sa ofere informatii eronate sau chiar sa fie vandalizate.
"Este resursa online pentru colaborare. Este ca o amiba in viata. Creste permanent", a afirmat Max Kalehoff, vicepresedintele firmei care a realizat cercetarea in cauza.
Proiectul Wikipedia a inceput, in limba engleza, in ianuarie 2001. Ulterior, s-a inceput construirea Wikipedia in alte limbi, in prezent existand peste 200 de astfel de proiecte, dintre care circa 100 sunt active. Prefixul din denumirea Wikipedia se refera la "wiki", o metoda simpla si rapida de a edita pagini de web care permite colaborarea multor utilizatori. Versiunea Wikipedia in limba romana este accesibila incepand cu anul 2004.
REACTII LA CALD
Claudiu Cobilanschi, editor multimedia:
"Ideal, o enciclopedie realizata nu de un nucleu restrans de oameni, intr-un institut, ci de milioanele de utilizatori de internet. Mai mult, cei care se ocupa de administrarea resurselor sunt suficient de inteligenti incat sa nu intervina in continutul paginilor decat atunci cand sunt sesizati pe topicuri irelevante pentru informatie (programe ilegale, continut de tip adult, etc.). Insa, exista un punct comun slab atat pentru Wikipedia cat si pentru simpaticul Google: clasificarea informatiei pe criterii netransparente. Cu alte cuvinte, ceea ce nu este relevant pentru googlebot (un soi de program care cauta in site-uri si indexeaza informatiile pe baza unor algoritmi de selectie si clasificare) - nu exista. In Wikipedia, functionand in acelasi fel, cautarea pe un item sensibil, sa zicem "Falun Gong" - raspunde cu o pagina ce contine urmatoarea avertizare "The neutrality and factual accuracy of this article are disputed". Cum sa nu iti pui intrebarea in privinta celorlalte...?"
C.S.  
 Afisari: 159  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-07-10
 18:13 
Basescu a anuntat ca va promulga legea pensiilor, in anumite conditii
3 comentarii
 18:12 
Biserica catolica revendica titlul de unica si adevarata Biserica a lui Cristos
3 comentarii
 18:11 
Luna viitoare, NASA va trimite Pheonix pe Marte
 17:57 
SRI a incalcat dreptul lui Patriciu la viata intima prevazut de articolul 8 al Conventiei Europene
 17:06 
Salmonella in ciorba de pasare
 17:05 
Vadim a primit un Palat de la RAAPPS
 16:35 
Raul Castro demareaza procesul electoral din Cuba
 13:14 
Bacalaureat 2007
 Top afisari / comentarii 
 Potentul Jack (3490 afisari)
 Afacerea Bordei este nula (2447 afisari)
 Violata si aruncata intr-o fantana (2161 afisari)
 Tariceanu v-a marit pensiile. Basescu se opune (2139 afisari)
 Asul din maneca Boeing (2017 afisari)
 Biserica catolica revendica titlul de unica si adevarata Biserica a lui Cristos (175 afisari)
 Wikipedia, cel mai cautat site de stiri online (159 afisari)
 Basescu a anuntat ca va promulga legea pensiilor, in anumite conditii (156 afisari)
 Bacalaureat 2007 (127 afisari)
 Vadim a primit un Palat de la RAAPPS (69 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01094 sec.