Ziua Logo
  Nr. 3965 de marti, 26 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Liiceanu: Nu vreau sa ma injosesc explicand
 26 iunie, 18:40 
Foto: Mircea PAUN - ZIUA Foto
Scriitorul Gabriel Liiceanu a declarat, ieri seara, in emisiunea "100%" de la Realitatea Tv, ca orice revizuire a Constitutiei nu se poate face fara un referendum prealabil, in care poporul sa stabileasca forma de guvernamant pe care o doreste in Romania. Liiceanu a tinut sa respinga si ideile vehiculate in presa, potrivit carora societatea civila doreste sa creeze o republica noua, de tip prezidential, pentru presedintele Traian Basescu. "Nu sunt clientul lui Traian Basescu, nu sunt clientul nimanui", a tinut sa sublinieze Liiceanu cu aceeasi ocazie.
"Nu cred ca se poate face o constructie in Romania fara un referendum prealabil, in privinta formei de guvernamant. O revizuire presupune dezbateri publice, iar la capatul dezbaterilor publice facute de specialisti, intelectuali, partide, se trage o concluzie si se supune unui referendum forma de guvernamant", a declarat Gabriel Liiceanu.
"Este o prostie sa spui ca faci o republica pentru presedintele actual sau viitor, sau ca alegi regim prezidential in loc de parlamentar. Asta stabileste poporul, a precizat acesta.
Liiceanu a tinut sa spuna ca, in opinia sa, o astfel de constructie politica nu poate fi realizata mai devreme de doi ani.
Liiceanu: "Nu sunt clientul lui Traian Basescu, nu sunt clientul nimanui"
Cu aceeasi ocazie, Gabriel Liiceanu a comentat ca nu vrea "sa se injoseasca explicand" cum a ajuns la Neptun, "pentru ca este un reflex al presei sa coboare la un anumit nivel". "Gestul presedintelui, de a ne invita la Neptun, este firesc fata de intelectualii unei tari", a mai precizat acesta. "Daca acest om incepe sa faca gesturi in care ma recunosc, ma gandesc ca a evoluat, nu ii reprosez ca s-a schimbat", a declarat scriitorul la Realitatea Tv. "Nu sunt clientul lui Traian Basescu, nu sunt clientul nimanui", a subliniat Gabriel Liiceanu.
Presedintele Traian Basescu a avut, in urma cu aproximativ doua saptamani, o intalnire la Neptun cu un grup de intelectuali, intre care Gabriel Liiceanu, Vladimir Tismaneanu, Andrei Plesu, Horia Roman Patapievici si Traian Ungureanu.
Ulterior, Gabriel Liiceanu a anuntat ca un grup de intelectuali va forma o comisie care va lucra la elaborarea unui proiect de revizuire a Constitutiei, ce va fi pus in dezbatere publica.
Tot atunci, politologul Vladimir Tismaneanu a vorbit despre faptul ca Romania se afla intr-un "moment de urgenta istorica", in care este necesara schimbarea legii fundamentale. El a mai afirmat ca ideea unei noi republici reclama si o formula politica ce sa sustina aceasta idee, care poate fi nu neaparat un partid, ci o alianta a celei de-a treia republici.
REACTII LA CALD
Mihai TOADER, sef Departament Politica Interna:
"Potrivit regulilor democratice, initiativele legislative sunt apanajul tuturor cetatenilor in conditiile in care nu sunt sustinute de un numar de 100 de mii de semnaturi, umand ca Parlamentul sa ia in dezbatere proiectul de lege in cauza, sau 500 mii semnaturi, daca e vorba de modificarea Constitutiei. In cazul modificarii Constitutiei, procedura consacrata e cea a Referendumului, asa incat acuzatiile la adresa intelectualilor presedintelui nu se sustin daca va avea loc referendum."
A.Gh.  
 Afisari: 348  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-06-26
 18:09 
Romanul care a spart codurile NASA, trimis in judecata
 18:00 
Deputatii dezbat varianta PSD pe agricultura
 15:51 
Festival pentru cei mai gustosi porcusori de Guineea
 15:50 
Presedintele, originar din Murfatlar
 15:49 
Blocaj rutier in centrul Capitalei dupa ce Politia a inchis Calea Victoriei, fara acordul Primariei
 15:18 
Radu Stroe: Parlamentul ar putea lua in calcul demiterea lui Geoge Maior
 Top afisari / comentarii 
 Ciorapeanu (8228 afisari)
 Autostrada Marii Negre (4354 afisari)
 Statul tolereaza "Biserica KGB" (2608 afisari)
 Candidatul Cotrocenilor la TVR, respins (2235 afisari)
 Un proces care nu se mai incheie: Eliade si Evreii (2015 afisari)
 Festival pentru cei mai gustosi porcusori de Guineea (767 afisari)
 Romanul care a spart codurile NASA, trimis in judecata (403 afisari)
 Liiceanu: Nu vreau sa ma injosesc explicand (348 afisari)
 Blocaj rutier in centrul Capitalei dupa ce Politia a inchis Calea Victoriei, fara acordul Primariei (120 afisari)
 Presedintele, originar din Murfatlar (110 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00861 sec.