Ziua Logo
  Nr. 3961 de joi, 21 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Cronica de film
Gwoemul/ The Host (Monstrul)
 21 iunie, 15:18 
Poster film
Distributia:Song Kang-ho, Byeon Hee-bong, Park Hae-il, Bae Doona
Imagine: Hyung-ku Kim
Montaj: Seon Min Kim
Regie: Bong Joon-ho
Istoria filmelor horror incepe chiar in momentul in care s-a nascut cinematografia. Dupa primele incercari de a da o forma cinematica fricii, a venit momentul expresionismului german cand horrorul devine un gen cinematografic. "Nosferatu" lui Murnau este una dintre referintele prinicipale la aceasta perioada. Cum era epoca filmului mut, proiectiile acestor pelicule erau insotite de muzica expresionista ce putea induce acel sentiment de frica care te face sa strangi bratele scaunelor din salile intunecate ale cinematografelor. Chiar si cand au aparut cuvintele in cinema, muzica sumbra a continuat sa ne ghideze frica printre imaginile macabre ce se perindau pe ecran. "Psycho" e un exemplu reusit in care muzica e dozata perfect pentru a crea suspans. Din pacate, si genul acesta a fost acaparat de Hollywood si toate trucurile au devenit clisee numai bune sa sara floricele din punga de popcorn la scenele de suspans.
Continentul asiatic e cel care ne mai ofera surprize in legatura cu horrorul. Nu e de mirare ca seria "The Ring" a fost reciclata de americani. Coreeanul "The host" intra in aceeasi categorie. Ceea ce surprinde cel mai mult aici este modul in care sunt construite scenele de suspans. Muzica e lenta, chiar vesela unori, redand intr-o cheie ironica scenele de groaza. Chiar modul in care personajele isi exprima suferinta determinata de pierderea celor dragi este comica. Actiunea se bifurca in directii care pana la urma nu duc nicaieri. Toate aceste elemente creeaza ceva unic.
The Host, Gwoemul ca si titlu original, este povestea unui monstru ce traieste in apele raului Han. In urma deversarii a 100 de sticle de formaldehida a aparut o combinatie de mutant intre un mormoloc de broasca si o soparla care, bineinteles, se hraneste cu oameni. In momentul in care nepoata unui batran comerciant ce are o taraba pe malul raului este rapita de monstru, toata familia intra in alerta si incepe sa o caute pe fetita. Cei trei copii ai batranului au fiecare ciudatenia lui: fiul cel mare si tatal fetitei a ramas la un stadiu infantil, fiica este o campioana la tir care pierde madaliile de aur din cauza ezitarilor si cel mic, un vesnic somer care se plange de toate. Cei patru trec prin peripetii care nu ii conduc neaparat spre un happy-end.
"The Host" convinge prin prospetimea abordarii. Realizat cu un buget destul de restrans reuseste sa creeze o poveste ce nu se adreseaza doar iubitorilor de horror. Filmul porneste de la un caz real din 2000, cand un cadru din Armata Statelor Unite a deversat in raul Han o cantitate mare de formaldehida si s-a ajuns la un scandal mare in Coreea. Din fericire, inca nu a aparut la suprafata apei vreun mutant sangeros.
Filmografie regizor:
Gwoemul (2006)
The Host
Namgeuk-ilgi (2005)
Antarctic Journal
Salinui chueok (2003)
Memories of Murder
Flandersui gae (2000)
Barking Dogs Never Bite
Yuryeong (1999)
Phantom
Vlad BASALICI  
 Afisari: 142  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-06-21
 17:24 
Nicolae Cochinescu si Petre Ninosu, implicati in Mineriada din '90
1 comentariu
 14:18 
UE cauta solutii pentru Tratatul Constitutional
 13:46 
"Cetateanul Kane", cel mai bun film al tuturor timpurilor
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Asasinii au scapat! (3884 afisari)
 Maturatorul genial (3351 afisari)
 A treia porcarie (2848 afisari)
 Romani umiliti pentru cetatenia romana (1874 afisari)
 Pacatul de a fi bine platit (1813 afisari)
 Nicolae Cochinescu si Petre Ninosu, implicati in Mineriada din '90 (444 afisari)
 UE cauta solutii pentru Tratatul Constitutional (346 afisari)
 "Cetateanul Kane", cel mai bun film al tuturor timpurilor (221 afisari)
 Gwoemul/ The Host (Monstrul) (142 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00788 sec.