Ziua Logo
  Nr. 3960 de miercuri, 20 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Partidele l-au lasat pe premier sa stabileasca data euroalegerilor
 20 iunie, 16:26 
Emil Boc (foto: Mircea PAUN)
ULTIMA ORA
''Romania doreste sa contribuie la gasirea unei solutii de iesire din actualul blocaj privind adoptarea Tratatului Constitutional la nivelul Uniunii Europene'', a declarat premierul Calin Popescu-Tariceanu, la finalul consultarilor cu partidele politice. Primul-ministru a subliniat ca autoritatile de la Bucuresti doresc ca viitoarea formula constitutionala sa pastreze cat se poate de mult din substanta actualului Tratat Constitutional, respins prin referendum de Franta si Olanda. Totodata, liderii partidelor parlamentare au convenit ca membrii Comisiei pentru elaborarea proiectului de vot uninominal sa lucreze pe toata perioada vacantei parlamentare. ''S-a degajat posibilitatea de a se organiza o sesiune extraordinara la sfarsitul vacantei parlamentare, in care sa se adopte proiectul de vot uninominal'', a aratat premierul Tariceanu. Cat despre alegerile europarlamentare, acestea vor avea loc la toamna.
Mircea Geoana, presedintele PSD, a declarat la iesirea de la discutiile organizate la Palatul Victoria, ca social-democratii ''prefera alegeri europarlamentare in noiembrie'' dar ca decizia privind stabilirea datei exacte apartine Guvernului. ''Tema Tratatului constitutional este una de interes in intreaga Europa. Ne-am exprimat pozitia ca Romania trebuie sa apere Tratatul constitutional care a fost semnat de tara noastra. Intrebarea este daca si presedintele Romaniei, Traian Basescu, are acelasi punct de vedere pe care Guvernul si premierul l-a exprimat astazi. Acest lucru, daca este validat la nivelul conducerii bicefale a Romaniei, inseamna ca tara noastra va avea un punct de vedere consolidat la Bruxelles'', a adaugat liderul social-democrat.
''Fortele politice din Romania au interesul adoptarii unui Tratat Constitutional care sa garanteze functionarea cat mai buna a Uniunii Europene si mecanisme de luare a deciziilor cat mai transparente si eficiente'', a declarat si liderul UDMR, Marko Bela. In ceea ce priveste alegerile europarlamentare, Bela a aratat ca din discutiile purtate se contureaza stabilirea acestora inaintea lunii decembrie, cel mai probabil in octombrie sau noiembrie.
Senatorul liberal Puiu Hasotti a apreciat drept fructuoase consultarile de la Palatul Victoria: ''Astfel de consultari trebuie sa aiba loc o data la trei luni, in afara prezentei Guvernului la sedintele Comisiei de Afaceri Europene. A fost aproape un consens''. Referitor la data alegerilor europarlamentare, liberalul a precizat ca aceasta problema nu s-a discutat ''decat absolut tangential'', convenindu-se doar ca scrutinul sa aiba loc in toamna.
---
Partidul Democrat nu participa la consultarile de astazi organizate de premierul Tariceanu pentru stabilirea datei alegerilor pentru Parlamentul European, considerand ca prezenta la aceste discutii este inutila, in conditiile in care prim-ministrul amana alegerile in functie de interesele politice ale PNL si PSD. ''O astfel de actiune nu reprezinta decat un simulacru. Tariceanu nu reprezinta un partener de dialog credibil'', sustine presedintele PD, Emil Boc. In schimb, reprezentantii PSD, PC, UDMR si PRM si-au anuntat prezenta la Palatul Victoria.
Liderul PD a remintit faptul ca ordonanta de urgenta prin care au fost amanate alegerile europarlamentare a fost adoptata cu nerespectarea Constitutiei si a legislatiei in vigoare, nefiind initiata de ministerul de resort si nici contrasemnata de ministrii care aveau obligatia punerii in executare a acestui act, respectiva ordonanta neprimind avizul de legalitate din partea Ministerului Justitiei. Emil Boc precizeaza ca refuzul ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, si al ministrului Justitiei, Monica Macovei, de a-si da girul pentru aceasta decizie a constituit unul dintre pretextele pentru eliminarea PD de la guvernare.
''Concluziile consultarilor precedente au fost ignorate de primul-ministru, care a ales sa dea prioritate intereselor proprii si celor de partid, in fata interesului public. In aceste conditii, PD considera ca primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu nu reprezinta un partener de dialog credibil, iar orice decizie luata impreuna cu domnia sa se afla permanent sub semnul intrebarii. PD este de parere ca premierul Tariceanu este capabil sa se razgandeasca din nou, daca nu ii convin cifrele din sondajele de opinie. De aceea, orice consultare precum cea programata pentru miercuri nu reprezinta decat un exercitiu de imagine'', a explicat presedintele democrat.
Boc sustine ca, din punctul de vedere al PD, alegerile pentru PE ar fi trebuit sa aiba loc in 13 mai, dupa cum s-a convenit la consultarile precedente, organizate tot de prim-ministru: ''Prin amanarea nejustificata a acestor alegeri, Romania a ramas din nou in urma Bulgariei, fiind in prezent singura tara a UE care nu are reprezentanti legitim alesi in PE, institutie in care sunt luate decizii de importanta maxima pentru viitorul nostru''.
Teme de actualitate ale agendei europene
Premierul Calin Popescu Tariceanu a invitat partidele parlamentare, pentru astazi, la consultari pe teme de actualitate ale agendei europene, incluzand data de organizare a alegerilor pentru PE si pozitia Romaniei privind reforma Tratatelor UE, la Consiliul European de vara.
REACTII LA CALD
Anca HRIBAN, redactor Departament Politica Interna:
''Ce era cu adevarat important: stabilirea unei date pentru europarlamentare si votul uninominal au fost tratate ''tangential'' prima si deloc a doua. Nu e posibil asa ceva. Formulari de tipul ''poate in noiembrie'', ''candva la toamna''... Halal Uniune Europeana cu Romania membra...''
Adrian ENCULESCU  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-06-20
 17:17 
Iliescu a scapat
3 comentarii
 17:15 
Avantaj PNL: PSD ar fi promis sa nu introduca motiune de cenzura
 16:29 
Sarko a baut numai ceai la intalnirea cu Putin
1 comentariu
 15:43 
Demisionar de la Cotroceni pentru o restanta
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Basescu nu poate. Si da vina pe Moscova (3171 afisari)
 Rasputin ucis de britanici (2817 afisari)
 Mitocanul de la malul marii (2238 afisari)
 Pasajul ingropat (2219 afisari)
 Tur virtual al buncarului lui Hitler (2155 afisari)
 Iliescu a scapat (379 afisari)
 Demisionar de la Cotroceni pentru o restanta (245 afisari)
 Sarko a baut numai ceai la intalnirea cu Putin (129 afisari)
 Avantaj PNL: PSD ar fi promis sa nu introduca motiune de cenzura (73 afisari)
 Partidele l-au lasat pe premier sa stabileasca data euroalegerilor (52 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00880 sec.