Ziua Logo
  Nr. 3949 de joi, 7 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Ce presupune exact proiectul de Cod electoral propus de APD
Cu un pas mai aproape de votul uninominal
 4 iunie, 16:22 
Foto: Lucian CURELARIU - ZIUA Foto
Proiectul de Cod electoral elaborat de Asociatia Pro Democratia (APD), avand la baza mult discutatul "vot uninominal", va fi depus saptamana aceasta la Senat, urmand a fi dezbatut si adoptat intr-un timp cat mai scurt. Promisiunea a fost facuta de liderii partidelor care s-au angajat sa sustina reforma sistemului electoral: PSD, PNL si PD.
Despre intiativa APD se discuta mult si se cunoaste putin. Chiar expertii partidelor recunosc ca au dificultati in a explica parlamentarilor mecanismele proiectului si a-i convinge de avantajele noilor reglementari. Atasat la acest articol gasiti Codul electoral, care cuprinde reglementarea tuturor aspectelor ce tin de organizarea si desfasurarea alegerilor de toate tipurile.
Sistemul electoral propus de APD aduce imbunatatiri in cateva zone de interes pentru public, dar prezinta si o serie de dezavantaje. Autorii proiectului considera ca avantajele sunt net superioare dezavantajelor.
Cititi in ZIUA de maine un material semnat de Ovidiu Banches despre regulile dupa care ar urma sa fie alesi parlamentarii, conform proiectului APD, dar si care sunt avantajele si dezavantajele propunerii.
REACTII LA CALD
Ovidiu BANCHES, redactor Departament Politica Interna:
"Schimbarea sistemului electoral prin introducerea votului uninominal in procesul de selectare a reprezentantilor este una dintre temele cele mai dezbatute in ultimii zece ani. Desi sondajele de opinie au reflectat, in mod constant, dorinta majoritatii romanilor de a vota "omul, nu lista", clasa politica s-a ferit sa legifereze reforma ceruta. Votul uninominal se afla din nou in fata unei noi incercari. Liderii PNL, PD si PSD au semnat un acord prin care se angajeaza sa sustina in Parlament proiectul de Cod Electoral propus de Asociatia Pro Democratia. Proiectul urmeaza a fi depus, la Senat, spre dezbatere si adoptare, saptamana aceasta. Sansele de legiferare depind de capacitatea sefilor partidelor mentionate de a-si convinge parlamentarii."
A r h i v a
Stirile zilei 2007-06-07
 16:24 
Tudor Petrov Popa, liber dupa 15 ani  2007-06-04
2 comentarii
 16:23 
Motiunea la adresa Guvernului Tariceanu intra luni in dezbaterea Parlamentului  2007-06-04
 Top afisari / comentarii 
 Guvernul absurd (3064 afisari)
 Sotia lui Goga, "Privighetoarea lui Hitler" (2245 afisari)
 Mita la OTV (2219 afisari)
 Cartitele de sub Inter (2060 afisari)
 Rusia il plesneste pe Melescanu (1991 afisari)
 California Dreamin' (nesfarsit) (162 afisari)
 Negocieri, nunti si sfaturi pentru copii (160 afisari)
 Compromis pe schimbarile climaterice (70 afisari)
 Siamezele romance au trecut cu bine de prima operatie (66 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01544 sec.