Ziua Logo
  Nr. 3949 de joi, 7 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Reuters: Tensiunile politice din Romania s-au accentuat dupa referendum
Moody's avertizeaza aupra ratingului de tara
 31 mai, 16:43 
ZIUA Foto
Tensiunile actuale din politica romaneasca nu au un impact negativ asupra ratingului de tara, dar, "in mod cert, elimina posibilitatea unei imbunatatiri in viitorul apropiat". Aceasta este, pe scurt, radiografia facuta de Kenneth Orchard, analist la Moody's Investors Service, pentru Reuters. El a adaugat ca cresterea deficitului de cont curent si continuarea politicii fiscale relaxate si incoerente reprezinta factori de risc pentru calificativ.
Solutia pentru imbunatatirea ratingului, in opinia analistului Moody's, ar fi revitalizarea procesului de reforma, derularea in conditii bune a procesului de privatizari si restructurarea companiilor de stat.
El a spus ca implementarea unei politici fiscale "mai coerente" ar putea determina imbunatatirea ratingului, avertizand ca modificarile aduse bugetului de stat au o frecventa mult prea ridicata.
"Percepem politica fiscala ca o problema in Romania, mai mult decat in majoritatea celorlalte tari est-europene", a spus Orchard.
In plus, el crede ca politica monetara trebuie sa fie severa. "Nu as fi surprins daca banca centrala ar fi nevoita sa majoreze ratele dobanzilor anul acesta, mai ales in conditiile in care Guvernul ar intentiona sa cheltuiasca mai mult", a avertizat analistul.
Reuters comenteaza ca tensiunile politice s-au accentat luna aceasta, dupa ce electoratul a votat pentru renumirea lui Basescu in functie la referendumul din 19 aprilie.
Criza politica blocheaza procesul de reforma si influenteaza negativ eforturile autoritatilor de combatere a coruptiei, arata Reuters. De asemenea, tensiunile actuale reduc sansele tarii de a beneficia timpuriu de avantajele ale aderarii la Uniunea Europeana.
REACTII LA CALD
Gabriela MOROIANU, redactor Departamentul Economic:
"Romania are deja un rating bun, ce le arata strainilor ca nu exista risc pentru investitori. Totusi, inghetarea evaluarii economiei romanesti la acelasi grad ridica semne de intrebare pentru investitori. Daca acestia sunt deja pe piata romaneasca, probabil ca nu vor pleca, dar cei care ar fi putut sa vina si sa investeasca, ar putea sa amane intrarea pe piata noastra pana la rezolvarea tensiunilor politice.
In plus, o stagnarea a ratingului ar putea avea un impact negativ in conditiile in care statul roman, asa cum anunta fostul ministru de Finante, intentioneaza sa se imprumute de pe piata externa cu 500 milioane de euro. Sigur ca o poate face, dar la dobanzi mai mari decat cele aferente unui rating mai bun".
Cristina STEFAN  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-06-07
 17:13 
Emil Boc: Avem cele 116 semnaturi necesare motiunii de cenzura  2007-05-31
4 comentarii
 15:35 
Calugarii Manastirii Neamt au blocat drumurile catre padure  2007-05-31
 15:34 
Palme d' Or, mai important ca Oscarul  2007-05-31
1 comentariu
 15:33 
Next (Capcana viitorului )  2007-05-31
 Top afisari / comentarii 
 Guvernul absurd (3064 afisari)
 Sotia lui Goga, "Privighetoarea lui Hitler" (2245 afisari)
 Mita la OTV (2219 afisari)
 Cartitele de sub Inter (2060 afisari)
 Rusia il plesneste pe Melescanu (1991 afisari)
 California Dreamin' (nesfarsit) (162 afisari)
 Negocieri, nunti si sfaturi pentru copii (160 afisari)
 Compromis pe schimbarile climaterice (70 afisari)
 Siamezele romance au trecut cu bine de prima operatie (66 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00998 sec.