Ziua Logo
  Nr. 3937 de joi, 24 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Cronica de film
Sunshine
 24 mai, 15:56 
Poster film
Distributie: Rose Byrne, Cillian Murphy,Michelle Yeoh,Hiroyuki Sanada
Montaj: Chris Gill
Imagine: Alwin H. Kuchler
Regie: Danny Boyle
"Sunshine" este cel mai recent film al lui Danny Boyle, regizorul britanic care a stiut de fiecare data creeze ceva unic. In 13 ani de cand a inceput sa realizeze productii pentru marele ecran, Boyle a reusit sa mentina treaz interesul cinefililor, cu toate ca nu are o filmografie foarte bogata si filmeaza la intervale neregulate. "Trainspotting" este pelicula care l-a consacrat fiind de altfel filmul emblematic al anilor '90. Danny Boyle investigheaza aici, fara prejudecati, lumea drogurilor si a drogatilor, reusind sa trezeasca interesul altor regizori pentru acest subiect.
Dupa "Trainspotting" va aparea o hoarda de filme despre experinta drogurilor si multe din trucurile care s-au cliseizat mai tarziu provin de la regizorul britanic. De altfel, stilul de montaj gen "videoclip" care a fost folosit pana la saturatie in ultimul deceniu are drept una dintre sursele de inspiratie tot "Trainspotting".
Danny Boyle demonteaza in "Beach", iluzia unei comunitati care mai spera ca izolarea de restul lumii poate conduce la recreerea unui nou paradis. Personajele din filmele regizorului britanic inca mai cred in utopii, dar societatea contemporana le spulbera visele.
In "28 days later" viziunea este si mai sumbra. O boala contagioasa face ca Marea Britanie sa devina o insula pustie. Totul se intampla dupa 28 de zile de cand Jim, un tinar curier a intrat in coma. Cand se trezeste, lumea e complet diferita de ceea ce stia el inainte.
"Sunshine" este tot un film SF despre un Pamant care care e condamnat la moarte. Soarele este pe moarte si planeta noastra a intrat in era glaciara. Oamenii de stiinta s-au gandit sa trimita o nava spatiala in apropierea Soarelui, care sa detoneze o bomba in miezul acestei stele. O astfel de explozie ar fi determinat reactivarea energiei soarelui.Cu sapte ani de la expeditie o alta nava fusese trimisa dar s-a pierdut in spatiu.
In rolul prinicipal este distibuit Cillian Murphy care mai apare si "28 Days later", in rolul lui Jim. Intre cele doua productii, tanarul actor a mai jucat in productii irlandeze si britanice, ceea ce i-a consolidat statutul in lumea filmului. In "Sunshine" este fizicianul care trebuie sa detoneze bomba. Aproape toata actiunea din aceasta pelicula se desfasoara in nava spatiala si culorile sunt intunecate contrastand cu momentele in care soarele orbitor supraexpune imaginea.
Povestea filmului nu e senzationala, filme cu misiuni care sa salveze pamantul de la pieire s-au mai facut, dar ceea ce da o nota distincta este atmosfera apasatoare pe care regizorul britanic reuseste sa o creeze. Inainte de filmare, Danny Boyle i-a pus pe toti actorii filmului sa petreaca doua saptamani inainte de filmare intr-o camera studenteasca pentru a se familiariza cu viata pe o nava spatiala. Cu un minim de efecte speciala este recreat apogeul omenirii.
"Sunshine" evita un anumit tip de tezism specific multor SF-uri si prin austeritatea dialogului simtim starea de spirit a personajelor ce au de indeplinit misiunea omenirii cea mai importanta.
Danny Boyle filmografie:
Sunshine (2007)
Millions (2004)
28 Days Later... (2002)
Alien Love Triangle (2002)
The Beach (2000)
A Life Less Ordinary (1997)
Trainspotting (1996)
Shallow Grave (1994)
Vlad BASALICI  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-05-24
 16:08 
Procurorii DIICOT nu pot fi audiati de parlamentari
 16:07 
Pentru o politica externa a Uniunii in linie cu asteptarile cetatenilor
1 comentariu
 16:07 
Brancusi expus la Moscova
 Top afisari / comentarii 
 Contul Bahamas (4045 afisari)
 Basescu, seful oligarhiei (3633 afisari)
 Tatuajele Angelinei (2050 afisari)
 Celebritati respinse de Harvard (2035 afisari)
 PSD vrea scaunul lui Tariceanu (2034 afisari)
 Brancusi expus la Moscova (318 afisari)
 Procurorii DIICOT nu pot fi audiati de parlamentari (160 afisari)
 Sunshine (79 afisari)
 Pentru o politica externa a Uniunii in linie cu asteptarile cetatenilor (66 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00802 sec.