Ziua Logo
  Nr. 3924 de miercuri, 9 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Efectul Tulus
Demisii la varful ministerului Justitiei
 9 mai, 15:40 
Doi secretari de stat si un consilier al fostului ministru Monica Macovei au renuntat la functii in semn de protest fata de cererea lui Tudor Chiuariu de a-l revoca din functia de sef al seciei a II-a din cadrul DNA pe procurorul Doru Tulus. Cei trei il acuza pe noul ministru ca a incercat sa influenteze actul de justitie. Chiuariu nu crede ca demisionarii s-au coalizat pentru sustinerea colegului lor si afirma ca motivele pentru care acestia au decis sa paraseasca ministerul au fost discutate in particular. De asemenea, Institutul National al Magistraturii (INM) i-a solicitat lui Chiuariu sa-si anuleze vizita programata cu auditorii de justitie cu ocazia Zilei Europei, pe motiv ca asteapta clarificari privind revocarea procurorului Tulus.
Cristian Danilet, fost consilier al Monicai Macovei, Ion Codescu, secretar de stat pentru afaceri europene, si Laura Stefan, director in cadrul Directiei de relatii cu Ministerul Public, si-au inaintat demisiile in aceasta dimineata.
''Am decis sa demisionam din functiile pe care le ocupam. Eu, personal, sunt in dezacord profund cu metoda abuziva, nemotivata si intempestiva a ministrului Justitiei de a incerca influentarea anchetelor procurorilor si de a efectua presiuni asupra lor in legatura cu revocarea din functie a procurorului-sef de sectie Doru Tulus'', a sustinut Cristi Danilet, preluat de Rompres. El a subliniat faptul ca revocarea unui procuror care ocupa o functie de conducere nu se poate solicita decat in urma unui control managerial de fond, prin care sa se ajunga la concluzii negative. Totodata, Danilet a precizat ca un asemenea control nu poate fi efectuat decat de CSM, tocmai pentru a se garanta independenta si impartialitatea unui astfel de demers.
Tudor Chiuariu (foto: Lucian CURELARIU)
"Este vorba despre un secretar de stat si un director, cu care eu am avut o discutie privata, care au dorit sa isi inceteze colaborarea cu Ministerul Justitiei", a spus Chiuariu. Ministrul Justitiei a respins ideea potrivit careia cei doi si-ar fi dat demisia ca protest fata de decizia sa de a cere revocarea din functie a procurorului Doru Tulus.
"Nu cred ca este vorba despre un protest", a adaugat ministrul, care a precizat ca motivele pentru care cei doi au decis sa paraseasca posturile din minister au fost discutate in particular, cu fiecare dintre ei.
Chiuariu a explicat ca Tulus trebuie revocat din cauza lipsei de eficienta si a faptului ca dosarele la care lucra nu au dus la nici o condamnare: ''Aceasta este problema. Si nu este vorba numai de condamnari, ci si de faptul ca aceste dosare nu au ajuns la finalizare. Domnul Tulus avanseaza termenul de cinci ani. Poate il impingem mai incolo, ca toti coruptii sa scape prin prescrierea pedepsei''.
INM nu-l vrea pe Chiuariu
''Evenimentele de ieri din sedinta Sectiei de procurori a CSM, explicatiile domnului ministru la diverse posturi de televiziune ne-au determinat sa ii adresam rugamintea de a anula vizita la INM, in asteptarea clarificarii motivului revocarii solicitate. Consideram ca in lipsa unei asemenea clarificari mesajul domnului Ministru ar intra in contradictie cu obiectivele Concursului de referate pe teme de jurisprudenta a CEDO si cu valorile promovate de INM", se arata intr-un comunicat al Institutului National al Magistraturii.
Pentru mai multe detalii legate de acest subiect accesati si http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-05-09&id=220257
REACTII LA CALD
Bogdan GALCA, redactor Departament Investigatii:
''Cei trei demisionari din Ministerul Justitiei spun ca au facut acest gest pentru ca nu au fost de acord cu cererea ministrului Chiuariu de revocare a procurorului Doru Tulus. Ministrul Justitiei a declarat ca a avut o discutie cu acestia, care au dorit sa isi inceteze colaborarea cu MJ. Ramane de vazut ce va hotari CSM saptamana viitoare in legatura cu cererea ministrului Tudor Chiuariu''.
Adrian ENCULESCU  
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Acrii-s strugurii   de Ghita Bizonu'
A r h i v a
Stirile zilei 2007-05-09
 16:58 
Legea ANI, adoptata de Senat cu unanimitate
1 comentariu
 16:29 
Virgil Ardelean inlocuit de la sefia fostei ''Doi si-un sfert''
 Top afisari / comentarii 
 Arde-l pe corupt! (4289 afisari)
 Spionii romani sunt scumpi si prosti (3661 afisari)
 Drum bun, domnule Octavian Paler! (2546 afisari)
 Fara probe (2543 afisari)
 Mormantul regelui Irod cel Mare (2385 afisari)
 Legea ANI, adoptata de Senat cu unanimitate (166 afisari)
 Virgil Ardelean inlocuit de la sefia fostei ''Doi si-un sfert'' (115 afisari)
 Demisii la varful ministerului Justitiei (86 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03921 sec.