Ziua Logo
  Nr. 3916 de sambata, 28 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Isarescu: Schimbarile de curs valutar nu inseamna prabusirea monedei nationale
Moneda romaneasca, Rocky al finantelor
 25 aprilie, 16:35 
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu (foto: Mircea PAUN, ZIUA foto)
In cadrul seminarului organizat cu ocazia implinirii a 140 de ani de la infiintarea Sistemului monetar national al leului, Guvernatorul Bancii Nationale (BNR) Mugur Isarescu a tinut sa aduca unele precizari cu privire la pozitionarea monedei romanesti odata cu intrarea Romaniei in UE. "Am intrat in Uniunea Europeana cu o moneda intr-un proces vizibil de fortificare", a afirmat acesta. In acelasi timp, Isarescu a spus ca Romania trebuie sa adopte moneda europeana "cat mai repede, dar fara sa sarim etape". "Cursul de schimb are toate sansele sa inregistreze in perioada urmatoare miscari in sus sau in jos, dar acest lucru nu inseamna o prabusire a monedei nationale", a tinut sa sublinieze guvernatorul BNR, clarificand situatia expusa la sfarsitul saptamanii trecute de presedintele interimar, Nicolae Vacaroiu. Tot astazi, Isarescu este invitat, ca o premiera pentru functia pe care o ocupa in prezent, la consultarile cu Vacaroiu, de la Palatul Cotroceni.
"Am intrat in Uniunea Europeana cu o moneda intr-un proces vizibil de fortificare. Leul incepe sa fie locomotiva care trage dupa el multe sectoare ale economiei, ce s-a dovedit un "Rocky al finantelor". Declaratia ii apartine guvernatorului Bancii Nationale, Mugur Isarescu, in cadrul reuniunii consacrate implinirii a 140 de ani de la infiintarea Sistemului monetar al leului.
"Denominarea leului din 2005 a condus la un proces dezinflationist si a simplificat foarte mult circulatia banilor". "Marea batalie a fost si ramane stabilizarea preturilor. Denominarea nu a fost un scop in sine dar in oprinia BNR a reprezentat un punct de cotitura in recastigarea increderii", a continuat Isarescu
Potrivit oficialului BNR, denominarea leului nu a avut o influenta asupra puterii de cumparare a populatiei. El a adaugat ca denominarea, operatiunea de taiere a patru zerouri din coada leului, efectuata de BNR la jumatatea lui 2005, s-a suprapus fericit cu accentuarea reducerii inflatiei si accelerarea cresterii economice.
"In zona euro vom intra doar atunci cand vom indeplini conditiile necesare', a adaugat Isarescu, care a mentionat ca adoptarea monedei euro concomitent cu integrarea in Uniunea Europeana nu a fost obtinuta din nici una din cele 10 tari, care au aderat in 2004.
Prezent la lucrarile reuniunii de astazi, Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor, a declarat ca, in opinia sa, Romania are inca un grad de bancarizare scazut, dar exista perspectiva dublarii activelor bancare. "Sistemul bancar din Romania ar putea chiar sa-si dubleze capitalizarea, in urmatorii ani, intrucat nivelul acesteia este destul de scazut", a spus Vosganian.
Isarescu: Schimbarile de curs valutar nu inseamna prabusirea monedei nationale
"Cursul de schimb are toate sansele sa inregistreze in perioada urmatoare miscari in sus sau in jos, dar acest lucru nu inseamna o prabusire a monedei nationale", a tinut sa-l contracareze pe Nicolae Vacaroiu guvernatorul BNR.
"Tot aud ca se prabuseste leul datorita nu stiu carei declaratii. Daca se misca cursul cu sase bani nu inseamna, vezi-Doamne, ca s-a depreciat", a afirmat guvernatorul bancii centrale.
El a dat asigurari ca si in cazul altor monede ale statelor din Europa Centrala s-au inregistrat perioade de apreciere, urmate de altele in care "au pierdut teren", si ca acest scenariu se poate regasi si in economia romaneasca.
Precizarile lui Isarescu vin la cateva zile dupa ce presedintele interimar, Nicolae Vacaroiu, a declarat ca exista riscul de depreciere puternica a leului. Pentru mai multe amanunte, accesati site-ul ZIUA: http://www.ziua.net/display.php?data=2007-04-24&id=219538
In acelasi context al afirmatiilor lui Vacaroiu, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a oferit la randul sau o serie de precizari pentru ZIUA, pe care le puteti gasi accesand link-ul urmator: http://www.ziua.net/display.php?data=2007-04-24&id=219539.
Guvernatorul BNR, chemat la consultarile de la Cotroceni
La intalnirea de la Palatul Cotroceni, convocata pentru astazi de presedintele interimar Nicolae Vacaroiu, este asteptat sa ia parte, pe langa delegatiile partidelor parlamentare, prim-ministrul Tariceanu, cei doi pre�edinti ai camerelor Parlamentului - Bogdan Olteanu �i Doru Ioan Taracila - �i Guvernatorul Bancii Natonale, Mugur Isarescu.
Invitatia adresata de seful statului Guvernatorului BNR este o premiera. Legat de participarea sa la consultarile de la Cotroceni, Isarescu a comentat: "'Le voi spune ca e bine sa fim oameni seriosi".
"Stabilitatea preturilor este precum sanatatea oamenilor. E un bun de care iti dai seama cand esti bolnav. Romania nu mai trebuie sa fie bolnava", a incheiat Guvernatorul Bancii Nationale.
REACTII LA CALD
Gabi MOROIANU, redactor Departament Economic:
"E adevarat ca, practic toti analistii economici, dar si reprezentantii BNR, au atras atentia ca, fara politici monetare si fiscale adecvate exista riscul ca economia Romaniei sa se supraincalzeasca. In plus, toti acestia au atras atentia ca, asa cum acum leul se apreciaza si datorita intrarilor masive de fonduri speculative pentru ca dobanda BNR este atractiva, la fel exista riscul ca aceste fonduri sa se retraga de pe piata romaneasca spe altele care ar putea deveni mai atractive. In aceste conditii, sigur ca exista riscul ca leul sa se deprecieze. Adica, asa cum spune Guvernatorul BNR, exista posibilitatea "intoarcerii trendului". Totusi, de la aceasta posibilitate la "risc enorm", asa cum a declarat presedintele interimar N. Vacaroiu, este cale lunga. In plus, o declaratie atat de socanta precum "risc enorm", venita din partea reprezentantului actual al primei institutii a statului, ar fi putut, intr-adevar, sa duca la deprecierea monedei nationale.
Din fericire, economia merge bine, iar cursul s-a apreciat, din nou, azi, ajungand la 3.33 lei/euro, contrazicandu-l pe fostul prim-ministru Vacaroiu. Sigur, exista posibilitatea ca leul, la fel ca si monedele statelor din Europa Centrala, sa aiba, in continuare, perioade de apreciere dar si de depreciere. De aceea, romanii trebuie sa fie atenti. Sau, cum a spus Isarescu, trebuie invatati ca "' te poti frige daca te joci cu cursul valutar".
Cristina STEFAN  
 Afisari: 194  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-04-28
 16:30 
Suprasolicitare la locul de munca? Anorexie nervoasa? O tanara de 31 ani a incetat, brusc, din viata  2007-04-25
 16:05 
Batalia pentru referendum  2007-04-25
 Top afisari / comentarii 
 Comandantul jucator (4369 afisari)
 Iubeste un barbat mai tanar cu 50 de ani (3216 afisari)
 Tara unde traditia iti cere sa mori (2912 afisari)
 "Ma autosuspend temporar" (2792 afisari)
 Ofensiva anti-Basescu (2218 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01366 sec.