Ziua Logo
  Nr. 3916 de sambata, 28 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Valentin Ceausescu interogheaza Muzeul National de Arta
 24 aprilie, 16:15 
Valentin Ceausescu (foto: Mediafax)
Avocatul lui Valentin Ceausescu in procesul in care revendica cinci tablouri confiscate in 1989 a depus in instanta un interogatoriu pentru Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR). Interogatoriul contine patru intrebari referitoare la circuitul bunurilor respective, daca acestea au fost expertizate si daca au fost expuse.
Cele cinci tablouri sunt: ''Natura statica cu pere'', ''Natura statica donite'' - Alexandru Ciucurencu, ''Balerina in repaus'' - Iosif Iser, ''Natura statica cu flori'' - Dumitru Gheata, ''Natura statica vas cu flori'' - Nicolae Tonitza. Valentin Ceausescu a dat in judecata MNAR, deoarece institutia nu ar recunoaste o decizie definitiva a Curtii de Apel prin care fiul fostului dictator comunist Nicolae Ceausescu reintra in posesia bunurilor confiscate dupa Revolutia din decembrie 1989, printre care se afla si cele cinci de tablouri.
"Dupa ce Muzeul National de Arta va raspunde interogatoriului, vom cere punerea in aplicare a sentintei definitive si irevocabile penala pe care Parchetul instantei supreme a atacat-o, desi nu exista cale de atacat. Vom renunta la cererea de despagubiri cu 300.000 de lei vechi pe zi incepand din 1997. MNAR nu face decat sa tergiverse si sa traga de timp in acest proces civil", declara, la un termen anterior, avocatul Radu Antal.
Tot atunci, reprezentantul muzeului a sustinut ca nu se cunoaste exact provienenta tabourilor revendicate de Valentin Ceausescu. Avocatul a spus ca o parte din tabouri au fost duse in custodia Muzeului de catre revolutionari, tablouri pe care le-au gasit in zona Televiziunii romane sau in casele de protocol ale familiei dictatorului si ca unele picturi au apartinut intai statului roman dupa care au ajuns in patrimoniu Partidului Comunist Roman. In plus, Procuratura Generala Sectia a V-a a predat MNAR diferite bunuri culturale, in procesele verbale de predare a bunurilor catre muzeu, in ianuarie 1990, nefacandu-se mentiuni despre provenienta si situatia juridica a bunurilor predate, astfel incat nu se poate trasa o granita intre patrimoniul fostului Partid Comunist Roman si cel al familiei Ceausescu.
Reprezentantii MNAR au explicat ca respectivele bunuri au fost incredintate muzeului de organele de cercetare si urmarire penala, institutia fiind chemata in mod gresit in judecata. Conducerea muzeului precizeaza ca ''nu s-a ocupat niciodata cu ridicarea sau confiscarea unor bunuri, astfel ca litigiul lui Valentin Ceausescu trebuia indreptat impotriva institutiei care a dispus ridicarea bunurilor, fiindca numai acea institutie poate dispune, in temeiul art. 80 din Legea 182/2000, masura pe care o crede de cuviinta''.
Urmatorul termen al procesului de la Sectia III civila a Tribunalului Bucuretti a fost stabilit pentru 22 mai.
REACTII LA CALD
Andrei GHICIUSCA, redactor Departament Investigatii:
''Muzeul National de Arta nu trebuia chemat de la bun inceput in instanta in acest proces. Bunurile revendicate de Valentin Ceausescu au fost indisponibilizate de catre Parchet, ajungand la muzeu prin decizia organele de cercetare si urmarire penala, fara a se preciza daca acestea apartin fostului PCR sau familiei Ceausescu. Ramane totusi de vazut cine decide instanta ca este cu adevarat posesorul acestor obiecte de arta''.
Adrian ENCULESCU  
 Afisari: 119  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Nastase cu Roman si Voiculescu ti-au furat tot Valentine ,   de ionion
A r h i v a
Stirile zilei 2007-04-28
 17:08 
In cazul invalidarii referendumului, Parlamentul va decide calea de urmat  2007-04-24
14 comentarii
 16:14 
Premii pentru toata lumea  2007-04-24
 Top afisari / comentarii 
 Comandantul jucator (4369 afisari)
 Iubeste un barbat mai tanar cu 50 de ani (3216 afisari)
 Tara unde traditia iti cere sa mori (2912 afisari)
 "Ma autosuspend temporar" (2792 afisari)
 Ofensiva anti-Basescu (2218 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01441 sec.