Ziua Logo
  Nr. 3912 de marti, 24 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Productia Teatrului Bulandra, in regia lui Alexandru Tocilescu, marea castigatoare a premiilor UNITER
Premii pentru toata lumea
 24 aprilie, 16:14 
Ion Caramitru, prezentatorul Galei UNITER (foto: ZIUA foto)
Sibiul, Capitala Culturala Europeana in 2007, a gazduit, seara trecuta, cea de-a XV-a editie a Galei Premiilor UNITER. Printre cele mai controversate dintre cele organizate pana acum, spectacolul din acest an al decernarii distinctiilor Uniunii Teatrale din Romania a insumat cinci ore de emotii, distinctii si elogii. Actrita Valeria Seciu, regizorul Ion Cojar, scenograful Mihai Madescu, criticii de teatru Iulia Popovici, colega noastra de la ZIUA, si Nicolae Prelipceanu, au facut parte din juriu. Amfitrionul Galei a fost, ca in fiecare dintre cei 15 ani de existenta a galei, actorul Ion Caramitru. Printre invitatii de seama s-au numarat Regele Mihai si Regina Ana, alaturi de oaspetele special al Casei Regale, Principele Jean dTOrleans, aflat pentru prima data in Romania.
Gala premiilor UNITER, transmisa in direct de televiziunea publica, a recompensat si in acest an slujitorii artei teatrale romanesti. Distinctiile, acordate pe categorii, au fost stabilite in urma nominalizarilor facute de un juriu format din criticii Oltita Cantec, Alina Mang, Nicolae Prelipceanu, Adrian Mihalache, si colega noastra, Iulia Popovici. Din juriul final au mai facut parte actrita Valeria Seciu, regizorul Ion Cojar, scenograful Mihai Madescu si criticii Alice Georgescu si Nicolae Prelipceanu.
Marii premianti ai serii
Premiul pentru cel mai bun spectacol a revenit productiei Teatrului Bulandra, "Elizaveta Bam", dupa Daniil Harms, in regia lui Alexandru Tocilescu.
Premiul pentru cel mai bun regizor a ajuns, pentru al doilea an consecutiv, la Radu Afrim, pentru regia spectacolului "joi.megaJoy", de Katalin Thuroczy, pus in scena la Teatrul Odeon.
Spectacolul "Elizaveta Bam" i-a adus lui Dragos Buhagiar "Premiul pentru cea mai buna scenografie".
Cel mai bun actor in rol principal a fost desemnat Marius Stanescu, pentru rolul Hamlet din spectacolul "Hamletmachine" de Heiner Muller, regia Dragos Galgotiu, pus in scena la Teatrul Odeon din Bucuresti.
Distinctia pentru cea mai buna actrita in rol principal a fost acordata actritei Andreea Bibiri, pentru rolul Grace din spectacolul "Purificare" de Sarah Kane, in regia lui Andrei Serban, spectacol montat la Teatrul National din Cluj. De amintit ca Bibiri este castigatoarea unui premiu UNITER pentru cea mai buna actrita in rol secundar la editia din 2005.
Rodica MANDACHE
Premiul pentru cea mai buna actrita in rol secundar i-a revenit Rodicai Mandache, pentru rolul Adel din spectacolul 'joi.megaJoy' (Teatrul Odeon), iar lui Sorin Leoveanu i-a revenit Premiul pentru cel mai bun actor in rol secundar, pentru rolul Anchetatorul din spectacolul "Crima si pedeapsa", dupa Dostoievski, regia Yuriy Kordonskiy (Teatrul Bulandra).
Premiul de excelenta i-a fost acordat lui Emil Boroghina, pentru Festivalul International Shakespeare, desfasurat anul trecut la Craiova si Bucuresti. Un profesionist care si-a pus intreaga existenta sub semnul valorii, dupa cum l-a descris criticul de teatru Marina Constantinescu, Emil Boroghina a organizat in 2006 o editie considerata exceptionala de oamenii de teatru.
In afara de premiul de excelenta, Senatul UNITER a decernat cinci premii pentru intreaga activitate, ce au fost acordate actritei Valeria Seciu, actorului Csiky Andras, scenografilor Radu si Miruna Boruzescu, regizorului Lucian Giurchescu si criticului Doina Modola.
Din culisele Galei
Premiul pentru critica teatrala nu s-a acordat, in urma hotararii celor trei nominalizati - Florica Ichim, Miruna Runcan si Liviu Malita - de a se retrage din competitie, aducand ca motivatie argumentul ca in juriul final a fost mentinut criticul Alice Georgescu.
Aceasta a fost acuzata ca s-ar fi "antepronuntat" asupra unui spectacol, in doua articole de presa (publicate in Ziarul de Duminica, supliment al Ziarului Financiar- n.red), in luna martie.
Invocand acelasi motiv, regizorul Andrei Serban ar fi refuzat nominalizarea la Premiul pentru regie obtinuta cu "Purificare", conform Rador.
Totodata, premiul pentru teatru TV a fost exclus din palmaresul editiei din cauza inexistentei unor productii de acest fel care sa poata fi nominalizata.
Premiile UNITER 2007
Cel mai bun spectacol a fost desemnata piesa Elizaveta Bam, dupa Daniil Harms (Teatrul Bulandra, Bucuresti).
Cel mai bun regizor a fost desemnat Radu Afrim, pentru regia spectacolului Tjoi.megaJoyT (Teatrul Odeon, Bucuresti).
Cel mai bun actor intr-un rol principal a fost desemnat Marius Stanescu pentru rolul Hamlet din spectacolul Hamletmachine (Teatrul Odeon, Bucuresti)
Cea mai buna actrita intr-un rol principal a fost castigat de Andreea Bibiri pentru rolul din spectacolul "Purificare" de Sarah Kane, Teatrul National Cluj.
Premiul pentru scenografie a fost castigat de Dragos Buhagiar pentru pentru scenografia spectacolului "Elizaveta Bam" (Teatrul Bulandra, Bucuresti).
Cea mai buna actrita in rol secundar a fost desemnata Rodica Mandache, pentru rolul Adel din spectacolul joi.megaJoy (Teatrul Odeon, Bucuresti).
Cel mai bun actor in rol secundar a fost desemnat Sorin Leoveanu, pentru rolul Anchetatorul din spectacolul Crima si pedeapsa (Teatrul Bulandra, Bucuresti).
Premiul pentru debut a fost castigat de Cristian Grosu, pentru rolul Graham din spectacolul Purificare de Sarah Kane (Teatrul National Cluj).
Premiul pentru excelenta a fost atribuit lui Silviu Boroghina pentru organizarea festivalului international Shakespeare din Craiova.
Piesa anului a fost desemnata "Complexul Romania" de Mihaela Michailov.
Premiul special pentru muzica de teatru i-a fost atribuit lui Vasile Sirli
Premiul pentru intreaga activitate - Scenografie le-a fost acordat lui Miruna si Radu Boruzescu.
Premiul special pentru spectacol de circ a fost acordat lui Gabriel Mosoianu
Premiul Special al Presedintelui UNITER i-a fost acordat lui Catalin Naum.
Premiul special pentru critica teatrala ii revine Doinei Modola.
Premiul special pentru teatrul de papusi i-a fost acordat Ellei Conovici.
Premiul pentru teatru de copii i-a fost decernat lui Cornel Todea
Premiul pentru coregrafie i-a fost acordat lui Razvan Mazilu.
Premiul pentru intreaga activitate - Actor i-a fost acordat lui Csiky Andras
Premiul pentru intreaga activitate - Actrita i-a fost acordat Valeriei Seciu
Premiul Mecena a fost acordat actritei Carmen Palade Adamescu
REACTII LA CALD
Monica ANDRONESCU, redactor Departamentul Cultura:
"Multi retrasi din cursa, multe orgolii de satisfacut si premii cam pentru toata lumea. Dupa numeroasele scandaluri care s-au legat de premiile Uniter anul acesta, decernarile din seara trecuta par sa fi vrut mai degraba sa impace spiritele".
Cristina STEFAN  
 Afisari: 191  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-04-24
 17:08 
In cazul invalidarii referendumului, Parlamentul va decide calea de urmat
14 comentarii
 16:15 
Valentin Ceausescu interogheaza Muzeul National de Arta
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Iubit, demis (6475 afisari)
 Cazul RONCEA (6373 afisari)
 Basescu incaiera PD (4482 afisari)
 Cazul Roncea (3981 afisari)
 Colegilor mei din presa: Nu imi dau demisia! (3695 afisari)
 In cazul invalidarii referendumului, Parlamentul va decide calea de urmat (619 afisari)
 Premii pentru toata lumea (191 afisari)
 Valentin Ceausescu interogheaza Muzeul National de Arta (119 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00838 sec.