Ziua Logo
  Nr. 3909 de vineri, 20 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Ministrul Apararii consulta aliatii pentru retragerea din Irak
 13 aprilie, 15:42 
Teodor MELESCANU (Foto: Mircea PAUN - ZIUA Foto)
Noul ministru al Apararii, Teodor Melescanu, care declarase de curand ca un termen realistic al retragerii din Irak ar fi sfarsitul acestui an, s-a intalnit azi cu ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, dupa ce ieri a avut o intrevedere cu ambasadorul Statelor Unite. Subiectul discutiilor a fost punerea la punct a unui calendar al retragerii, pe baza unor consultari cu aliatii americani si britanici, informeaza BBC.
Teodor Melescanu declara ca obiectivul acestor intruniri este prezentarea prioritatilor Ministerului Apararii, printre care, spune el, pe un loc important se afla parteneriatul cu Statele Unite si Marea Britanie. Pe agenda discutiilor figureaza si intentiile noului guvern de la Bucuresti de a incepe o dezbatere despre retragerea trupelor romanesti din Irak.
Teodor Melescanu spune ca parteneriatul cu Statele Unite si Marea Britanie in domeniul securitatii constituie o optiune strategica a Romaniei si ca o eventuala retragere din Irak se va face dupa un calendar care sa nu afecteze operatiunile militare din zona.
"Am dori foarte mult sa incepem deja in Romania o dezbatere care sa ne permita sa ajungem la o decizie politica si daca acesta decizie este de retragere a trupelor, sa ii asigur ca am dori ca acest lucru sa se realizeze dupa ce vom discuta cu aliatii nostri - in principal Statele Unite si Marea Britanie - un calendar posibil, care sa nu creeze probleme si care sa nu perturbe operatiunile in curs. Cam acesta este sensul mesajului."
Un numitor comun: calendarul retragerii va fi stabilit de comun acord cu aliatii
Noul ministru al Apararii afirma ca nu exista nici cea mai mica intentie a noului guvern restructurat de a pune sub semnul intrebarii angajamentele Romaniei fata de NATO, ONU sau Uniunea Europeana.
El mai spune, conform BBC, ca nu discuta cu reprezentantii Statelor Unite si Marii Britanii despre eventuale date ale retragerii trupelor romanesti din Irak, ci doar despre ideea punerii la punct a unui calendar al retragerii, pe baza unor consultari cu aliatii americani si britanici.
La ceremonia de preluare a mandatului de ministru, vorbind despre retragerea trupelor romanesti din Irak, Melescanu si premierul Calin Popescu Tariceanu au declarat ca misiunile romanesti din teatrele de operatiuni din strainatate nu trebuie prelungite mai mult decat e nevoie. "Trebuie inceput un dialog la nivelul CSAT pentru a lua o decizie politica de fixare a unui calendar de retragere", a declarat, cu acea ocazie, Melescanu. Afirmatia acestuia venea in continuarea pozitiei premierului Tariceanu: "Nu avem in vedere o prelungire a misiunii. Cred ca, asa cum toate statele au un calendar de retragere, asa ar trebui sa procedam si noi", a declarat, cu aceeasi ocazie, primul-ministru, preluat de Realitatea Tv. "Propunerea mea este ca soldatii romani sa fie retrasi din Irak pana la Craciun si acest lucru se va face in baza unui calendar convenit cu partenerii si aliatii nostri. Acelasi lucru il spun si astazi. Decizia politica ne apartine, apartine Romaniei ca tara, totul este sa convenim acest lucru in baza unui calendar", a insistat Tariceanu.
Pentru o retragere efectiva a trupelor din Irak trebuie sa fie de acord si presedintele, iar acesta se opune categoric initiativei de retragere a trupelor.
Retragerea trupelor romanesti din Irak, demers initiat anul trecut de liberali, prin vocea fostului ministru al Apararii, Teodor Atanasiu, este motiv de disputa intre liberali si presedinte. Atanasiu a demisionat in toamna anului trecut dupa ce a fost suspendat din functie de catre presedinte, ca urmare a unei sesizari penale facute de catre fostul purtator de cuvant al presedintiei, Adriana Saftoiu.
In vara lui 2006, PNL a lansat o campanie nationala de strangere de semnaturi in favoarea retragerii trupelor din Irak, iar cererea formulata atunci in acest sens in CSAT nu a fost aprobata, impotriva votand si ministrii liberali ai Finantelor si Afacerilor Externe de atunci, Sebastian Vladescu si Mihai Razvan Ungureanu.
Referitor la "momentul Atanasiu", noul ministru de Externe, Adrian Cioroianu a declarat ca acea "greseala", taxata de presedintele Basescu, a fost una mai mult de forma decat de fond.
Liniile de politica externa ale Romaniei nu se schimba pentru ca s-a schimbat ministrul de Externe
Intrebat in cadrul unui interviu, aparut, azi, in ziarul "Cotidianul", cum va lucra cu ministrul de Externe Adrian Cioroianu, seful statului a raspuns: "Institutional".
"Liniile de politica externa ale Romaniei nu se schimba. Pana acum, aceste linii, trebuie sa recunoastem, au adus un oarecare succes", a adaugat Basescu. "Politica externa este generata intr-un laborator care pregateste analize argumentate, calculeaza riscurile si avantajele si anticipeaza gradul de receptivitate al comunitatii internationale. Niciodata un presedinte singur sau un ministru de Externe singur nu va putea elabora si implementa liniile de politica externa asumate de statul nostru", a precizat Traian Basescu.
REACTII LA CALD
Doru DRAGOMIR, sef Departament Servicii Secrete:
"Demersurile noului ministru al Apararii privind stabilirea unui calendar al retragerii din Irak sunt binevenite. Teodor Melescanu are suficienta experienta in diplomatie pentru a aborda cu tact aceasta problema care a starnit dispute aprinse pe scena noastra politica, soldate chiar cu schimbarea unui fost ministru al Apararii. Este vorba de Teodor Atanasiu care, prin modul cum a pus in discutie posibila retragere a contingentului nostru din Irak, a creat probleme diplomatice.
Toata lumea este de acord ca, mai devreme sau mai tarziu, vom pleca din Irak, dar numai dupa o informare si consultare cu aliatii".
A r h i v a
Stirile zilei 2007-04-20
 15:43 
''A venit timpul ca Basescu sa plateasca''  2007-04-13
4 comentarii
 15:41 
Moscova ameninta cu anchetarea penala a lui Boris Berezovski  2007-04-13
 Top afisari / comentarii 
 Pariul meu a fost castigat (5628 afisari)
 Vin la Cotroceni! (5183 afisari)
 Tin pariul lui Sorin Rosca Stanescu! (3674 afisari)
 "Va voi spune adevarul acestei guvernari" (3346 afisari)
 Confesiunile ucigasului de la Virginia Tech (3212 afisari)
 19:00 (953 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01250 sec.