Ziua Logo
  Nr. 3905 de luni, 16 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Reprezentantul Vaticanului a participat totusi la comemorarea Holocaustului
 16 aprilie, 15:58 
Monseniorul Franco, participand la ceremoniile de la Muzeul Yad Vashem (Foto: EPA)
Reprezentantul Vaticanului, Arhiepiscopul Antonio Franco, a participat la ceremonia de Comemorare a Holocaustului ce a avut loc astazi, punand in acest fel capat vagii tensiuni dintre Vatican si Muzeul Holocaustului, cauzate de un text existent in muzeul "Yad Vashem", considerat jignitor pentru catolici.
Dupa ce, initial, amenintase cu neparticiparea, trimisul papal la Ierusalim a fost prezent la ceremonia de comemorare a Holocaustului din acest an, informeaza BBC.
Ce-l suparase pe Arhiepiscopul Antonio Franco era un text existent in Muzeul Holocaustului "Yad Vashem", ce descria actiunile pe timp de razboi ale Papei Pius al XII-lea. Textul, mai precis o explicatie foto, sustinea ca Papa a pastrat tacerea si nu a reactionat nici atunci cand rapoarte intregi despre uciderea evreilor au fost prezentate Vaticanului. Directorul muzeului a declarat ca este mai mult decat dornic sa analizeze intreaga situatie cauzatoare de tensiune.
Reprezentanti ai muzeului au declarat, preluati de BBC, ca li se pare total nepotrivita asocierea intre o problematica din zona cercetarii istorice si comemorarea victimelor Holocaustului. Purtatorii de cuvant ai muzeului Yad Vashem si-au manifestat, de asemenea, dorinta de a studia documentele de arhiva ale Vaticanului, din perioada respectiva. "Asa s-ar putea afla informatii noi si perspective diferite fata de ce se stie azi", au aduagat acestia. Vaticanul a interzis cercetatorilor accesul la arhivele sale, inclusiv pentru cele referitoare la perioada controversata a Celui de-al doilea Razboi Mondial.
Explicatia foto sustine ca, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, Papa Pius al XII-lea "s-a abtinut de la a semna declaratia Aliatilor de condamnare a exterminarii evreilor".
Arhiepiscopul Franco a protestat, sustinand ca ii ofenseaza pe catolici.
Vaticanul a sustinut intotdeauna ca, in timp de razboi, Papa a aplicat o diplomatie discreta ce a condus la salvarea a mii de evrei.
Traditia cere ca toti diplomatii straini, prezenti in Israel, sa participe la ceremonia de comemorare a Holocaustului. Absenta reprezentantului Vaticanului ar fi fost, sustin angajati ai muzeului, primul caz de neparticipare a unui diplomat la un asemenea eveniment oficial.
Vaticanul celebreaza ziua Papei
Foto: EPA
Papa Benedict, iubitor declarat de muzica, isi sarbatoreste ziua de nastere (Papa a implinit, ieri, 80 de ani), astazi, cu un concert de muzica clasica transmis in direct pe postul de televiziune Rai Uno, in timp ce angajatii de la Vatican se bucura de o zi libera si o prima consistenta oferite cu aceasta ocazie, informeaza BBC.
Printre numerosii invitati la concertul Orchestrei radiofonice din Stuttgart, ce va interpreta opere de Mozart, Dvorak si Andrea Gabrieli, se numara actrita Sofia Loren, in varsta de 72 de ani, care i-a urat suveranului pontif "sa mai traiasca 80 de ani".
Papa Benedict al XVI-lea a primit numeroase felicitari cu ocazia aniversarii. Patriarhul Moscovei Alexis al II-lea a salutat "un teolog reputat, angajat in protejarea si promovarea valorilor traditionale crestine", informeaza AFP.
Papa, care va sarbatori pe 19 aprilie doi ani de pontificat, nu a reusit pana acum sa viziteze Rusia, desi relatiile intre Biserica ortodoxa si Vatican s-au mai imbunatatit.
Secretarul particular al papei, Georg Gaenswein, a declarat ca acesta a primit foarte multe felicitari, dar si mici cadouri, precum CD-uri, flori si un urs din panza enorm. "Papa a spus clar ca nu accepta cadouri personale si ca cei care doresc sa-i ofere ceva ar putea face o donatie ce va fi utilizata in beneficiul Tarii Sfinte sau al unei regiuni sarace din lume", a mai spus acesta.
Cu ocazia zilei de nastere a Papei, toti angajatii de la Vatican au primit zi libera si cate o prima de 500 de euro.
Benedict al XVI-lea, care a oficiat, ieri, o slujba in piata San Pietro cu ocazia aniversarii sale, a ales ca astazi sa ia masa impreuna cu cardinalii de la Vatican.
REACTII LA CALD
Romeo PLATICA, secretar de redactie:
"Sper ca tot acest "razboi" al nervilor intre Vatican si reprezentantii evreilor, care dauneaza aflarii adevarului istoric (totusi, istoric), cu indarjiti si de o parte si de alta, sa se sfarseasca odata. In orice caz, va aduceti aminte de protestul comunitatii evreiesti atunci cand, la inceputul anilor '90, s-a dorit inaltarea unei cruci la Auschwitz, in memoria celor cateva milioane de polonezi exterminati aici? Tacerea, de o parte, si anexarea suferintei (chiar daca de departe cu cea mai mare pondere), cu impresia chiar a exclusivitatii, n-ar mai trebui sa ne umple buletinele de stiri. Sper ca acceptarea participarii la Comemorarea Holocaustului de catre reprezentantul Papei sa nu ramana doar un gest formal. Iar explicatia atasata fotografiei Papei Pius al XII-lea, aflata intr-un context cu o conotatie ingrozitor de negativa - Muzeul Holocaustului, sa-si gaseasca o justificare in cuprinsul unei discutii argumentate, mai ample si mai nuantate despre locul Vaticanului in cumplita conflagratie a secolului trecut."
A r h i v a
Stirile zilei 2007-04-16
 20:58 
Carnagiu la Virginia Tech
 16:04 
Demersul privind suspendarea presedintelui, pe ultima suta de metri
1 comentariu
 15:59 
Becali spune ca a primit raspuns de la Dumnezeu
 Top afisari / comentarii 
 Cvadrupla greseala (4634 afisari)
 Judecatorii groazei (2773 afisari)
 Iran versus Marea Britanie: cine a clipit? (2061 afisari)
 Auto-canonizarea (2054 afisari)
 In sahul politic, Basescu e... "Regina" (2048 afisari)
 Demersul privind suspendarea presedintelui, pe ultima suta de metri (241 afisari)
 Carnagiu la Virginia Tech (220 afisari)
 Becali spune ca a primit raspuns de la Dumnezeu (116 afisari)
 Reprezentantul Vaticanului a participat totusi la comemorarea Holocaustului (71 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00767 sec.