Ziua Logo
  Nr. 3892 de joi, 29 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Calota arctica se topeste "surprinzator" de repede
 29 martie, 16:14 
O bucata cu o grosime de 3,2 kilometri din calota glaciara antarctica se topeste ingrijorator de repede si ar putea provoca o crestere alarmanta a nivelului marii. Cercetatorii au aratat ca incalzirea globala si subtierea statului de ozon aduc ape calde care ajung sub ghetar si provoaca topirea lui. Calota contine suficienta apa cat sa provoace o crestere a nivelului oceanelor cu sase metri, ceea ce ar provoca un dezastru cu consecinte greu de imaginat pentru civilizatia umana.
Desi topirea ghetii ghetii are loc in mai toate regiunile continentului de la Polul Sud, atentia se indreapta spre ghetarul din golful Amundsen, deoarece se topeste foarte rapid, relateaza RealitateaTV. O situatie similara se intalneste si la Polul Nord, cercetatorii de la Centru National pentru Studierea Atmosferei din Statele Unite anuntand ca, pana cel tarziu in anul 2040, ghetarii din Oceanul Inghetat de Nord nu vor mai exista in timpul verii. Potrivit specialistilor, in fiecare an se pierd in medie peste 60 de mii de kilometrii patrati din zona ghetarilor permanenti. In cazul in care nu se actioneaza cat mai curand, ursii polari si morsele vor disparea, consecintele fiind ireversibile. Cercetatorii americani au avertizat totodata ca topirea ghetarilor va atrage dupa sine inundatii catastrofale in regiunile apropiate.
1.100 miliarde de euro pentru energie verde
Pentru a pune in aplicare obiectivele sale ambitioase in privinta schimbarii mediului, Uniunea Europeana (UE) are nevoie de peste 1.100 miliarde de euro in urmatorii 14 ani, se arata intr-un studiu realizat de grupul de consultanta McKinsey, citat de EuObserver.com. Firma a calculat ca "prin utilizarea celor mai accesibile tehnologii, statele UE vor avea costuri anuale intre 60 si 80 de miliarde de euro pana-n 2020''. Potrivit studiului, ar fi mai usor si mai ieftin sa reducem consumul de energie, decat sa recurgem la solutii costisitoare. Cu toate acestea, UE pare decisa ca pana in anul 2020, 20% din totalul de energie folosit in spatiul comunitar sa provina din spatiul surse regenerabile.
REACTII LA CALD
Cristina STEFAN, redactor ZIUA online:
''Ma bucur sa vad ca, in sfarsit, incep sa fie facuti pasi mici dar importanti pentru reducerea poluarii. Din pacate ne-am trezit cam tarziu si ne va fi foarte greu sa reparam raul facut pana acum''.
A.E.  
 Afisari: 131  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-03-29
 18:36 
Basescu: "Consideram ca, in linii mari, ne-am indeplinit misiunea la Basra"
 16:14 
Orban: Restructurarea Guvernului, amanata cu o saptamana
 16:13 
Labirintul lui Pan (El laberinto del fauno)
 Top afisari / comentarii 
 O scrisoare pierduta (5729 afisari)
 Mostenitoarea lui Versace se zbate intre viata si moarte (5298 afisari)
 Cel mai inalt ginere din lume (4231 afisari)
 Nervii la incercare (2966 afisari)
 Taxa verde la vedere (2299 afisari)
 Basescu: "Consideram ca, in linii mari, ne-am indeplinit misiunea la Basra" (158 afisari)
 Orban: Restructurarea Guvernului, amanata cu o saptamana (142 afisari)
 Calota arctica se topeste "surprinzator" de repede (131 afisari)
 Labirintul lui Pan (El laberinto del fauno) (80 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00767 sec.