Ziua Logo
  Nr. 3892 de joi, 29 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Comisia SIE a decis: Serviciul nu a incalcat legea
-- ULTIMA ORA:
 27 martie, 17:17 
Constantin Nita (ZIUA Foto)
Vicepresedintele Comisiei parlamentare de control a Serviciului de Informatii Externe, Contantin Nita, a declarat pentru Realitatea Tv: "Controlul a avut in vedere modalitatea de realizare a interceptarii, obtinerea aprobarii si realizarea unei interceptari, in general. A fost mai mult o verificare cu caracter tehnic. (...) Concluzia noastra este ca toate interceptarile derulate de SIE au avut aprobarile necesare, adica mandat de la judecator si au fost realizate prin SRI; domnul Saftoiu ori n-a avut timpul necesar sa se documenteze ori a fost o eroare de care domnia sa n-a tinut cont in fata Comisiei de ancheta..
SIE in acest moment dispune de aparatura specializata pentru interceptari telefonice, dar nu poate sa le foloseasca decat prin intermediul SRI.
Acesta a fost si rolul controlului nostru, sa vedem cum circula documentele in cazul unei interceptari telefonice.
Daca SIE nu a incalcat legea, in ceea ce priveste SIE, dezbaterea trebuie sa se opreasca aici, nu pot vorbi despre celelalte servicii. (..) Comisia de ancheta isi va face, sigur, raportul ei."
In urma vizitei Comisiei parlamentare de control al SIE, in cursul zilei de azi, la sediul institutiei, pentru a verifica daca solicitrile de interceptare a telefoanelor s-au fcut legal, Comisia SIE a decis: Serviciul nu a incalcat legea.
Parlamentarii Comisiei de control al SIE au inceput, de la ora 13.00, verificarea mandatelor de interceptare solicitate de SIE. Decizia a fost luata, miercurea trecuta, de membrii comisiei, dupa o intrevedere cu directorul demisionar al SIE, Claudiu Saftoiu. Aceasta verificare intervine dupa ce Saftoiu, fostul director al SIE, a afirmat in fata Comisiei parlamentare care ancheta faptele presedintelui ca serviciul intercepteaza telefoanele cu mandat de la procurorul general.
Comisia SIE l-a audiat, saptamana trecuta, pe Satfoiu si pe adjunctii directorului SIE, Silviu Predoiu si Vasilica Sarca.
Membrii comisiei au decis sa continue ancheta cu verificarea tuturor documentelor ce au stat la baza mandatelor de interceptate solicitate de SIE, precum si a registrului in care sunt inscrise cererile de interceptari.
Parlamentarii comisiei au pus la dispozitia presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor, Nicolae Vacaroiu si Bogdan Olteanu, transcriptul audierilor conducerii SIE, urmand sa le prezinte celor doi sefi ai Camerelor si un raport al anchetei desfasurate.
"Ceea ce se poate spune deocamdata este ca, in urma audierilor, nu au rezultat elemente care sa demonstreze implicarea SIE in ascultari ilegale", declarau atunci surse parlamentare.
Claudiu Saftoiu "a recunoscut ca a gresit" atunci cand a facut declaratiile din Comisia privind suspendarea sefului statului. "Saftoiu semna cererile de solicitare a mandatelor catre Parchetul de pe langa ICCJ, dar mandatele de interceptare sunt aprobate de judecator, la propunerea procurorului, de aici si confuzia pe care a facut-o in declaratiile sale", au aratat parlamentarii.
Pe 19 martie, Saftoiu a inaintat Parlamentului demisia sa din functia de director al Serviciului de Informatii Externe.
El a demisionat de la conducerea SIE la cinci luni si jumatate de la numire, in ziua in care cotidianul "Adevarul" a publicat stenograma audierii acestuia la Comisia parlamentara de ancheta privind suspendarea din functie a presedintelui Basescu. Conform stenogramei, Saftoiu a sustinut ca interceptarile convorbirilor facute de SIE sunt pe baza de mandat de la procurorul general si ca Serviciul dispune de aparatura de interceptare.
REACTII LA CALD
Doru DRAGOMIR, sef Departament Servicii Secrete:
"Ascultand declaratiile membrilor Comisiei de control SIE dupa verificarile facute astazi la sediul serviciului nu pot sa trag decat o singura concluzie: domnul Claudiu Saftoiu si-a dat demisia degeaba. Sau, cine stie, poate ca el nu ar fi vrut sa-si dea demisia, dar cineva i-a recomandat acest lucru, folosindu-se de balbele facute de acesta in timpul audierilor de la comisia care ancheteaza faptele lui Traian Basescu.
Intr-un scenariu bine ticluit probabil ca era nevoie de postul de la SIE pentru a fi oferit la schimb in aceasta perioada framantata de negocieri politice."
 Afisari: 171  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-03-29
 16:17 
Financial Times: UE a inteles ca a venit timpul ca Monica Macovei sa plece  2007-03-27
1 comentariu
 16:13 
Numaratoare inversa pentru Iran  2007-03-27
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 O scrisoare pierduta (5729 afisari)
 Mostenitoarea lui Versace se zbate intre viata si moarte (5298 afisari)
 Cel mai inalt ginere din lume (4231 afisari)
 Nervii la incercare (2966 afisari)
 Taxa verde la vedere (2299 afisari)
 Basescu: "Consideram ca, in linii mari, ne-am indeplinit misiunea la Basra" (158 afisari)
 Orban: Restructurarea Guvernului, amanata cu o saptamana (142 afisari)
 Calota arctica se topeste "surprinzator" de repede (131 afisari)
 Labirintul lui Pan (El laberinto del fauno) (80 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00847 sec.