Ziua Logo
  Nr. 3891 de miercuri, 28 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Ciprian Nastasiu, mai sarac cu 15%, dar cu dosarul privatizarilor pe mana
Penalizare din salariu pentru fuga lui Hayssam
 28 martie, 15:59 
Ciprian Nastasiu (foto: Lucian CURELARIU)
Procurorul Ciprian Nastasiu, ajuns ''celebru'' gratie cererii de eliberare din arest a lui Omar Hayssam, pe motive de sanatate, a fost penalizat cu 15% din salariu, pe o perioada de tre luni, de Comisia disciplinara a CSM. Cu mai multe sanctiuni la activ si cercetat disciplinar in repetate randuri, Nastasiu a declarat ca va face recurs impotriva deciziei, pentru ca se considera nevinovat. Procurorii de la CSM i-au audiat astazi si pe fostul procuror general Ilie Botos, precum si pe fostul sau adjunct Marcel Sinpetru in calitate de martori in acest caz.
Abaterile disciplinare pentru care a fost sanctionat Nastasiu sunt: interventii pentru solutionarea unor cereri altfel decat in limita cadrului legal reglementat pentru toti cetatenii, precum si imixtiunea in activitatea altui procuror si exercitarea functiei cu rea-credinta sau din grava neglijenta, inclusiv nerespectarea normelor de procedura, relateaza Rompres.
Nastasiu a amintit ca, la trei luni dupa ce a depus concluziile in instanta, a fost avansat in functia de sef adjunct la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), delegarea fiind semnata de Ilie Botos. ''Dupa ce a plecat Omar Hayssam si a fost un esec al sistemului de siguranta nationala, am devenit principala tinta pentru toti'', a sustinut Nastasiu. Intrebat cine este vinovat de fuga din tara a lui Omar Hayssam si cine trebuia sa-l monitorizeze, el a raspuns: ''Toata lumea''. Nastasiu nu a vrut sa comenteze daca fuga Hayssam ar fi fost o treaba a serviciilor secrete internationale, spunandu-le ziaristilor sa intrebe aceste servicii. Totodata, el a afirmat ca inca nu si-a spus ultimul cuvant, atunci cand a fost intrebat daca este tentat sa paraseasca magistratura.
Ilie Botos si fostul adjunct al acestuia, Marcel Sampetru, audiati
Fostul procuror general Ilie Botos a sustinut ca nu a fost informat de Ciprian Nastasiu ca acesta va participa la sedinta de judecata in dosarul lui Omar Hayssam si ca va cere eliberarea omului de afaceri sirian din arest. La randul sau, fostul adjunct al acestuia, Marcel Sampetru, a sustinut afirmatiile lui Botos. Intrebat cine a trimis masina Parchetului instantei supreme pentru a-l aduce pe Nastasiu la Bucuresti, dintr-o alta localitate, pentru a fi prezent la procesul lui Hayssam, Marcel Sampetru a raspuns: "Sa dovedeasca acest fapt!".
La termenul anterior au fost audiati fostul sef DIICOT Daniel Ticau, fostul sau adjunct Ioana Albani, procurorul care, impreuna cu Ciprian Nastasiu, s-a ocupat de cazul Omar Hayssam, judecatoarea Sofica Dumitrascu de la Curtea de Apel Bucuresti, cea care a admis propunerea Parchetului de eliberare a omului de afaceri sirian, si Alexandru Mihailiuc, procurorul care a intrat in sedintele de judecata in acest dosar. Daniel Ticau declara atunci ca nu a stiut ce a facut in instanta procurorul Nastasiu decat dupa aparitia unui articol intr-un cotidian si dupa ce a fost pus in libertate Omar Hayssam.
El a contrazis astfel declaratia lui Nastasiu, facuta la CSM, potrivit careia la vremea respectiva si-ar fi anuntat toti superiorii despre intentia sa de a cere eliberarea omului de afaceri sirian.
Dosarul privatizarilor din energie - pe mana lui Nastasiu
Nastasiu a cerut, in luna aprilie a anului trecut, eliberarea din arest a lui Omar Hayssam, doar pe baza unei adeverinte medicale semnate de un medic generalist din Penitenciarul Rahova. Omul de afaceri sirian a disparut insa din tara in luna iulie 2006. Nastasiu a fost demis pe 24 iulie din functia de adjunct al procurorului-sef al DIICOT.
In prezent, el instrumenteaza dosarul privind privatizarile strategice din domeniul energiei.
Pentru mai multe detalii legate de acest subiect accesati si:
www.ziua.ro/display.php?data=2007-03-08&id=217166
www.ziua.ro/display.php?data=2006-12-01&id=212095
www.ziua.ro/display.php?data=2006-11-29&id=211966
www.ziua.ro/display.php?data=2006-07-28&id=204394
REACTII LA CALD
Bogdan GALCA, redactor Departament Investigatii:
''Decizia Consiliului Superior al Magistraturii demonstreaza clar vinovatia procurorului Nastasiu in cazul Hayssam. ZIUA a scris inca de anul trecut, imediat dupa ce Nastasiu a imbracat roba de procuror si a intrat in sala de judecata cerand instantei eliberarea sirianului, ca Hayssam va fi piatra de moara a procurorului. Ceea ce s-a si dovedit prin decizia pe care CSM a luat-o ieri''.
Adrian ENCULESCU  
 Afisari: 151  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-03-28
 17:11 
Alianta DA mai supravietuieste o zi
1 comentariu
 16:02 
CSAT cu scantei
 Top afisari / comentarii 
 DEMERSUL PACEPA (9478 afisari)
 Comisia Europeana face praf taxa de prima inmatriculare (4443 afisari)
 Viitorul Partid Democrat (4367 afisari)
 Noul Guvern (4212 afisari)
 Amor ghebos (1837 afisari)
 Alianta DA mai supravietuieste o zi (235 afisari)
 Penalizare din salariu pentru fuga lui Hayssam (151 afisari)
 CSAT cu scantei (113 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00846 sec.