Ziua Logo
  Nr. 3891 de miercuri, 28 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Cronica de film
Requiem (Recviem)
 22 martie, 15:51 
Poster film
Distributie: Burghart Klaubner, Imogen Kogge, Anna Blomeier
Imagine: Bogumil Godfrejw
Montaj: Bernd Schlegel &Hansjrg WeiSbrich
Regie: Hans-Christian Schmid
In aceste zile cand nu s-a asternut inca uitarea peste cazul Tanacu, un film ca si "Requiem" este foarte actual si in Romania. Hans-Christian Schmid, regizorul acestei pelicule, porneste de la o poveste reala dar a hotarat sa pastreze doar atmosfera ei. Personajele si intamplarile sunt fictive. In 1976, studenta Anneliese Michel a murit dupa ce a fost exorcizata de mai multe ori. Ea a prezis in ziua mortii ca va fi eliberata de demoni. La autopsie doctorii au considerat ca principalele cauze ale mortii au fost malnutritia si deshidratarea. Mormantul ei a devenit de atunci loc de pelerinaj. "Requiem" nu este singurul film realizat dupa aceasta poveste. In 2005, aparea pe ecrane "The Exorcism of Emily Rose" dar care retine numai partea senzationala a intamplarilor adevarate. Filmul este un horror ce se inscrie in seria deschisa de "The Exorcist", realizat chiar la inceputul anilor '70 inaintea mortii Anneliesei Michel.
Impotriva curentului, Hans-Christian Schmid nu este interesat de senzationalul povestii. Din aceasta perspectiva, filmul este onest. Inceputul lung-metrajului, stilistic face trimitere la generatia Dogma a regizorilor danezi. Este filmat din mana si deruteaza deoarece da impresia ca e realizat de amatori. Subiectul ales de regizorul german ar permite ca eroina sa aiba aceeasi soarta cu personajele feminine ale lui Lars von Trier. Din fericire, Hans-Christian Schmid a decis sa nu dea cu personajele sale de pereti intr-un stil expresionist, drag celor din Dogma.
Filmul incearca sa trateze aceasta problema intr-un mod mai subtil. In "Requiem", Michaela este o tanara care alege sa studieze intr-o universtiate departe de orasul ei natal. Mediul in care a crescut este unul pronuntat catolic. Ea incearca sa isi construiasca o viata normala dupa ce in adolescenta a suferit mai multe crize de epilepsie.
Exista destule filme care trateaza lumea celor care sufera de boli psihice. Printre acestea, "A beautiful mind" al lui Ron Howard unde tot filmul este construit pe lumea imaginara a matematicianului John Nash. Spectatorul este trimis pe o pista falsa astfel ca pana la un punct nu stii ceea ce e real si ce doar inchipuit. Acest gen de manipulare il ajuta pe Ron Howard sa transforme filmul sau intr-un thriller. Hans-Christian Schmid lasa libertatea privitorului sa se pronunte in legatura cu ceea ce se intampla cu personajul principal. Nu ni se spune cine are dreptate, stiinta sau religia, fiindca spectatorul este cel care decide in legatura cu cele intamplate in film. In aceasta lume contemporana, in care paleste increderea oarba in stiinta, religia revine in disputa si ofera explicatii ce nu mai pot fi tratate cu condescendenta de traietorii timpurilor moderne.
Filmografie Hans-Christian Schmid :
Requiem (2006)
Recviem
Lichter (2003)
23 (1998)
Nach Fnf im Urwald (1995)
Vlad BASALICI  
 Afisari: 247  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-03-28
 16:17 
Armata invizibila a lui Ceausescu a ramas aproape intacta  2007-03-22
3 comentarii
 16:16 
Precedentul Nastase  2007-03-22
1 comentariu
 15:52 
PSD ameninta cu motiunea, PD vede aliante PNL-PSD-PRM-PC  2007-03-22
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 DEMERSUL PACEPA (9478 afisari)
 Comisia Europeana face praf taxa de prima inmatriculare (4443 afisari)
 Viitorul Partid Democrat (4367 afisari)
 Noul Guvern (4212 afisari)
 Amor ghebos (1837 afisari)
 Alianta DA mai supravietuieste o zi (235 afisari)
 Penalizare din salariu pentru fuga lui Hayssam (151 afisari)
 CSAT cu scantei (113 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00724 sec.