Ziua Logo
  Nr. 3889 de luni, 26 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Basescu apreciaza "neutralitatea" SRI
 26 martie, 15:34 
Traian Basescu (ZIUA foto)
Prezent la sedinta de bilant a Serviciului Roman de Informatii (SRI), presedintele Traian Basescu a apreciat neutralitatea serviciilor de informatii, care privesc, in opinia sa, oarecum ralaxat la agitatia din viata politica. In plus, ''informatiile SRI puteau sa faca sa nu avem ministri implicati in anchete penale''. Totodata, seful statului a declarat ca tensiunea politica este generata de predarea arhivelor securitatii, de condamnarea comunismului si de faptul ca tot mai multi oameni importanti care aveau influenta in partide ajung sa se intalneasca cu procurorii. ''Nu voi negocia voturi pentru actiunea de suspendare a presedintelui, nu voi inceta sa vorbesc'', a adaugat acesta. La randul sau, directorul SRI, George Maior, a sustinut ca Serviciul Roman de Informatii trebuie sa creasca transparenta, dar, a spus el, "sa nu uitam ca suntem SRI, si nu SIP, Serviciul de Informatii Publice". Asta, dupa ce, presedintele Basescu ceruse mai multa transparenta.
''La hidro este un dezastru ascuns de oameni politici''
''Informatiile pe care eu le-am primit, pe care Guvernul le-a primit, puteau sa faca sa nu avem astazi ministri implicaii in anchete penale. Chiar avertismentele date in plina sedinta de Guvern n-au avut decat rostul sa fie utilizate politic, in loc sa fie tratate exact asa cum ele au fost facute. Am ajuns, din acest motiv, sa avem ministri in situatii dificile'', a declarat presedintele Romaniei, la Bilantul activitatii SRI in 2006, relateaza Rompres. Seful statului a precizat ca intotdeauna a considerat ca SRI nu este doar "un pazitor" al cetatenilor din punctul de vedere al securitatii, ci are si un important rol de prevenire. Basescu a pledat in favoarea structurarii unei importante parti a activitatii de informati pe prevenire. Presedintele a dat domeniul energiei ca exemplu al modului in care au fost percepute avertismentele sale. El a mentionat ca, in 2005, cand a folosit pentru prima data sintagma "baieti destepti", primise "un documentar" referitor la ceea ce intampla in domeniul energiei. Basescu a adaugat ca acum presa ii da dreptate, prin materialele privind afacerile din domeniu. "La hidro este un dezastru ascuns de oameni politici", a aratat seful statului.
Si, pentru ca tot a venit vorba de presa, Basescu crede ca "probabil", cei trecuti in rezerva din SRI in anii '91-'92 sunt astazi activi in a scrie articole. ''Am vazut luni intr-un ziar un articol care incepea cu formularea <<Se spune ca>>. Nu am mai vazut din 1992 astfel de formulari, de pe vremea cand eram ministru al Transporturilor si primeam informari de la Serviciu care incepeau cu <<Se spune ca>>. Era greu sa iei serios in atentie o informare care incepea cu asa'', a adaugat Basescu.
Nu voi negocia voturi pentru actiunea de suspendare
Potrivit lui Basescu, tensiunea politica este generata de trei factori: predarea arhivelor securitatii, condamnarea comunismului si faptul ca oameni importanti cu influenta la partide ajung sa fie acuzati de catre procurori. Seful statului a sustinut ca se profita de faptul ca presedintele nu poate da replica tuturor acuzatiilor din presa si astfel se lanseaza atacuri de catre cei care nu doresc ca lupta impotriva coruptiei sa fie dusa pana la capat: ''In presa se scrie ca am impiedicat restituirea unui restaurant in parcul Herastrau, ca l-am primit intr-o delegatie pe Niro, ca am intervenit pentru ca Alro sa primeasca energie ieftina si ca, in conformitate cu un raport oficial, nu am vegheat la corectitudinea vanzarii companiei Alro. Acest sistem de intoxicare se pare ca a devenit un mijloc de lupta politica din partea celor interesati sa stopeze lupta anticoruptie". In opinia lui Basescu, cei care lanseaza aceste informatii vor parca sa acrediteze ideea ca toata lumea este la fel de corupta si ca situatia trebuie lasata asa cum este. Seful statului a explicat ca momentul de criza politica trebuie depasit "prin acceptarea realitatii (...) Nu voi face nici o negociere cu nimeni. Nu ma intereseaza atat de mult confortul meu ca om politic astfel incat sa negociez viitorul tarii. Nu voi negocia nici majoritati politice, nici voturi pentru actiunea de suspendare a presedintelui si nu voi inceta sa vorbesc. Dorinta unora de a face din presedinte un observator tacut nu se va implini''.
SRI trebuie sa se desprinda de imaginea de continuator al fostei Securitati
Basescu a cerut conducerii SRI ca, pana la sfarsitul acestui an, sa incheie procesul de reforma a serviciului: ''Va cer ferm si fara echivoc ca, in 2007, sa se incheie debirocratizarea si demilitarizarea SRI. N-as vrea ca la bilantul din 2008 sa constatam ca mai avem pasi importanti de facut. Nu ne mai impiedica nimic sa venim la forma finala a SRI''. ''Serviciul trebuie sa incheie povestea reformei. Suntem la 18 ani de la infiintarea noului SRI si continuam sa vorbim despre reforme in trepte. Deja este prea mult. Ne scapa din vedere faptul ca, utilizand cuvinte precum reforma, perpetuam lucruri care nu ar mai trebui sa faca obiectul perspectivei'', a explicat presedintele Traian Basescu. Seful statului a afirmat, insa, ca, in comparatie cu alte institutii ale statului roman, SRI a parcurs procesul de reforme mult mai profund.
Presedintele a adaugat ca demilitarizarea Serviciului ar fi putut avea loc daca legile sigurantei ar fi fost promovate la timp si nu ar fi fost utilizate pentru ''o batalie politica sterila care nu a facut decat sa intarzie aparitia unor legi care sa adapteze Serviciul la realitatile de azi si la realitatile viitoare ale Romaniei".
Seful SRI - reprezentant al Opozitiei
Presedintele a afirmat ca, in opinia sa, este mai bine ca directorul SRI sa fie intotdeauna un reprezentand al Opozitiei, numai in acest fel cetatenii putand considera ca ei insisi si interesele lor sunt protejate. ''As vrea ca acest mod tratare a SRI sa fie perpetuat si pentru alte legislaturi. Mi se pare cel mai corect pentru credibilizarea serviciului'', a spus Basescu. Seful statului a mentionat ca l-a ales pe Maior pentru ca i se parea un om de echilibru in abordarile publice.
Fuga lui Omar Hayssam - un insucces pentru intreg sistemul de securitate nationala
Directorul SRI, George Maior, a subliniat ca institutia trebuie sa isi sporeasca transparenta, evidentiind insa ca SRI nu poate fi confundat cu un serviciu de informatii publice: ''Sa nu uitam ca suntem SRI, si nu SIP, Serviciul de Informatii Publice". ''Ne confruntam cu un sistem legislativ perimat. Dorim parghii pentru a asigura siguranta nationala si securitatea cetatenilor'' - a afirmat Maior, exprimandu-si speranta ca se va gasi intelegerea necesara din partea factorilor de decizie pentru punerea in lumina a adevaratei valori a oamenilor care actioneaza pentru securitatea nationala.
Totodata, seful SRI a precizat ca fuga din tara a lui Omar Hayssam a reprezentat un ''insucces pentru intreg sistemul de securitate nationala'', adaugand ca aceasta experienta arata insa si cum imaginea poate depasi adesea ''fondul si realitatea unei probleme particulare''.
In 2006, SRI a transmis beneficiarilor sai - structurilor guvernamentale, executive, Presedintie, agentii - peste 10.000 de informatii care acopera, potrivit lui Maior, aspecte privind zona securitatii energetice, evolutii din sfera economica - cu accent pe situatia absorbtiei fondurilor europene. Totodata, cele 10.000 de informari s-au referit la ''evaluarea realista'' a unor ''stari de securitate'' referitoare la terorism sau miscari extremiste.
REACTII LA CALD
Doru Dragomir, sef Departament Servicii Secrete:
''Sedinta de bilant a SRI a constituit un nou prilej pentru seful statului de a lansa un atac asupra unei anumite parti a presei. Pe fondul tensiunilor politice, Basescu a dat de inteles ca va ramane un presedinte jucator si nu a uitat sa-i laude pe angajatii SRI care, din punctul de vedere a lui Basescu, reusesc sa isi faca treaba, chiar daca opinia publica are cu totul alta viziune. Seful statului considera ca acest lucru este din cauza presei, care nu reuseste sa transmita catre public o imagine roz despre acest serviciu secret.
Anuntata cu surle si trambite, astept cu interes vizita la Centrul de interceptari telefonice din SRI pentru a vedea cum functioneaza cooperativa ochiul si timpanul si poate ca, cu aceasta ocazie, se va mai spulbera din mitul potrivit caruia toti romani sunt ascultati de SRI. Daca e sa-i dam crezare directorului SRI, din totalul notelor informative, doar 20% au la baza informatii obtinute cu mijloace tehnice.
In rest, sedinta de bilant a SRI a fost o adunare sobra a lumii bune din serviciile secrete, unde fiecare a fost atent la ce spune vecinul, iar la masa festiva de dupa, s-a vorbit in soapta ca sa nu se produca microfonie!''
A. E.  
 Afisari: 100  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-03-26
 16:00 
Aliantei PNL-PD i se canta Prohodul
1 comentariu
 15:35 
Tariceanu nu renunta la taxa de prima inmatriculare
2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Ultimatum fals (3947 afisari)
 S-a gasit originalul cererii lui Bucsaru catre Basescu (3039 afisari)
 Supradoza si septicemie (2931 afisari)
 Liviu Man: "Mi s-a cerut sa-i torn pe Boc, Buda si doi judecatori" (2758 afisari)
 Nastase ii raspunde lui Tismaneanu (2298 afisari)
 Aliantei PNL-PD i se canta Prohodul (262 afisari)
 Basescu apreciaza "neutralitatea" SRI (100 afisari)
 Tariceanu nu renunta la taxa de prima inmatriculare (99 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00865 sec.